GadgettestSlimme Sonos-boxen

Gaat het regenen? Vraag het de speakers van Sonos, die luisteren én praten

Uw geluidsbox vragen of er regen komt of even het raam open te zetten - het kan met de speakers van Sonos.

Laurens Verhagen
De Sonos One met ingebouwde microfoon. Beeld
De Sonos One met ingebouwde microfoon.

Zonder dat u naar de winkel hoeft te stappen, kunt u vanaf deze week uw oude Sonos-box ineens een spraakopdracht geven, bijvoorbeeld om de lampen aan te doen of een dakraam te openen. Of, als u geen slim dakraam of lamp in huis heeft, om te vragen wat voor weer we krijgen. En uw paar jaar oude Sonos-box zal terug­praten.

Dat zit als volgt. De Amerikaanse speakerfabrikant heeft zijn boxen klaargestoomd om samen te werken met Google Assistent, zodat ze via spraakbediening kunnen worden aangestuurd. Eerder gebeurde dat al voor Alexa, de sprekende assistent van Amazon. In Nederland is Amazon niet beschikbaar, maar sinds deze week is Google Assistent dat wel.

Het heeft nogal wat voeten in aarde gehad; Sonos kondigde vorig jaar al aan dat dit stond te gebeuren. Twee ­speakers van Sonos – de kleine Play One en de soundbar Beam – zijn zelfs al langer van ingebouwde microfoons voorzien. Voor oudere modellen zoals de Sonos Play 3 of Play 5 is er ook een oplossing, maar daar is een omweg voor nodig.

Deze speakers kunnen met de stem worden bediend via een praatpaal van Google, bijvoorbeeld de paar tientjes kostende Home. Vervolgens doet de stem de rest. Bijvoorbeeld: ‘Hé Google, speel alternatieve muziek.’ Muziek harder of zachter zetten, vooruit­spoelen: het werkt allemaal ­zoals we al gewend zijn van de eigen praatpalen van Google, maar nu dan met écht goed klinkende boxen. En nog praktisch ook: denk aan vieze ­handen in de keuken en dan toch dat irritante nummer overslaan. Muziek (Spotify, Deezer en YouTube Music worden ondersteund, Apple Music vooralsnog niet) ligt natuurlijk het meest voor de hand, maar de speakers van Sonos gedragen zich net zo als die van Google zelf.

Of eigenlijk: bijna net zo. Nog niet alle opties zijn beschikbaar. Neem de functie ‘voice match’ die Google op zijn eigen Nest Hub (een speakertje met een scherm) heeft. Deze zorgt ervoor dat de assistent verschillende stemmen in huis kan ­onderscheiden. Dit kan handig zijn: je kunt er bijvoorbeeld verschillende Spotify-­accounts aan koppelen. Of een persoonlijk nieuws- en agendaoverzicht voorgelezen krijgen. Bij de Sonos Play One of Beam werkt dit nog niet.

Voor de rest is deze gratis update van de Sonos-app een welkome verbetering: uw box kan ineens luisteren en praten. Wie daar uit privacyoverwegingen geen zin in heeft, kan overigens de microfoon ­gewoon uitzetten.

Sonos en praatpalen

Met de soundbar Beam laat Sonos opnieuw horen hoeveel speakertjes er in een klein kastje kunnen. ‘Sonos imponeert nu ook weer met een kamervullend geluid met indrukwekkende bassen.’

Google Nest Hub moet verzamelplaats worden voor je slimme apparaten, maar is nu vooral pratende fotolijst

Daar is ze eindelijk: de Google Home met spraakbesturing. De ‘praatpuck’ die recepten kan voorlezen en Netflix kan starten, werkt op het gevoel.

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over