De gidsBestsellers

Herman Finkers en een raadselachtige boekvermenigvuldiging

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

null Beeld Wereldbibliotheek
Beeld Wereldbibliotheek

De Volkskrant trapte af, eind november, met de beste 57 boeken van 2019. Het was het startschot van een maand waarin elke dag wel weer ergens een eindejaarslijstje verscheen, met de favorieten van Vlaamse en Nederlandse kranten, week- en maandbladen, de hoogtepunten van literaire bloggers en vloggers, of de top-drie/vijf/tien/negentien van recensenten, boekverkopers en wie verder ook maar de behoefte voelde die met de rest van de wereld te delen. Er was een website die elke lijst doorplaatste en een boekhandel die alles bij elkaar optelde en dagelijks een update gaf van de stand, als waren het aandelenkoersen.

Wat een verademing om na al dat eindejaarslijstjesgeweld 2020 weer te mogen beginnen met de doodgewone bestsellerlijsten. Ook al zijn die dan weinig verrassend, want veel nieuws verscheen er niet, en dus zijn het vooral de usual suspects (Geert Mak, Rutger Bregman, Oek de Jong, Martine Bijl) die lekker hebben doorverkocht. Een uitzondering vormt Herman Finkers’ De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door, een bundel die voor het eerst in 2012 uitkwam en volgens de uitgever sindsdien ruim 300.000 keer verkocht is. In een van de laatste De Wereld Draait Door-uitzendingen van het jaar, waar Finkers zat om over het ter ere van zijn 65ste verjaardag heruitgegeven boek te praten, werden daar op raadselachtige wijze 600.000 verkochte exemplaren bijgetoverd. Nou ja, 300.000 of 900.000 – veel is het in ieder geval, en Finkers moet een goede jaarwisseling hebben gehad.

De boekentip van Margreet Plukker (boekhandel Plukker): Pascal Mercier, Het gewicht van woorden

Wat zou je met je leven doen als je opnieuw kunt beginnen? De 60-jarige Simon Leyland blijkt na een verkeerde diagnose toch niet dood te gaan. Wel heeft hij inmiddels zijn uitgeverij verkocht en afscheid genomen van zijn oude leven in Triest. De vraag wat nu werkelijk van waarde is, blijkt onvermijdelijk voor hem geworden. Leyland vindt na een lange zoektocht het antwoord: de poëzie. Ik zou daaraan toe willen voegen: zijn relaties met anderen. Want het leven van Leyland wordt uiteindelijk opnieuw bepaald door de consequenties van zijn uiteenlopende vriendschappen. Ik vind dat een mooie conclusie.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Geert Mak: Grote verwachtingen; Atlas Contact

2. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

3. Herman Finkers: De cursus omgaan met teleurstellingen gaat weer niet door; Thomas Rap

4. Oek de Jong: Zwarte schuur; Atlas Contact

5. Diverse auteurs: Ik wou dat ik een vogel was; Ploegsma

6. Edwin Schoon: Basta; Lebowski

7. Fokke Obbema: De zin van het leven; Atlas Contact

8. Levi Weemoedt: Gezondheid!; Nijgh & Van Ditmar

9. Martine Bijl: Rinkeldekink; Atlas Contact

10. Victor Mids & Oscar Verpoort: Mindf*ck next level; Maven publishing

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over