Heldhaftige hagedis met coupe-Geert Wilders

Twaalf jaar is Bobby. Hij laat scheten bij de vleet, pulkt in zijn neus en heeft een buurman die met gemuteerde hagedissen de mensheid wil onderwerpen....

De transformatie van Bobby tot hagedis is het startpunt voor Scaler, een computerspel van Take Two Interactive. Dat is de uitgever van titels als Grand Theft Auto en Manhunt, waarin alles gebeurt wat God verbiedt.

Scaler daarintegen is een van die weinige spelletjes die specifiek voor de 'kleinere' gamer is gemaakt. Veel titels in deze leeftijdscategorie zijn vooral educatief héél verantwoord. Scaler (voor Xbox en PlayStation) is een ouderwets plezierige platformer, de Engelse aanduiding voor een sprint- en klauteravontuur.

Bobby beschikt over bijzondere wapens die hij inzet tegen het hagedissenleger van Looger, zijn boosaardige buurman. Met uitrolbare tong velt hij kleinere tegenstanders, met zijn klauwen de middelgrote vijanden. De grootste slechteriken moet hij met klauw én tong te lijf, versterkt door krachtpillen die hij gaandeweg oppikt. Als niks helpt, kan Bobby als een kameleon opgaan in het decor met spetterende kleuren.

Een prettige verrassing van Scaler is het prijskaartje. Onder het regime-Balkenende II groeit niemand het geld meer op de rug en ouders met kleine kinderen én een spelcomputer al helemaal niet. Voor 19,95 euro hebben zevenplussers uren spelplezier.

Voor huishoudens zonder spelcomputer, maar met kinderen die jengelen om een GameCube biedt Goliath Games een oplossing. Die omvat een joystick met ingebouwde games, zoals de SpongeBob Squarepants TV Game. Deze 'stuurknuppel' wordt rechtstreeks op de televisie aangesloten.

SpongeBob Squarepants is net zo'n antiheld als Bobby uit Scaler. De sprekende spons is de spilfiguur van een tekenfilmserie op Nickelodeon, de kinderzender waar de uitwedstrijden van Oranje steeds vaker zijn te vinden.

De vijf spelletjes in deze TV Game hebben kinderen van vijf jaar en ouder snel onder de knie. De bediening is simpel: om figuurtjes over het beeldscherm te laten lopen of zwemmen, drukken ze SpongeBobs neus in de juiste richting. Met een gele knop vuren de spons en zijn vrienden ballen af, meppen ze monsters en onttakelen ze hengels.

Net als bij Scaler is eenvoud de grootste charme van de SpongeBob Squarepants TV Game. Aan de sponspellen ontbreekt alleen de Fabeltjeskrant-Erlebnis: een tweede laag die kinderen ontgaat, maar waar volwassenen om kunnen lachen. Kijk eens goed naar Bobby als blauwe hagedis. Lijkt hij met zijn priemende blik en haardos niet als twee druppels water op de afvallige VVD'er Geert Wilders?

Meer over