Helft Limburgers mijdt carnaval juist als de pest

'Gans Limburg viert werm vastelaovend, gans Limburg is werm op de bee. Van d'r murge bis d'r aovend is 't fes vuuër jiekeree', zong het Heerlense carnavalskoor Klumpkes Blumkes al in de vorige eeuw. Heel Limburg viert carnaval, heel Limburg is weer op de been en van de ochtend tot de avond is het feest voor iedereen.

De carnaval van 2014 in Maastricht. Beeld Julius Schrank
De carnaval van 2014 in Maastricht.Beeld Julius Schrank

Mooi niet dus, zo blijkt uit een enquête in opdracht van de Limburgse kranten. De helft van de Limburgers viert helemaal geen carnaval: 49 procent mijdt het dagenlange feestgewoel, of dat nou bierdrinkend in de kroeg is of kijkend naar de optocht langs de straat.

Wat doen de carnavalsmijders dan wel met 'vastelaovend', zoals het carnaval in Limburg heet en dat medio volgende maand weer losbarst?

De grote meerderheid (62 procent) blijft lekker thuis. Een kwart werkt gewoon door tijdens carnaval en slechts 13 procent 'ontvlucht' de provincie voor een voorjaarsvakantie elders. 'De concurrentie van de (wintersport) vakantie heeft carnaval minder schade berokkend dan we een jaar of twintig geleden nog vreesden', zegt socioloog en 'carnavaloog' Theo Fransen in Dagblad De Limburger.

Ook de beweegredenen van de niet-vierders zijn onderzocht. Ze zijn 'niet met carnaval opgegroeid' en vinden er dus niets aan (12 procent). Of ze zijn er wel mee opgegroeid, maar missen het 'carnavalsbloed' (25 procent). 'Dat heb je of je hebt het niet', aldus een respondent. Er is ook een groep die 'vastelaovend' te duur vindt (14 procent).

Leeftijd blijkt eveneens een rol te spelen. De ferventste carnavalisten zijn jongeren tussen 18 en 30 jaar. In die groep gaat 71 procent verkleed en hossend de straat op en vooral het café in. Van de 50-plussers viert slechts 39 procent carnaval.

Volgens antropologe Kitty Jansen, die het Limburgse carnaval al decennia viert en bestudeert, is het feest in de loop der jaren min of meer door de jeugd overgenomen. Zij bepalen steeds meer de sfeer en muziekkeuze, waardoor ouderen zich minder thuis voelen in de cafés. 'Ik kijk om me heen, zie hoe het verandert', aldus Jansen in De Limburger. 'In het carnaval zoals jongeren het nu graag vieren, herken ook ik mezelf vaak niet.'

Meer over