Evenementen

Groningen/Friesland..

Drenthe/Overijssel

'Opgedolven klanken' heet de expositie die t/m 28 november is te zien in het Drents Museum in Assen (Brink 1). De bezoeker maakt kennis met rinkelbellen, hoornpijpen, klepperplanken en rommelpotten; vaak kleine en goedkope instrumenten die aantonen dat muziek en geluid vroeger heel andere functies hadden in de samenleving. Een melaatse moest in de Middeleeuwen met een klepper gezonde mensen er op attenderen dat zij zich uit de voeten moesten maken. Open di t/m zo 11-17 uur.

Gelderland/Flevoland

In de buurt van Ede worden t/m tien oktober bronsttochten georganiseerd. Het paargedrag van de edelherten kan worden waargenomen in de Hindenkamp. Reserveren ('n vereiste) bij de VVV in Ede, tel: 0318-61.44.44. Volwassenen betalen vijftien gulden, kinderen t/m twaalf jaar tien gulden.

Utrecht/Noord-Holland

September is de maand van de forten in de provincie Utrecht. Veel forten, die anders niet toegankelijk zijn, openen hun poorten. Het merendeel van de forten en vestingwerken behoort tot de in de negentiende eeuw aangelegde Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er zijn nog al wat wandel- en fietsroutes uitgezet. Inlichtingen VVV Utrecht: 0900-414.14.14

Vandaag en morgen, maar ook op 18, 19, 25 en 26 september kan in Santpoort op het terrein van Meer en Berg, beter bekend als het voormalig Provinciaal Ziekenhuis Santpoort, een bijzondere wandeling worden gemaakt. De Bond Heemschut wil bezoekers laten genieten van de monumenten, het natuurschoon en de rust van het landgoed Meer en Berg, dat in de tweede helft van de vorige eeuw werd aangelegd door de befaamde landschapsarchitecten J.D. Zocher en L. Springer. Zolang het nog kan, benadrukt Heemschut. Een projectontwikkelaar wil 450 woningen op het terrein bouwen. Heemschut probeert te bereiken dat bij de herinrichting van het terrein de bijzondere natuur- en cultuurhistorische waarden worden gerespecteerd. Inlichtingen: 020-622.52.92/www.heemschut.nl

Zuid-Holland/Zeeland

Delft en Dordrecht zetten vanaf vandaag in navolging van Leiden een cd-rom (huur vijftien gulden, inclusief routekaart) in om het verhaal achter monumentale gevels in beide steden te vertellen. In totaal komen zestien 'sprekende gevels' aan bod. Acteurs als Pieter Lutz en Anne-Wil Blankers brengen in de regie van Peter te Nuyl de monumenten tot leven. Binnen het bereik van een geselecteerd gebouw gaat de gevel uit eigen beweging spreken. De cd-rom bevat ook aanbiedingen voor horeca, musea, rondvaarten en bijzondere winkels. Bij de VVV in Delft en Dordrecht, Museum Het Prinsenhof (Delft) en het Dordrechts Museum is het pakket voor de 'innovatieve wandeling' te koop.

Nrd-Brabant/Limburg

'Beroepsheiligen' heet de tentoonstelling die van 19 september t/m 28 november is te zien in Museum van Gerwen-Lemmens (Leenderweg 71) in Valkenswaard. De rooms-katholieke kerk heeft in bijna tweeduizend jaar een bonte stoet van heiligen voortgebracht. Zij fungeerden - en fungeren nog steeds, althans voor een aantal gelovigen - als helpers in de nood, genezers van ziekten en beschermers van ambachten. Op dat laatste aspect richt zich de expositie. Ook de ambachten zelf, waarvan heiligen beschermheer of -vrouw waren, komen aan bod. Open di t/m zo 13-17 uur. Toegang vijf gulden, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Meer over