LuisterboekenHugo Blom

Fijne luisterboeken voor pubers en de verwekkers die ze verketteren

null Beeld Sabine Van Wechem
Beeld Sabine Van Wechem

Mooie vakantieluisterboeken voor ouders en pubers die hun verwekkers verketteren. Straks wordt het nog gezellig.

Omdat ik tijdens mijn twee weken durende zomervakantie vrijwel geen toeristen tegenkwam – inderdaad, dit was leven als God in Frankrijk, vrijwel alleen – ontbrak dit jaar ook het klassieke zomerbeeld van de ouderparen met wolkjes zwarte energie achter zich aan. Tussen tafellaken en servet, je moet nog mee, maar je wilt niet, maar je moet nog mee, maar ik wil niet mee, weer die stomme camping/stad/kathedraal/strand/alles/jullie. Nadat ik was teruggekomen, hoorde ik van anderen de verhalen over al die ontluikende jongvolwassenheid die helaas gepaard moet gaan met de voortdurende verkettering der verwekkers. Die zou ik willen aanraden te luisteren naar Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet) van de Engelse psychotherapeut en schrijver Philippa Perry. Voorgelezen door actrice Sinem Kavus (Hoogvliegers, Flikken Maastricht). Een boek zonder trucs en snelle tips, want vooral gericht op het opbouwen van een relatie met de kinderen en dat kost tijd, in plaats van het dresseren en africhten. Kavus heeft een prettige stem, waarin ik overigens eerder een (volwassen) kind hoor dan een ouder. Wel goed voor het perspectief.

null Beeld Balans
Beeld Balans

Voor de zwarte wolkjes zelf is er de onverwoestbare koning der pubers, Adrian Mole 13 ¾ jaar, onlangs opnieuw vertaald door Sylvia Witteman en voorgelezen door Erik van der Horst. Of het verhaal van Mole voor hedendaagse pubers houdbaar is, is niet aan de orde, want ondanks dat hij in het pre-internettijdperk opgroeit, is de inktzwarte en hilarische kijk op zijn ouders van alle tijden. Van der Horst heeft een vrij harde stem, met een wat nonchalante ondertoon, heel geschikt voor het voorlezen van dit geheime dagboek van een lijdende intellectueel in de dop.

De opvoeding van zowel Amerikaans als Frans kroost gaat naar verluidt nog steeds gepaard met een stevige dosis uit het werk van Alexis de Tocqueville, en dan natuurlijk vooral De la démocratie en Amérique (1835-1840). Het kan geen toeval zijn dat een aanbeveling voor een nieuwe luisterversie in mijn mailbox belandde, met nog krap drie maanden te gaan voor het Amerikaanse volk zijn stem zal uitbrengen in de presidentsverkiezingen en op het moment dat er voortdurend bijltjes aan de wortels van de Amerikaanse democratie worden geslagen – en niet door de minsten. De Tocquevilles voorspellingen, maar ook zijn analyse van de schaduwkanten van democratie, zouden ook gisteren geschreven kunnen zijn. De nieuwe Amerikaanse luisterversie duurt 33 uur en 17 minuten en is gelezen door Peter Wickham, geboren Nieuw-Zeelander die een theateropleiding in Engeland volgde en jarenlang aan het West End werkte als acteur. Een klassieke stem voor een klassiek boek. Er is nog tijd genoeg om het vóór 3 november te beluisteren, wanneer de Amerikaanse democratie zich zal herstarten of zich zal opheffen, een mogelijkheid die De Tocqueville ook voorzag. We waren al 160 jaar gewaarschuwd.

Heeft u nog een weekje vrij over, dan raad ik in één klap even vier boekjes tegelijk aan. De serie Terloops van Van Oorschot is eigenlijk te mooi uitgegeven om alleen de audioversie aan te schaffen. De boekjes waarin schrijvers hun favoriete wandelingen delen, zijn fijn geïllustreerd en voorzien van kaarten. Met audio wandel je natuurlijk wel een stuk lekkerder dan bladerend in een boekje. Luister en wandel met Thomas Rosenboom en voorlezer Peter Blok door Amsterdam in De grote ronde, met Marjoleine de Vos en Charlotte Lap rond het dorp Zeerijp (Gr.) in Je keek te ver, met Bregje Hofstede en Phaedra Kwant door de Dolomieten in Bergje en maak ten slotte de wandeling die er niet was met Gerbrand Bakker en Matthijs Deen in De 3 bestaat niet. Neem je puber gezellig mee.

Meer over