LEZERSDILEMMAWat zou u doen?

Geven we onterecht toe aan de eisen van onze hulp?

null Beeld

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: onze hulp komt alleen als mijn man niet thuis is.

Al jaren hebben wij een fantastische hulp in de huishouding. Ze is van Turkse komaf, trouw in haar afspraken en maakt uitstekend schoon in ons huis. Er is één kanttekening: ze komt niet schoonmaken als mijn man alleen thuis is. Haar man vindt dit niet goed. Wij plannen ons werk dusdanig dat we hieromheen laveren. Maar soms is het toch niet mogelijk en moet mijn man geforceerd wegblijven van ons huis omdat onze hulp aan het schoonmaken is. Voor mijn man voelt dit alsof hij een gevaar voor haar is. Hoewel we haar cultuur respecteren, vinden we dit wel erg ver gaan. Gaan wij te veel met haar mee?

Vrouw (60), naam bij de redactie bekend

Wat weegt zwaarder?

Als u de zinsdelen ‘Ze is van Turkse komaf’ en ‘Hoewel we haar cultuur respecteren’ weglaat, dan blijft de relevante informatie over. Uw dilemma verdwijnt als u antwoord geeft op de vraag wat zwaarder weegt, de voordelen van de kwaliteiten van uw hulp in de huishouding of het nadeel voor uw man.

Pieter van der Meer (56), Den Haag

Het is niet persoonlijk

Wat fijn dat u al zo lang tevreden bent over uw hulp in de huishouding. Wat maakt dat de voorwaarde die de hulp stelt nu opeens een probleem is geworden? Het klinkt alsof uw man zich dit persoonlijk aantrekt, maar deze voorwaarde is waarschijnlijk geen uiting van persoonlijk wantrouwen jegens hem. Respecteren jullie deze culturele uiting daadwerkelijk? Vraag uzelf af of u liever de moeite doet een nieuwe huishoudelijke hulp te vinden, zelf schoon te maken of u aan te passen. De enige die kan bepalen of dit acceptabel voor u is, bent u zelf.

Lisette de Beer (33), Houten

Nodig haar man uit op de koffie

Maak samen met uw man een afspraak met de echtgenoot van uw huishoudelijke hulp. Vertel hem hoe blij jullie zijn met het al jarenlang uitstekend schoonmaken van jullie huis door zijn vrouw. Bespreek met hem dat het voor uw man bezwaarlijk is dat hij niet in zijn eigen huis mag zijn wanneer zijn vrouw bij u haar huishoudelijke werkzaamheden verricht. Misschien is hij na jaren tot een ander inzicht gekomen en weten jullie en zijn eigen vrouw dit (nog) niet en is het probleem daarmee opgelost.

Henk van Iperen (62), Alphen aan den Rijn

Makkelijke keuze

Een fantastische hulp is goud waard. Ik zou de (vele) pluspunten die u noemt, naast het – in mijn ogen – minnetje zetten. Dan lijkt mij de keuze gemakkelijk, tenzij de hulp vijf dagen in de week komt. Haar Turkse komaf en haar cultuur heeft er weinig mee te maken, het kan een overweging van elke vrouw zijn om niet naar een huis te komen waar een man alleen is.

Mary de Groot (72), Delft

Man kan ook komen

Onze schoonmaakster (met een Marokkaanse achtergrond) heeft zelf een oplossing voor dit probleem bedacht: ze neemt haar man mee. Mijn vriend hoeft dan de deur niet uit en samen zijn ze ook nog eens sneller klaar.

Karen van den Berg (38), Utrecht

Ze mag haar eigen eisen stellen

Ik doe hetzelfde werk als uw hulp, maar dan voor een thuiszorgorganisatie. Bij het afsluiten van mijn contract werd gevraagd naar mijn beschikbaarheid en ook andere wensen werden vastgelegd. Zo kom ik liever niet bij rokers thuis, een ander is allergisch voor huisdieren en er zijn islamitische collega’s die niet willen werken bij een man alleen. Deze afspraken worden nageleefd; ik word alleen ingezet op de dagdelen die ik opgegeven heb en niet in een rokerig huis. U bent akkoord gegaan met de wens van uw hulp en het zou niet netjes zijn om hier later op terug te komen. Ik zou maar blij zijn met deze trouwe en hardwerkende dame.

Phia van Oosten (57), Hengelo

Over twee weken:

Mijn vriendin wil gaan samenwonen, maar ik ben er nog niet klaar voor

Mijn vriendin en ik zijn enkele jaren gelukkig samen. We hebben een goede relatie, maar we hebben steeds meer discussie over het samenwonen. Ik zit in de laatste fase van mijn studie en woon in een studentenhuis. Zij werkt en kan niet wachten: ‘liever vandaag dan morgen’. Voor mij voelt het nog te vroeg: ik ben nog niet in deze fase aangekomen. Voor mijn gevoel moet ik steeds meer mijn hakken in het zand zetten. Ik merk dat we elkaar minder goed begrijpen. Ik hou ontzettend veel van haar en zou ook graag in de toekomst met haar samenwonen. Toch ben ik bang dat dit ten koste gaat van onze verliefdheid. Hoe pak ik dit aan?

Man (25), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 29 juni 2020 naar: wzud@volkskrant.nl.

Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl.

Meer over