Giro Culinarioetappe 9

Giro culinario: Gramigna con salsiccia e zucchine, pasta met worst en courgette

Gedurende de Ronde van Italië schrijft Volkskok Onno Kleyn elke etappedag over het eten uit de streek waar het peloton zich ophoudt. Met een recept uiteraard. Vandaag etappe 9: Riccione – San Marino.

Emilia-Romagna wordt de regio genoemd, maar als het om de beroemde plaatsen gaat – Bologna, Modena, Reggio, Parma – blijken die allemaal in Emilia te liggen. Het wat armere Romagna komt er bekaaid vanaf. Op één culinair wapenfeit kunnen ze bogen: de piadina, een plat broodje, een beetje als een grote pitta, waarbij in het deeg strutto is verwerkt, reuzel. Er kan van alles tussen, worst, kaas, gesmoord groen, waarna het wordt verwarmd. Een roef-roef industriële versie zie je in de wegrestaurants van Autogrill door heel Europa, maar voor het ware werk moet je toch echt naar Rimini of Ravenna. Trouwens, San Marino, het malle bergtoprepubliekje, gaat er ook prat op. Daar is men ook trots op de polenta, maar dat geldt voor alle bergstreken in Italië. Ik vind dat vreemd. Polenta smaakt gemeenlijk naar niks, maar Italianen worden allemaal week als het om dat gerecht gaat. In de weekenden staan ze braaf met een houten stok in een pan te roeren – dat hoort – tot het gaar is.

Bene. Wij gaan een lokale pasta maken en wel gramigna, de vorm die vernoemd is naar handjesgras, een onkruid dat Italiaanse moestuinen overwoekert. De niet klein te krijgen wortelstokken waren de inspiratie voor de kronkelige pasta; hem eten is een quasi-magisch ritueel, wraak misschien. Wij maken hem nu met courgette, maar eigenlijk is artisjok nog lekkerder. Het slachten daarvan is echter een heel werk en artisjokken uit een pot zijn niet lekker. Courgettes dan maar?

Ingrediënten

hoofdgerecht voor 4 personen

1 ui, fijngehakt

3 eetlepels olijfolie

2 braadworstjes (geen rund, gewoon varken)

100 ml witte wijn

1 courgette, in kleine stukjes

200 g kleine smaaktomaatjes, gehalveerd

400 g gramigna of andere korte pasta

Bereiding

Snijd het velletje van de worstjes open en haal de vulling eruit. Snijd die in stukken. Bak de ui in de olijfolie op halfhoog vuur, samen met het worstenvlees. Druk tijdens het bakken met een spatel het worstenvlees verder uit elkaar en klein.

Voeg de wijn toe als alles een fraaie kleur heeft gekregen. Laat eventjes verdampen en doe dan de courgette of artisjok en de tomaatjes erbij. Laat afgedekt 10 minuten zachtjes garen. Draai het vuur uit en breng op smaak met zout en peper.

Kook de pasta al dente in ruim water met 10 gram zout per liter. Giet af en meng grondig met de saus. Serveer zonder kaas.

Meer over