Update

Gestrande Nederlandse schaatsers kunnen weg uit Oostenrijk

De honderden en mogelijk zelfs duizenden Nederlanders die gestrand waren bij de Weissensee in Oostenrijk, aan de zuidkant van de Alpen, hebben het dal kunnen verlaten. Rond 14.00 ging de weg open. De belangrijkste wegen zijn sneeuwvrij gemaakt, zo heeft de ANWB zaterdag laten weten.

Redactie
De sneeuwval in Tirol zorgt voor grote problemen Beeld epa
De sneeuwval in Tirol zorgt voor grote problemenBeeld epa

De woordvoerder verwacht dat de terugkerende Nederlanders onderweg nog wel wat gladheid en andere winterse perikelen zullen tegenkomen, maar 'het gaat de goede kant op. Aan de noordkant van de Alpen is het zacht en is er amper sneeuw gevallen.

De Nederlanders zouden op de Weissensee meedoen aan schaatstochten, waaronder de alternatieve Elfstedentocht. Maar zware sneeuwval maakte dat onmogelijk.

Hoogste alarmfase voor lawines
De autoriteiten in Oostenrijk houden er vandaag in het oosten van de provincie Tirol rekening mee dat de hoogste alarmfase, code 5, voor lawines moet worden uitgeroepen.

In de provincie Karinthië geldt die alarmfase al sinds vrijdag. Oostenrijkers die in de twee betrokken gebieden wonen, hebben zaterdag het advies gekregen thuis te blijven. Door de langdurige sneeuwval is het gevaar van lawines erg hoog. De verwachting is dat er tot zondag in bepaalde gebieden nog 1 meter sneeuw zal vallen.

Extreem lawinegevaar
Code 5 houdt in dat er een extreem lawinegevaar is. Niet alleen de sneeuwpistes, maar ook dorpen, wegen en spoorwegen worden bedreigd. De autoriteiten sluiten niet uit dat bewoners van sommige gebieden moeten worden geëvacueerd. In Oost-Tirol staan 250 militairen klaar om daarbij te helpen. Zes gemeenten zijn daar over de weg niet bereikbaar. Voor reizigers die onderweg naar een sneeuwgebied zijn, is een speciaal telefoonnummer ingesteld, dat in ieder geval tot maandagmorgen open zal blijven.

Drie mensen omgekomen
De zware sneeuwval in Oostenrijk heeft vandaag een derde mensenleven geëist. Een 39-jarige skiër kwam in het Zillertal in Tirol om het leven, nadat hij door een lawine was getroffen. Eerder waren de 63-jarige chauffeur van een bulldozer en 39-jarige boer omgekomen.

Het is sinds 1999 in Tirol niet meer voorgekomen dat code 5 werd uitgeroepen. Toen kwamen meer dan 30 mensen om, nadat de plaats Galtür onder sneeuw was bedolven. Het was niet alleen een van de grootste lawineongelukken in de Oostenrijkse geschiedenis, maar ook de aanleiding voor de grootste evacutieactie met helikopters die in het Alpenland heeft plaatsgevonden.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over