EETWIJZER

Feta en witte kaas verhouden zich tot elkaar zoals een geit en koe dat doen

Het zit nu in veel zomerse salades: feta. Maar wat is feta eigenlijk?

null Beeld colourbox
Beeld colourbox

Nou, zo’n witte, rechthoekige voorverpakte plak kaas.

Nee, niet alle witte kaasplakken zijn hetzelfde. Witte kaas is namelijk alleen echte Griekse feta als er ook daadwerkelijk ‘feta’ op staat. Want sinds 2002 heeft feta een BOB: Beschermde Oorsprongsbenaming van de EU. Je herkent het aan het geelrode logo op de verpakking. Dat betekent dat alleen witte kaas, die op traditionele manier in bepaalde delen van Griekenland is gemaakt, ‘feta’ mag heten.

Op mijn pakje feta staat geen feta, maar ‘witte kaas’…

Klopt. Tot grote ergernis van niet-Griekse fabrikanten, zoals het Zweeds-Deense Arla, mocht hun ‘feta’ opeens geen feta meer heten. Arla noemde zijn witte kaas toen ‘Apetina’. Andere nepfeta’s heten nu bijvoorbeeld ‘witte kaas’, ‘saladekaas’ of ‘mediterrane kaasblokjes’.

Maar is die kaas verder hetzelfde als echte feta?

Zeker niet. Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, ‘witte kazen’ zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten. De melk moet afkomstig zijn van dieren die op traditionele manier worden gehouden en lokaal voedsel –gras, kruiden – eten. Aan echte feta komt geen vee-industrie te pas, hoewel de dierenwelzijnseisen voor biologische feta nog strenger zijn.

Is feta gezonder dan witte kaas?

Dat ook weer niet, de verschillen zijn minimaal. Alle feta-achtige kazen bevatten bijvoorbeeld rond de 2,5% zout, ook omdat ze verpakt zijn in pekelwater tegen uitdroging. Ter vergelijking: Goudse kaas bevat gemiddeld zo’n 1,7% zout. Het vetpercentage in kaas -zoals Goudse 48+- wordt altijd gemeten in de droge bestanddelen, omdat kaas ook veel vocht bevat. In de uiteindelijke kaas zit dus minder vet dan er op staat. Echte feta moet minstens 43+ zijn en is soms zelfs 50+, maar er zijn wel vetarme (22+)-witte kazen. Alle feta/witte kaas bevat rond de 18% hoogwaardig eiwit.

Is ‘vegan’ witte kaas niet gezonder?

Absoluut niet. Vegan kaas heeft niks met kaas te maken en is zeker niet gezonder. Er zit veel meer vet en evenveel zout in en verder heeft zulke ‘kaas’ geen enkele voedingswaarde: eiwit zit er bijvoorbeeld niet in.

Is feta lekkerder dan witte kaas?

Smaken verschillen, maar over het algemeen is witte kaas zouter, kruimeliger en scherper dan echte feta. Feta is romiger, subtieler én duurder.

Prijs: Apetina witte kaas 150 g € 1,95; Dodoni feta 150 g € 2,89

Oordeel: feta: **** witte kaas: ***

Verkrijgbaar: supermarkt, kaaswinkel

Meer over