DesigncolumnJeroen Junte

Framen op z’n Fins

Raami-collectie Iittala Beeld rv
Raami-collectie IittalaBeeld rv

De Britse ontwerper Jasper Morrison (treinen, mobieltjes, gieters, stoelen keukens, lampen, blokhutten, wat niet, eigenlijk) keek tijdens een maaltijd om zich heen aan tafel. Wat zag hij? Sfeer!

‘Een goede sfeer aan tafel vormt een frame en stimuleert het genot van de maaltijd’, aldus het persbericht. Voilà: zijn nieuwe collectie tafelservies heet Frame, ofwel Raami in het Fins.

Het zijn natuurlijk praatjes achteraf, een beestje moet tenslotte een naam hebben, maar de nieuwe collectie die Morrison voor het Finse merk Iittala tekende, maakt beslist hebberig. De collectie werd vorige maand tijdens de Salone in Milaan gepresenteerd.

De ribbeltjes en de kleuren van het glaswerk doen retro aan, het ontwerp van het witte servies is onopvallend en haast robuust. Wie de hele tafel met Raami wil volzetten, kan zijn of haar gang gaan: er zijn stevige mokken, borden in diverse maten, dessertschaaltjes, houten dienbladen, een slanke glazen karaf en fraaie zeeblauwe waterglazen. Morisson is uitermate goed in alledaags design, en die naam, ach.

Meer over