DE GIDSHet nieuwe eten

Geef een bedrijf eens ongelijk dat ze margarine een 21ste-eeuwse kans geven

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie!

Flora Plant ‘creamy 100% plant based’ boter. Beeld
Flora Plant ‘creamy 100% plant based’ boter.

Flora Plant, slogan ‘Vroeger was alles boter’, padaboem, presenteert zich als fris nieuw vegan boterhamsmeeralternatief. Hoofdingrediënten: palmolie, raapolie en zonnebloemolie, dus zo langzamerhand zal zich ook bij u het woord ‘margarine’ hebben opgedrongen. En terecht, dit zóú je gewoon margarine kunnen noemen, in plaats van het wat bijdetijdser bedoelde ‘creamy 100% plant based’ – met die kanttekening dat niet alle margarines vegan zijn, omdat er weleens ‘droge melkbestanddelen’ (hmmm!) in zitten.

En dat margarine natuurlijk die eeuwige zweem van niet-echte boter om zich heen heeft, van zunige wederopbouwmoeders met tuttige kuipjes en vreugdeloos broodbeleg. Terwijl, hallo: dierlijk is voorbij, plantaardig heeft de toekomst, voetafdruk enzo, dus geef een bedrijf eens ongelijk dat ze margarine nog es een 21ste-eeuwse kans willen geven, met matpapieren verpakkinkje en hedendaags lettertype en al.

We zouden nu de sfeer kunnen verpesten door te vertellen dat Flora eigendom is van Upfield, de van Unilever afgesplitste margarinetak, op zijn beurt eigendom van de Voldemort onder de opkoopfondsen, KKR. Dus is Flora een directe broer van Blue Band, Rama, Zeeuws Meisje en Becel – sterker, in onder andere Groot-Brittannië héét Becel gewoon Flora, dus dit was een merknaam die Upfield gewoon nog ergens had liggen. Het smaakt ook een beetje naar Becel, trouwens, zij het dat dat Becellerige bijsmaakje een stuk minder pregnant is.

Cijfer: 6

Meer over