de gidsneon

Felle kleuren en neontinten: opvallen met knalbonbons

Mode is opvallen geblazen dit seizoen, schrijft Cécile Narinx, die de verschijnselen op de voet volgt. Deze week: neon.

Catwalk herfst 2018 Beeld Team Peter Stigter
Catwalk herfst 2018Beeld Team Peter Stigter

CATWALK

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?
Als het aan de ontwerpers ligt gaan we dit seizoen zeker niet onopgemerkt over straat. In deze reeks begroetten we als inspiratiebronnen immers al de panter, de glitterbal, de klaar-over en de bivakmuts. Kan het nog opvallender? Ja, toch wel! Een niet te missen trend is immers de neon- of fluomode, van het soort dat pijn doet aan je ogen - en dan ook nog in meerdere kleuren tegelijk gedragen.

ONTWERPERS

Welke merken? En hoe dan?
De grootste fluofan bleek Miuccia Prada, die haar Prada-show in een pikdonkere ruimte hield (het nieuwe deel van de door Rem Koolhaas ontworpen Fondazione Prada) die werd opgelicht door bijna lichtgevende creaties: veel sportjacks, veel tule en gifgroene franje. Bij Moschino kwamen er retrostewardessenpakjes in knalkleuren voorbij, bij Alexander Wang en Balmain was het kort, strak en sportief. Bij Valentino en Lanvin werd fluoroze damesachtig en onverwacht fraai gecombineerd met rood en bordeaux.

DAGELIJKS WERK

Hoe gaan wij het dragen?
Je kunt er donder op zeggen dat op het moment dat dit magazine op de mat ligt de winkels in de Rotterdamse Koopgoot, de Amsterdamse Kalverstraat en Hoog Catharijne in Utrecht vol liggen met fluorescerende truien, tasjes en andere parafernalia. Maar hoe leuk en Instafabulous het ook staat bij sterren als Bella Hadid en Bake Lively, om van top tot teen in één fluokleur te verschijnen is best linke soep. Ook het in één outfit combineren van fluokleuren is beter voor feestjes of carnaval dan voor college of kantoor. Neem liever één neontint als steunkleur bij een niet-lichtgevende kleur: neongeel kleurt prima bij beige en camel, knaloranje én knalroze passen picobello bij bordeaux en bleekroze.

Koningin Elizabeth bij de paardenraces van Ascot in 2017. Beeld UK Press via Getty Images
Koningin Elizabeth bij de paardenraces van Ascot in 2017.Beeld UK Press via Getty Images

ANGSTBEELD

Valkuilen vermijden doe je zo
De valkuil van fluo had beter geïllustreerd kunnen worden met any foto van Nicki Minaj, maar: elke reden om een foto van The Queen af te drukken is een goeie, vandaar. Bovendien is wat voor elk ander mens een valkuil is, namelijk dat iedereen je van kilometers afstand kan zien, een voordeel voor de piepkleine Britse vorstin. Haar grote liefde voor knalkleuren is naar verluidt te danken aan haar nog grotere liefde voor haar onderdanen. Elke konings-gezinde die in een kluwen mensen een gifgroen stipje heeft ontwaard, kan immers zeggen dat-ie de koningin heeft gezien.

NEEM EEN VOORBEELD AAN

Bekend mens
Als gewoon mens, laten we wel wezen, zie je er in je head to toe-neonpak toch een beetje uit als een wandelende highlighter, een zuurstok of een potje Nickelodeonslijm. Als Kardashian, een menssoort dat het neonthema dit seizoen wel heel enthousiast omarmt, zie je er in giftinten vooral nóg aanstelleriger uit. Hoe het wel moet? Hier zien we de Franse actrice Marion Cotillard, gezegend met een mooi figuur, een dito huid en een schalkse glimlach, in een ontwerp van Dior. De jurk zit als gegoten, heeft een speels doorkijkdetail op een niet-ordinaire plek en behalve een volumineuze toef stof rond de dijen verder geen poespas. Een duur doch ingetogen collier, een rode mond, opgestoken haar, c’est tout mais c’est magnifique.

Marion Cotillardbij de EE British Academy Film Awards. Beeld Getty Images
Marion Cotillardbij de EE British Academy Film Awards.Beeld Getty Images
Meer over