de gidsinchecken

‘Gourmet schnitzel’-kookles bij het Sir Nikolai-hotel in Hamburg

Het Sir Nikolai Hotel in Hamburg. Beeld
Het Sir Nikolai Hotel in Hamburg.

Sir Nikolai, Sir Albert, Sir Adam, Sir Joan, Sir Savigny en Sir Victor. Niet de namen van geridderde Britse heren maar van Nederlandse hotels in Hamburg, ­Amsterdam (twee), op Ibiza, in Berlijn en Barcelona. Die laatste opent in juni en is als enige vernoemd naar een vrouw: de Catelaanse dichter Victor Català – eigenlijk Caterina Albert i Paradís – die in haar tijd enkel onder een mannelijk pseudoniem kon publiceren.

De andere hotels ontlenen hun identiteit aan hun locatie. Wij verbleven in het Hamburgse Sir Nikolai aan de Nikolaifleet. Zoals het de welvarende Hanzestad betaamt is Nikolai, in de woorden van de hotelmanager, behoorlijk ‘posh’. Een indringend huisparfum bedwelmt de lobby, in het aangrenzende sushirestaurant Izakaya flikkert haardvuur in een enorme ronde marmeren schouw en zijn de ingedekte tafels van koper. Een halve meter aan honingraat springt in het oog aan het ontbijtbuffet met heuse sapbar en lactosevrije chiapudding. Als klap op de vuurpijl mag er à la carte gesmuld worden van American pancakes, eggs benedict of ‘avocado on toast’.

Het Japanse Izakaya-restaurant is ook te vinden bij het eveneens chique ­Amsterdamse Sir Albert (Albert Cuypstraat). Rauwe en industriële (lees: minder gelikte) locaties als Sir Adam in de A’dam Toren en Sir Savigny (Savignyplatz in Berlijn) zijn dan weer voorzien van de laagdrempelige burgerbar The Butcher.

Voor wie gruwt van toeristentours heeft Sir een afwijkend aanbod aan lokale activiteiten in petto: van een ‘gourmet schnitzel’-kookles (€ 15) tot een fotoshoot op locatie met fotograaf Ivo von Renner (prijs op aanvraag). Trek uw portemonnee en u hoeft zich niet te vervelen.

Vanaf € 166 per nacht, sirhotels.com

DE VOLKSKRANT HOTELGIDS

Zin om een bijzondere hotelovernachting te boeken? Onze reisredacteuren testten de bedden, het ontbijt en de service van meer dan honderd hotels, van Amsterdam tot New York. Hier kun je de kaart bekijken en lezen wat zij vonden van het Kurhaus in Scheveningen, een Tree House in Bangkok en het brugwachtershuisje om de hoek.

Meer over