de gidsuit eten

Even geen vlees, maar wel smaakvolle net-echtburgers eten bij Deer Mama

Deer Mama in Amsterdam is een Amerikaansige diner met uitspattingen als boozy milk-shakes, een vlezige hamburger en softijs met spikkels. En dat alles volledig plantaardig.

Binnen bij restaurant Deer Mama in Amsterdam. Beeld Els Zweerink
Binnen bij restaurant Deer Mama in Amsterdam.Beeld Els Zweerink

Maandag begint de Nationale week zonder vlees. Deze poging mensen aan te zetten tot het eten van minder dode dieren is een initiatief van De Hippe Vegetariër, oftewel Isabel Boerdam. Ze is zo’n blakende blogger die je vaak schaterlachend ziet afgebeeld op een mintgroene fiets, boven een smoothie of naast een tas vol prei. Boerdam is het tegenovergestelde van de rigide Vlees-Is-Moordschreeuwende veganist: ze heeft het voortdurend over ‘daadkrachtige en schaalbare initiatieven met impact’, die dan ‘breed gedragen’ worden ‘door diverse partners’. Het type lieve woordjes kortom, waarmee je de grote jongens meekrijgt: bedrijven als Aldi, Unox en Kips sloten zich al aan, en honderden restaurants zullen komende week meer aandacht besteden aan vegetarische opties.

Deer Mama

Ceintuurbaan 71 Amsterdam
deermama.nl
Cijfer: 8-

Veganistisch restaurant met fastfood, grillgerechten en taart. Ook open voor de lunch.

Hoewel de vleesconsumptie in Nederland vooralsnog niet afneemt, hangt het vleesmijden wel boven de markt. Als carnivoor moet je wel héél sterk in je schoenen staan om niet af en toe het knagende vermoeden te hebben dat je je aan de verkeerde kant van de geschiedenis bevindt. Intussen hebben ook lactovegetariërs lijken in de kast: zuivel is doorgaans niet veel duurzamer dan vlees, en ook in de zuivel- en eierindustrie worden jaarlijks miljarden dieren gedood. Terwijl frisse vegetariërs als Boerdam de boardrooms van de voedselindustrie bestormen, neemt het oprukkend veganisme de sluiproute via Hollywood. Lekker dun worden en je dan ook nog moreel superieur voelen - een beter recept voor een dieethype bestaat niet. Beroemdheden als Jay-Z, Beyoncé, Brad Pitt, Ariana Grande, Bill Clinton en Stevie Wonder prijzen hun plantaardige dieet de hemel in.

Vlees- en zuivelvervangers worden bovendien in een razend tempo beter. In de grote steden gaan bijna maandelijks nieuwe veganistische zaken open, van saladebars tot restaurants waar je zes gangen kunt eten. Een aparte categorie is de veganistische snackbar: gericht op plantaardige eters, maar dan van het type dat tegelijkertijd niet vies is van gluten, geraffineerde suikers, E-nummers en alcohol. Deer Mama in Amsterdam, een lila-roze-mintgroene diner die geënt lijkt op Lou’s Café uit Back to the Future, richt zich op deze patatveganisten, met een keur aan burgers, gefrituurde en gegrilde snacks, bier, cocktails en al dan niet alcoholische mylkshakes (mylk is de benaming voor plantaardige, melkachtige dranken van noten of granen), taart, donuts en ijs.

Het is bizar druk in het zaakje aan de Ceintuurbaan. De twee vriendelijke mensen in de bediening rennen zich, opgejut door de voortratelende americana uit de speakers en zo nu en dan met lichte paniek in de ogen, de benen uit het lijf. We moeten af en toe even wachten, maar worden verder prima geholpen. De chef (overigens zelf geen veganist) ken ik nog uit mijn eigen horecatijd, dus hij weet wie we zijn.

Op de kaart staan, behalve de burger-en-frietachtigen, ook wat snacks en voorgerechtjes. Leuk is de Indiase pani puri (€7,95), flinterdunne éénhapsbakjes gevuld met smakelijke kikkererwten, pompoen, chutney en een fris sap van verveine en limoen. Ook de gefrituurde bloemkool met limoen-kokosyoghurt bevalt (€ 7,95), krakend van buiten en zacht van binnen, en door de kwistig toegevoegde kerrie ook onweerstaanbaar kibbeling-achtig.

