Gadgetsin en om het (vakantie)huis

Gadgets die de vakantie in eigen land nog prettiger maken

Veel Nederlanders brengen de vakantie min of meer noodgedwongen in eigen land door. Deze gadgets maken de vaderlandse zomer in en om het eigen huis net even wat aangenamer.

De hagelnieuwe soundbar van Sonos, de Sonos Arc, kan ook aan de muur worden bevestigd. Beeld Sonos
De hagelnieuwe soundbar van Sonos, de Sonos Arc, kan ook aan de muur worden bevestigd.Beeld Sonos

Pocketprojector
Nebula Capsule II

Een van de leukste dingen op een zomeravond: met je vrienden een film bekijken op het strand of tussen de tenten op een camping. Maar dat kan natuurlijk ook in je eigen tuin! Zet de pocketprojector Nebula Capsule II op een stoel of op een statief en je kijkt 2,5 uur lang naar een metersgroot beeld met stevig geluid. Als er wifi is, stream je bijvoorbeeld Netflix. Je kunt ook voor vertrek films downloaden op het apparaat. Het apparaat van de Amerikaanse firma Anker won een belangrijke designprijs dankzij het kekke ontwerp (een fors blikje), HD-beeld, autofocus, sterke accu, diep geluid en veel aansluitmogelijkheden. De projectielamp levert 200 ANSI Lumen, niet genoeg voor overdag, maar wel voor een coole avond in de tuin.

Nebula Capsule II: 544 euro.

null Beeld Noël van Bemmel
Beeld Noël van Bemmel

E-reader
Kobo Nia

Je kunt natuurlijk een papieren boek gaan lezen in je hangmat, maar wat als je na een paar hoofdstukken toch een ander verhaal wilt kiezen tussen – pakweg – 6 miljoen titels? Juist, dan heb je een laptop nodig, of een e-reader. Dat laatste apparaat heeft als voordeel dat het handzamer is, leesbaar blijft in direct zonlicht, weken overleeft op een accu en vooral: de ogen minder vermoeit. De Canadese fabrikant Kobo introduceert deze zomer een nieuw instapmodel: de Kobo Nia. Met een betere resolutie dan het instapmodel van aartsconcurrent Amazon die de Kindle verkoopt. De Nia is licht en past in je achterzak (6 inch), kan zesduizend boeken bewaren die je koopt bij bijvoorbeeld Bol.com of gratis downloadt via de bibliotheek of het Project Gutenberg. Enig nadeel: 6 inch is best klein en de Nia is niet waterbestendig, dus eerst handen drogen als je uit het zwembad komt.

Kobo Nia: 99,99 euro.

Kobo Nia eReader. Beeld Rakuten/Kobo
Kobo Nia eReader.Beeld Rakuten/Kobo
Kobo Nia eReader. Beeld Rakuten/Kobo
Kobo Nia eReader.Beeld Rakuten/Kobo

Soundbar

Sonos Arc

Moderne platte tv’s blinken in veel dingen uit, maar doorgaans niet in een indrukwekkend klanktapijt. Wie op lange zomeravonden echt in films of series wil worden gezogen, moet zijn toevlucht nemen tot andere maatregelen. Sonos heeft een hagelnieuwe soundbar op de markt gebracht: de Sonos Arc. Deze vervangt de wat antieke Playbar en is het duurdere broertje van de onlangs geïntroduceerde compacte Beam.

De Arc is een strak vormgegeven product, zoals van Sonos verwacht mag worden. In vergelijking met de kleinere Beam is het geluid voller, met indrukwekkend diepe bassen. Net als bij de Beam kunnen overigens ook kleinere Sonos-boxjes worden toegevoegd voor een echt surroundeffect. Nieuw is dat de Arc ook Dolby Atmos ondersteunt, de geluidstechnologie die tegenwoordig ook door streamingdiensten als Netflix wordt aangeboden. Sonos kan nu eindelijk de concurrentie aangaan met fabrikanten als Samsung en LG.

