De Gidszo draag je lederen kleding

Herfst: er is geen beter seizoen om de leren lappen weer eens uit de mand te halen

Cécile Narinx schrijft wekelijks over een modeverschijnsel. Deze keer: leer.

Givenchy. Beeld Team Peter Stigter
Givenchy.Beeld Team Peter Stigter

Catwalk 1: Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

De herfst met z’n gure fratsen, die vraagt om warme gezelligheid en gezellige warmte aan het lijf. Geen beter seizoen om de leren lappen weer eens uit de mand te halen dus. Dit seizoen gaat het wel wat verder dan het ideale en multifunctionele leren bikerjack en de altijd handige leren broek. Dé leerverschijningsvorm van najaar 2018 is de jurk. Geen rechthoekige, seksloze bodybag, maar een elegante en welgevormde powerdress van boterzacht luxeleder in rijke kleuren. Waarmee de draagster laat zien dat het haar menens is, in alle opzichten.

Loewe. Beeld Team Peter Stigter
Loewe.Beeld Team Peter Stigter
Stella McCartney. Beeld Team Peter Stigter
Stella McCartney.Beeld Team Peter Stigter

Catwalk 2: Welke merken? En hoe dan?

Je hoeft er geen modeknobbel voor te hebben om te snappen dat modehuizen die van origine lederwaren maakten het meest bedreven zijn in het kiezen en verwerken van leer. Nogal wiedes dus dat bij het Italiaanse Tod’s, het Franse Hermès en het Spaanse Loewe de luxe jurken ruim baan kregen, in leersoorten zo dun dat het soms wel zijde leek. Iets steviger van snit waren de jurken van Alexander McQueen en Givenchy. Miu Miu maakte ze kittig en meisjesachtig kort. De immer diervriendelijke Stella McCartney liet zien dat fopleer lang niet lelijk is.

Tod’s. Beeld Team Peter Stigter
Tod’s.Beeld Team Peter Stigter
Hermès. Beeld Team Peter Stigter
Hermès.Beeld Team Peter Stigter

Dagelijks werk: Hoe gaan we het dragen?

Voordat er iemand nu heel Hollands begint te mopperen dat je in een leren jurk niet kunt fietsen in verband met zadelafdrukken in je rok: dat kan heus wel, als je een rokzadel hebt. En koud aan de kuiten hoeft het ook niet te zijn, want een broek eronder dragen is helemaal van nu. Wil je je leren jurk niet alleen op chic aan, draag hem dan naar je werk met een coltruitje eronder in een afwijkende kleur. Paarse of petrolblauwe wol onder cognackleurig leer staat bijvoorbeeld prachtig. Wat ook altijd een optie is, mits de jurk opengeknoopt kan worden: hem als een soort jas open dragen over een simpele wollen jurk, of over een broek met een top.

Angstbeeld: Zo niet

Donatella Versace. Beeld Getty Images
Donatella Versace.Beeld Getty Images

Al heeft Donatella Versace een zeer herkenbare eigen stijl en zegt ze goudeerlijk dat ze naturel meer iets voor groenten vindt, heel deftig is ze niet. Zelden plakten de woorden loei en ordinair zo goed aan elkaar als bij La Donatella, zus van de vermoorde Gianni en de huidige scepterzwaaister van het huis Versace. Hier zien we alles misgaan wat er maar mis kan gaan met leer: te strak, te veel, met té blond haar en dan ook nog met barokke kniehoge leren laarzen eronder: rijp voor een make-over in Hotter than my Daughter of een bijbaantje in een sm-club. Haar krokant gebakken diepgelooide huid maakt het er, eerlijk is eerlijk, ook niet smakelijker op.

Stijlvoorbeeld: En zó wel

Máxima. Beeld ANP
Máxima.Beeld ANP

Toen Máxima zes jaar geleden deze jurk droeg, werd dat gewaagd genoemd - wat vooral aangeeft hoe behoudend onze royaltyverslaggevers zijn, en hoe onverschrokken onze koningin. Al is de jurk van zwart leer, materiaal dat al gauw de dominatrix in je naar boven haalt, bij Máxima blijft het een vriendelijke dracht. Komt natuurlijk door de keurige stoffen mouwtjes en de brave hooggesloten hals - geen greintje onvertogen bloot te bespeuren. De taille is subtiel geaccentueerd, de accessoires zijn ingetogen: zo draag je leer naar officiële gelegenheden, en zo vanzelfsprekend kan een leren jurk staan. Als Máxima een beetje slim is, dan slaat ze dit seizoen flink wat nieuwe leren jurken in, in alle kleuren van de regenboog. Dat zal ze leren.

In het winkelmandje: (Nep)leer

Zwarte leren broek van Les Coyotes de Paris, 620 euro. Beeld
Zwarte leren broek van Les Coyotes de Paris, 620 euro.
Oranje leren kokerrok van Iben, 410 euro. Beeld
Oranje leren kokerrok van Iben, 410 euro.
Bruine nepleren broek van Monki, 50 euro. Beeld
Bruine nepleren broek van Monki, 50 euro.
Meer over