de gids10 geboden van goed eten

Gij zult minder vlees eten, geen eten weggooien en niet diëten: de nieuwe 10 Geboden van Goed Eten

We willen goed eten: duurzaam, diervriendelijk, gezond. En we willen lekker eten. Maar hoe? Mac van Dinther neemt de lezer bij de hand in de serie de 10 Geboden van Goed Eten.

null Beeld Lauren Hillebrandt
Beeld Lauren Hillebrandt

‘Geef ons heden ons dagelijks brood.’ Die opdracht is ingewikkeld geworden. De moderne consument moet zich een weg banen door een mijnenveld dat is bezaaid met meningen, borrelpraat, elkaar tegensprekende onderzoeken, hele en halve waarheden. De voedingsindustrie, de boeren, de milieubeweging, de supermarkten, de klimaatactivisten, Slow Food, ieder heeft zijn eigen agenda. Wie moet je nog geloven en wie niet?

Om de consument een weg te wijzen door dit oerwoud onderwierp Mac van Dinther van de Volkskrant de 10 Geboden van Goed Eten aan een diepgaand onderzoek. Je vindt alle artikelen en de belangrijkste conclusies in dit overzicht.

1. Gij zult van dichtbij eten
Lokaal eten beter voor het milieu? Was het maar zo simpel, schrijft Van Dinther. Eet liever lokaal, maar maak je niet te veel zorgen over de milieukosten van voedsel dat per boot of vrachtwagen wordt aangevoerd. Wat in ieder geval helpt: eet niks dat met het vliegtuig wordt gebracht en doe je boodschappen op de fiets.

2. Gij zult biologisch eten
Biologisch eten is lekkerder, gezonder en beter voor het milieu. Toch? De werkelijkheid blijkt complexer, ontdekte Van Dinther. Eet dus bij voorkeur biologisch, maar maak er geen dogma van. Zie biologisch meer als richtinggevend dan als zaligmakend.

3. Gij zult minder vlees eten
Vlees is ook gezond en voor een duurzame wereld hoef je niet geheel vegetarisch te worden. Wel blijkt uit het onderzoek van Van Dinther dat we veel minder vlees moeten eten en alleen vlees van dieren die diervriendelijk zijn gehouden.

4. Gij zult géén E-nummers eten
E-nummers: er is weinig waarover zo veel onbegrip bestaat. Aan de ene kant roepen de anti-E-activisten van de daken dat je van E-nummers kanker, hersenbeschadiging of allerlei ander verschrikkelijks krijgt. Aan de andere kant houdt de gevestigde wetenschap bij hoog en bij laag vol dat het spul nagenoeg onschadelijk is: eet maar rustig door. De conclusie van Van Dinther: eet zo veel mogelijk vers en onbewerkt voedsel, maar doe niet panisch over E-nummers.

5. Gij zult meer betalen
Betaal een 'eerlijke' prijs voor eten want dat is beter voor het milieu, de dieren en de boeren in de Derde Wereld. En als je het helemaal goed wilt doen: stem op een partij die de verborgen (milieu)kosten van eten wil doorberekenen volgens het principe 'de vervuiler betaalt'.

6. Gij zult koken
Waarom zou je nog zelf koken als er zoveel kant-en-klaarvoedsel beschikbaar is? Goedkoper is zelf koken niet per se en of het lekkerder is hangt af van je kookkunsten. Maar: wie zelf kookt, houdt controle over zijn eigen eten, schrijft van Dinther, dus kook zo veel en zo vaak mogelijk zelf.

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

7. Gij zult zelf telen
Als je van tuinieren houdt: teel zelf groenten en fruit. Wie zelf eten verbouwt weet beter wat er in het seizoen is en laat zich minder op de mouw spelden. Je zult er de revolutie niet mee ontketenen, maar het is wel lekkerder.

8. Gij zult geen eten weggooien
De wereld van het voedsel heeft verspilling uitgeroepen tot volksvijand nummer 1. Wil je met voedsel echt iets doen voor het milieu of tegen honger in de wereld, dan zijn er effectievere maatregelen te bedenken. Maar je bespaart in ieder geval zelf geld. Dus, concludeert Van Dinther: verspil geen eten en doneer het geld dat je bespaart aan een organisatie die de honger in de wereld bestrijdt.

9. Gij zult niet diëten
Lang werd aangenomen dat dik worden een kwestie was van levensstijl. Die opvatting is inmiddels achterhaald. In de loop der jaren zijn tal van oorzaken achter dik worden ontdekt, die zich onttrekken aan de controle van het individu. Verslaafden die proberen af te kicken van heroïne hebben een grotere slagingskans dan mensen met overgewicht die proberen af te vallen met behulp van een dieet. Doe dus niet aan afslankdiëten, schrijft Van Dinther. Ze werken geen van allen. Als je per se wilt afvallen: doe het zo geleidelijk mogelijk. Als ook dat niet lukt: probeer gelukkig te zijn met je eigen gewicht.

10. Gij zult lekker eten
Lekker is de essentie van goed eten. Maar wie bepaalt wat lekker is en is lekker wel gezond? Lekker is ‘gekaapt’ door de industrie. Zoet, zout en vet zijn spotgoedkoop en dus gemakkelijk overal in te stoppen. Alles wat we lekker vinden, ligt tegenwoordig in overvloed uitgestald. Daarmee wordt het nut van lekker ondermijnd. Wat goed smaakte, was ooit ook vanzelf goed voor ons. Maar dat verband is er niet meer. Lekker en gezond zijn ontkoppeld. Daarom adviseert Van Dinther: eet lekker, maar met mate.

null Beeld Studio V
Beeld Studio V
Meer over