Het aansluiten van de Arc op een moderne tv is kinderspel. Ook het toevoegen van de soundbar aan een bestaand Sonos-systeem is zo gedaan. Niet alleen het kijken naar series en films is een feest met de Arc, ook het luisteren naar muziekdiensten als Spotify.

Is er niets te klagen? Misschien toch wel. De app blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid, maar biedt voor de liefhebber weinig mogelijkheden om zelf met de instellingen te rommelen.

Sonos Arc: 899 euro

Sonos Arc Beeld Sonos
Sonos ArcBeeld Sonos

Buitenspot

Philips Hue

U hoeft echt niet naar een hip festival om fraai uitgelichte bomen en beplanting te aanschouwen. Onder het Hue-merk heeft Philips niet alleen slimme binnenlampen, maar ook van alles voor buiten. Waaronder deze Lily XL-tuinspot. Deze lamp is uiteraard met de bekende Hue-app te bedienen. De gebruiker tovert zo allerlei kleuren tevoorschijn waarmee de lamp bomen en planten van een spectaculair effect voorziet. Hue heeft overigens ook goedkopere buitenspots, maar die hebben een minder sterke lamp. Voor wit licht voldoen die prima, maar wie voor kleur gaat, is met de XL beter af. Met een bewegingssensor is de tuinspot ook automatisch aan te floepen.

Goedkoop is het fraaie spul van Hue niet, zeker niet in vergelijking met concurrenten als Ikea en de Action, die zich ook in deze markt hebben begeven. Deze alternatieven hebben echter (nog) geen buitenspot zoals de Lily. Een andere optie is een gewone ‘domme’ buitenspot. Het spelen met de kleurtjes vanaf de smartphone is er dan niet bij.

Philips Hue Lily XL tuinspot: 139,95

Philips Hue Lily Beeld Philips Hue
Philips Hue LilyBeeld Philips Hue

eFoil surfboard

Waydoo Flyer 1

Het water wordt schoner en steeds meer Nederlanders zwemmen en suppen achter hun huis. Op de Noordzee kun je surfen en op groter binnenwater wordt gewakeboard en gejetskied. Doorgaans tot verdriet van andere watersporters. Daarom lijkt het elektrische surfboard wel voor Nederland uitgevonden. Snel, geluidloos en onweerstaanbaar elegant vlieg je over het water op een eFoil. Een simpele plank eigenlijk, met een elektrisch aangedreven schroef en een horizontale draagvleugel onder de waterlijn. Die wekt voldoende opwaartse kracht op, om bij zo’n 25 kilometer per uur langzaam uit het water te rijzen als een zeegod. Verschuif je gewicht, en je snijdt van links naar rechts over de plassen; met een joystick in je hand reguleer je de snelheid. Uw verslaggever stond binnen 5 minuten en foilde min of meer na een halfuur. Het Chinese techbedrijf Waydoo maakt sinds kort eFoils die minder dan de helft kosten van de eerste modellen uit de VS en Australië. Twee Nederlandse surfers verkregen de verkooprechten voor Europa en hebben er al 120 verkocht. Zij geven ook les in eFoilen op het Nieuwe Meer bij Amsterdam.

Waydoo Flyer 1: 5.500 euro.

Waydoo Flyer ONE 1 Beeld Waydoo
Waydoo Flyer ONE 1Beeld Waydoo

App
Vissenscanner

De minder avontuurlijke en gefortuneerde waterliefhebber kan zijn toevlucht tot de hengel nemen. Maar wat zit er nou aan de haak? Sportvisserij Nederland heeft een interessante nieuwe optie aan zijn app toegevoegd: het automatisch herkennen van de gevangen vis. Deze vissenscanner herkent volgens de bond ‘met minimaal 95 procent zekerheid’ alle 74 Nederlandse zoetwatervissen.

Om het algoritme van de app te trainen, verzamelde Sportvisserij Nederland meer dan 35 duizend foto’s van zoetwatervissen. Met iedere foto van een vis krijgt de eigenaar niet alleen een antwoord op de vraag wat voor vis het is, maar wordt het algoritme ook verder getraind.

Vissenscanner: gratis voor Android en iOS

Visscanner Beeld Visscanner
VisscannerBeeld Visscanner
Meer over