Geen gewas meer ongewis

Hoe heet deze plant? De plantherkenningsapp onthult het in een handomdraai – althans, dat is de bedoeling. Twee apps gaan met een techverslaggever het tuincentrum in.

Bard van de Weijer
null Beeld
null Beeld RV
Beeld RV

Het voorjaar ontluikt, evenals de tuin, waar sinds een week weer allerlei groen spul opduikt. Leuk! En het ruikt lekker, al die bloesems van de perenbomen en de kers die achter het huis staan te stralen.

Maar we moeten ook erkennen dat groene vingers niet echt ons ding zijn. Aardebruine ook niet trouwens. Toch lopen we weleens door de natuur en stuiten dan op een plant of bloem waarvan we geen idee hebben welke het is, maar die we best wel in onze tuin zouden willen. Geen idee of de struis in kwestie bij het tuincentrum wordt geleverd. Wat te doen?

Daar is dus ook al een app voor. Net als Shazam, dat liedjes op de radio herkent en automatisch in de Spotify-afspeellijst zet, zijn er apps die planten kunnen herkennen. Drie bekendere zijn PictureThis, Seek en Plantifier. Die laatste is misschien het sympathiekst, maar niet wat we zoeken. Met Plantifier kun je een foto maken van een stukje wilde flora, waarna menselijke kenners je vertellen welke soort het is. Aardig, ook voor de contacten in de groene wereld, maar liever willen we weten hoe goed de computer inmiddels is in het herkennen van bloemen. Dus kijken we vooral naar Seek en PictureThis, die op basis van smartphonefoto’s proberen te herleiden welke soort we zien.

Voor deze test stuiten we direct op een probleem. Omdat onze plantenkennis zo beperkt is, hebben we geen idee of eventuele hits correct zijn, of dat de app nog geen Ribes rubrum van een Erica vagans kan onderscheiden. Er zijn twee opties: we vragen Caspar Janssen mee, de speciale buitenwandelaar van de Volkskrant en kundig op het gebied van plant en dier. Of we gaan naar het tuincentrum, waar bordjes hangen bij de bloemetjes. Omdat Caspar druk is, kiezen we voor natuur-met-bordjes en lopen we langs de bebloemenzeede tafels, waar kaartjes hopelijk goed aangeven met welke flora we van doen hebben.

Seek

Seek is een app die niet alleen planten herkent, maar ook dieren. Zodra het via gps heeft achterhaald waar de gebruiker zich bevindt, toont het de flora en fauna die in de buurt existeert. Zwanen, meerkoetjes, lieveheersbeestjes en eenden – we kunnen ze allemaal tegenkomen. Vlinders, reptielen, vogels, paddenstoelen – Seek zegt alles te herkennen. We houden het bij planten.

In die categorie valt het niet mee. Op bijna elke plant of bloem die we kieken, luidt het antwoord van Seek: ‘Hrmmmmmm. We kunnen hier geen chocolade van maken. Probeer alsjeblieft wat aanpassingen in je foto.’

null Beeld RV
Beeld RV

Maar hoe dichtbij, veraf, van onder, van boven of van opzij we ook fotograferen, de app blijft maar Hrmmmmmm zeggen. Pas als we later buiten een paardenbloem en een narcis fotograferen, weet Seek wat het is. Dank je de koekoek, die kunnen we zelf ook nog wel onderscheiden. Zodra het ook maar een tikje exotischer wordt, geeft Seek niet thuis. Ja, de foto van een kunstkerstboom die prijkt op een doos die toevallig nog op de redactie staat, die weet-ie dan weer wél te herkennen: Iets met dennen, maar er heerst twijfel over de exacte soort. We voelen ons toch wat het bos ingestuurd.

Seek, voor iOS, gratis.

Seek Beeld -
SeekBeeld -

PictureThis

De tweede app is PictureThis. Ook gratis. ‘Detecteert je planten in een oogwenk’, staat er. Het idee achter de app is hetzelfde: fotografeer de plant of bloem en de app geeft drie opties, waarbij de bovenste kennelijk de beste schatting is. De paardenbloem gaat in elk geval goed. Evenals de narcis. En de tulp. De bloemen waar Seek de mist mee inging, leiden bij PictureThis tot correcte herkenning. Ook de planten thuis weet PictureThis goed te herkennen.

Net als Seek kan de app ook eerder gefotografeerde planten thuisbrengen. De database bevat ruim vierduizend soorten. Meer dan 90 procent van de bloemen werd goed herkend. Zelf houden de in China gevestigde makers het op 84 procent, vermoedelijk komt onze positievere uitslag doordat we evergreens in het tuincentrum vastlegden. Beide apps geven ook achtergrondinformatie bij de geïdentificeerde plant.

PictureThis, voor Android en iOS, gratis.

PictureThis logo Beeld -
PictureThis logoBeeld -

Aan de basis van deze apps ligt de beeldherkenningssoftware die in allerlei andere toepassingen wordt gebruikt. Door zelflerende algoritmes duizenden en duizenden afbeeldingen in een database met elkaar te laten vergelijken, kunnen ze een tamelijk goede schatting doen welke plant er voor de lens staat. Beide apps werken overigens alleen met een werkende internetverbinding, omdat de foto eerst moet worden geupload naar een centrale server, zodat de beelden ter plekken geanalyseerd kunnen worden. Midden op de Veluwe zou het dus kunnen dat de app niet werkt, maar de opnamen kunnen later, als er weer verbinding is, alsnog worden geanalyseerd.

Vervolgens is wel een beetje de vraag wat je met de vers verworven plantenkennis moet: echte liefhebbers zullen de meeste variaties zelf wel herkennen, en lieden die het hele groene gedoe koud laat, zullen vast niet op de Veluwe voorovergebogen boven een toefje kraaiheide gaan hangen. Aan de andere kant kunnen apps als deze wel een hobby initiëren en zijn ze handig als een van de thuisgroeiers zieltogend is en je geen idee meer hebt wat voor plant het is en wat hij eventueel tekortkomt.

Daarnaast blijft het gewoon aardig eens te kijken wat er zo allemaal in de buurt tussen de trottoirtegels vandaan komt. Het weer is inmiddels lekker genoeg voor een fijne stads- of duinwandeling. Eropuit dus.

Andere plant-apps: PlantNet en Plantix.

Meer over