De GidsCultuurtips

Filosofische sciencefiction, kermisachtige installaties en levenslustige dance in de wekelijkse cultuurtips

Zin om naar de film of het toneel te gaan? Hier vindt u de beste tips op het gebied van fotografie, beeldende kunst, series en theater.

Filmbeeld uit High Life Beeld
Filmbeeld uit High Life

Films

High Life

Nu in de bioscoop

De Franse psychodramakoningin Claire Denis levert op 72-jarige leeftijd haar hoogst originele Engelstalige debuut, met Robert Pattinson als eenzame crimineel/astronaut met baby in een uit de hand gelopen ruimtevaartonderzoek naar zwarte gaten. High Life is zowel een fijnbesnaard vader-dochterdrama als een verrukkelijk verwrongen zoektocht naar de essentie van seksualiteit, voortplanting en, zoals dat hoort en mag in dit type filosofische sciencefiction, de zin van het bestaan.

Sakawa

Nu in de bioscoop

In het rijke Westen heet het internetfraude, in Ghana is deze vorm van oplichting eerder een creatieve bezigheid voor verder werkloze jongeren. In de documentaire Sakawa van Ben Asamoah, een jonge Belgische filmer met Ghanese roots, zien we ervaren en beginnende criminelen (‘Hoeveel zal ik vragen? ‘50 dollar’ ‘Zo veel?’) die hun rijke cliënten in Engeland of Amerika proberen over te halen geld te storten voor ‘leuke meisjes’. Jongens die een hoge stem kunnen opzetten bellen zelfs uitgebreid met hun cliënten, die hen maar al te graag geloven.

Theater

Vallende man

T/m 30 maart

Met Falling Man (2007) schreef Don DeLillo een reflectie op mondiaal terrorisme en het effect ervan op een New Yorks gezin in de nasleep van 9/11. Met het ensemble van Internationaal Theater Amsterdam (ITA, voorheen Toneelgroep Amsterdam) maakt de Franse regisseur Julien Gosselin een bewerking voor het theater. Vallende man is onderdeel van een groot DeLillo-project van Gosselin. In april is bij ITA ook zijn eerdere DeLillo-marathon te zien.

Casablanca

T/m 9 juni

Een groep acteurs bereidt zich voor op het spelen van Casablanca, geïnspireerd op de Hollywood-klassieker. Spelen zij dit stormachtige liefdesverhaal zoals het ooit is geschreven? Of neemt hun verhaal een andere wending? Stefan Rokebrand (Chez Brood, Celblok H) en Jamie Grant (Klem, Leef!) spelen de gedoemde geliefden in een fonkelnieuwe voorstelling van Bos Producties, geschreven door Jibbe Willems, die het klassieke verhaal verbindt met de actualiteit. Casablanca biedt een eigen kijk op de filmklassieker over liefde en moraal in roerige tijden.

Onze straat

T/m 14 mei

Nathan Vecht bewerkte Our Town van Thornton Wilder voor Het Nationale Theater, in een regie van Daria Bukvic. Onze straat gaat over een straat, in een stad, ergens in Europa. Gedurende de avond leren we negen bewoners kennen, die wel hun voordeur maar niet hun leven delen. In drie grote scènes zien we hoe hun levens zich in twaalf jaar tijd ontwikkelen. Mensen verhuizen, liefdes ontstaan, kinderen worden geboren. Niets blijft zoals het is, maar het leven gaat door.

Beeldende kunst

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019

T/m 16 juni, Stedelijk Museum Schiedam

Dit jaar lichting twaalf. En wederom met een sterke line-up. Deze aflevering met drie in plaats van vijf kandidaten: Neo Matloga, Lonneke van der Palen en Funda Gül Özcan. Allemaal even jong (want niet ouder dan 35 jaar) en even veelbelovend. In drie onderscheidende disciplines: figuratieve schilderkunst, abstracte fotografie en kermisachtige installaties. De winnaar, die op 18 april wordt bekendgemaakt in het radioprogramma Opium Radio, ontvangt 10 duizend euro. Een tentoonstelling met hun werk is in Schiedam te zien, waar u ook uw eigen favoriet kenbaar kunt maken.

