De GidsBoekenraad

Helden die opgewekt worden uit de dood

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

De boekentip: Robert Galbraith, Witte dood Beeld
De boekentip: Robert Galbraith, Witte dood

Na zes jaar verhalen verzinnen over detective Sherlock Holmes, was Arthur Conan Doyle er helemaal klaar mee: hij wilde historische romans schrijven, en besloot zijn personage in The Final Problem (1893) van een klif te laten storten. Eind goed, al goed. Maar Conan Doyle had geen rekening gehouden met woedende fans die een vervolg eisten – en dus verscheen in 1903 gewoon weer een nieuwe Sherlock Holmes, waarin bleek dat hij helemaal niet van die klif gevallen was.

(De schrijver van de boeken van) Hendrik Groen moet met een vergelijkbaar dilemma hebben geworsteld. In het tweede dagboek, Zolang er leven is (2016), liet hij zijn beste vriend Evert Duiker darmkanker krijgen en sterven, maar een paar honderdduizend verkochte exemplaren en een populaire televisieserie later kreeg hij spijt. Omdat Evert opwekken uit de dood te gortig was, koos Groen voor een andere oplossing: een prequel, waarin Hendrik en Evert zeventigers zijn en het nog negen jaar duurt voordat ze naar het verzorgingstehuis moeten.

Op het eerste gezicht lijkt Groen met Een kleine verrassing (op 2 in de CPNB Bestseller 60, op 4 in de Volkskrant Toptien) een geheel andere richting te zijn ingeslagen. Geen ‘leven’ in de titel, wel een onheilspellende ‘verrassing’, en dan de cover – een klassieke kinderwagen, een witte achtergrond, roze accenten – die precies lijkt op die van Thomas Olde Heuvelts Dolores Dolly Poppedijn, de horrornovelle die je tijdens de Spannende Boeken Weken (sic) gratis krijgt bij aanschaf van een boek. Maar binnen de kaften blijkt het dan toch weer gewoon een feelgoodroman te zijn over twee oudjes die kattenkwaad uithalen. Voor de spanning moet je dus zijn bij het geschenk, of bij de nieuwe Karin Slaughter (op 1 in de Bestseller 60, op 2 in de Volkskrant Toptien). Of bij Sherlock Holmes, natuurlijk.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1Martine Bijl: Rinkeldekink; Atlas Contact

2Karin Slaughter: Laatste weduwe; HarperCollins Holland

3Clairy Polak: Voorbij, voorbij; Meulenhoff Boekerij

4Hendrik Groen: Een kleine verrassing; Meulenhoff Boekerij

5Ahmed Aboutaleb: Lees!; Douane

6Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

7Ad ten Bosch: De IJssel stroomt feller dan de Amstel; Van Oorschot

8Bette Westera: Hallo Teckel Tom!; Gottmer

9Heike Faller en Valerio Vidali: Honderd; Luitingh Sijthoff

10Marie-Cécile van Hintum: Lokerman; Balans

De boekentip van Marlous Mutsaers (Gianotten Mutsaers): Robert Galbraith, Witte dood

De Weken van het Spannende Boek zijn begonnen en nog even, dan hebben we vakantie. En dat betekent dat het tijd is voor bingelezen! Als u daar net zo van houdt als ik, begin dan eens aan de serie rond privédetective Cormoran Strike en zijn assistente Robin, geschreven door ­Robert Galbraith (het pseudoniem van J.K. Rowling). Witte dood, het vierde deel uit de serie is pas verschenen en weer net zo goed geschreven en spannend als de vorige boeken. Met elk volgend deel leer je de hoofdpersonen beter kennen en wordt het leuker om verder te lezen. Ik wens u een fijne vakantie en veel (binge)leesplezier!

Marloes Mutsaers van Gianotten, Tilburg Beeld Jan Mulders
Marloes Mutsaers van Gianotten, TilburgBeeld Jan Mulders

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over