Tefaf

T/m 24 maart, MECC, Maastricht

Wereldvermaard! Je staat er bijna niet bij stil: hoe beroemd de Tefaf in Maastricht is. Toonaangevend als beurs, niet alleen voor oude meesters en antieke kunst, maar ook steeds meer voor alles wat met de moderne tijd te maken heeft. Met 276 exposerende kunsthandelaren (waaronder een kleine veertig nieuw), die een periode van 7.000 jaar kunstgeschiedenis bestrijken. Daarnaast is de beurs een aanleiding om tentoonstellingen in Maastricht en omstreken te bezoeken: Dan Walsh en David Lynch in het Bonnefantenmuseum, Basquiat in Schunck (Heerlen) en Ricardo Brey in Museum De Domijnen (Sittard).

De voorbezichtiging van TEFAF Maastricht 2019. Beeld ANP
De voorbezichtiging van TEFAF Maastricht 2019.Beeld ANP

Fotografie

Robert F. Kennedy Funeral Train - The People’s View

T/m 12 mei, Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

Het unieke en fascinerende project van kunstenaar Rein Jelle Terpstra leverde, volgens de Volkskrant, al een van de mooiste fotoboeken van 2018 op. Het is de komende maanden nog te zien in het Nederlands Fotomuseum. Het is een soort fotografisch-historisch drieluik. De gebeurtenis: op 8 juni 1968 vervoerde een zogenaamde funeral train, een begrafe-nistrein, het lichaam van de vermoorde president Robert F. Kennedy van New York naar Washington. Magnum-fotograaf Paul Fusco fotografeerde vanuit de trein de rouwende mensen langs het spoor. En decennia later ging Terpstra op zoek naar de foto’s en films die de getuigen van toen van de gebeurtenis hebben gemaakt.

Erwin Olaf

T/m 12 mei, Gemeentemuseum en Fotomuseum Den Haag

Erwin Olaf, een van Nederlands bekendste en eigenzinnigste fotografen, wordt 60 dit jaar en dat zullen we weten. Hoogtepunt van dit feestjaar is een grote overzichtstentoonstelling in zowel het Fotomuseum Den Haag als in het naburige Gemeentemuseum. Van zijn werk als fotojournalist tot aan de grandioze beeldenmaker en filmische verhalenverteller van vandaag, die de wereld veroverde met zijn intrigerende foto’s als filmsets. De expo’s gaan vergezeld van de monumentale publicatie Erwin Olaf - I Am.

Muziek

Catch

23 maart, TivoliVredenburg, Utrecht

Het Amsterdamse dancefestival Pitch is helaas ter ziele gegaan, maar lang leve de Utrechtse afsplitsing Catch. In TivoliVredenburg lukt het de organisatie nog altijd spannende live-dance te programmeren, want het affiche straalt van levenslust. We kunnen uitkijken naar een show van het Nederlandse danceduo Weval, dat nét een fraaie nieuwe plaat uit heeft. En dan komen ook nog shows voorbij van de elektronische geweldenaar Jon Hopkins en het dromerige danceduo Maribou State. En, uiteraard, nog veel meer.

Komatsu, Deadsmoke, Tons, Temple Fang, 24 maart, Db’s, Utrecht

Ze maken stonerrock waarbij de grote voorbeelden Kyuss en Queens of the Stone Age bleekjes van zouden wegtrekken. Komatsu maakte vorig jaar de heerlijk zuigende woestijnrockplaat A New Horizon, die zwaar van toon was maar toch ook opvallend toegankelijk en enerverend. En daarmee staat de Eindhovense band nu volop op de podia. Op zondag speelt Komatsu in het altijd gezellige Db’s in Utrecht. En daar treden ook de Italiaanse bands Deadsmoke en Tons aan, én de nieuwe band van de ex-Death Alley-bassist Dennis Duijnhouwer. Een zalig zondagmiddagje.

Meer over