De vegetarische Beyond Burger met friet. Beeld Els Zweerink
De vegetarische Beyond Burger met friet.Beeld Els Zweerink

Ik heb eerder geschreven over de noodzaak bij veganistische gerechten een flinke lel extra tetterende smaak toe te voegen - hartigheid, sappigheid en romigheid die uitnodigt tot dóóreten en die gerechten met dierlijk eiwit vaak van zichzelf al hebben. Daar is hier duidelijk goed over nagedacht: we komen fermenten en pickles tegen, rauwe kruiden en kiemen die de boel opfrissen, en de frequent gebruikte houtskoolgrill geeft gerechten dat lekkere bruine randje en een rokerig smaakje. Alles wordt bovendien zo Instagramwaardig mogelijk gepresenteerd, en de gasten (twintigers vooral, ook veel toeristen) zitten uitgebreid te klikken: de dikke hamburgers met het merkje van de zaak in ouwel op het sesambroodje; de mylkshakes zo hoog opgespoten dat ze bijna over de rand stromen en bestrooid met spikkels, maraskinokersen en karamelsaus.

Deer Mama is een van de weinige zaken in Nederland waar de Beyond Burger wordt verkocht (vanaf € 11,95, zie kader), en het is voor mij de eerste keer dat ik deze bejubelde vegaburger eet. Meestal komt een vegetarische hamburger of bitterbal niet in de buurt van lekkerste vleesversie die je ooit hebt gegeten, maar is hij wel een stuk beter dan de vieste. Qua verwachtingsmanagement houd ik dus voor de zekerheid de referentie Smullers aan.

Maar de Beyond Burger is andere koek. De buitenkant is bruingebakken en geurt rokerig, de binnenkant smaakt, voelt, bloedt (!) en verzadigt als een gegrilde, mooi rosé gegaarde hamburger. Het is bijna griezelig hoezeer het op rundvlees lijkt, en als me dit was voorgezet in een niet-veganistisch restaurant had ik hoogstwaarschijnlijk niets gemerkt. Alle andere vegetarische burgers, schijven en schnitzels zijn af (om over de Smullersburger maar niet te spreken).

De Tempea (€ 11,95) is een schijf verse tempé van zwarte bonen en doperwtjes op een broodje. De smaak is oké, zij het wat neutraal - en wat knapperiger gebakken was lekkerder geweest. Het garnituur van rodekoolpickles, taugé en sesammayonaise doet het er goed bij. We bestellen ook de groenten van de barbecue (€ 7,95; mais, portobello, ui, courgette), die wat teleurstellen: de boel is bestrooid met Old Bay, een kruidenmengsel van selderijzout en diverse pepers dat in Amerika vooral op krab en garnalen wordt gebruikt - het is net niet helemaal warm en smaakt een beetje stoffig. Een kneepje citroen had veel goed gedaan. De zoete-aardappelfrietjes (€ 2,50, met plantaardige mayo) zijn prima. Als dessert kiezen we twee taarten, waarvan de peanutbutterbrownie veruit de lekkerste is. De tiramisutaart heeft een vervelende gummi-achtige textuur en smaakt ons te sterk naar sojabonen.

Mocht u in uw Week zonder vlees lekkere trek krijgen, dan kunt u hier dus prima terecht. En alle verstokte carnivoren zouden die Beyond Burger eens moeten proberen.

hiske.versprille@volkskrant.nl

Ruimterace voor nepvlees

Vriend en vijand is het erover eens dat de kwaliteit van vleesvervangers momenteel ongelooflijk snel stijgt. Moesten de vega’s, vegans en flexies met vervangdrang het vroeger doen met sojabrokken, tempeh en nu en misschien een soort schnitzel waar je iemand mee kon doodgooien, thans staat er in de meeste supermarkten een complete vitrine met schijven, worsten, paté en gehakt van plantaardige makelij. Het smaakt (een paar uitzonderingen nagelaten, ik heb het tegen jou Vegetarische Unoxworst) allemaal overwegend prima, al lijkt het wat mij betreft ook weer niet echt op vlees.

Maar daar komt snel verandering in. In Amerika is ware space race losgebarsten tussen twee nieuwe bedrijven met de missie het diervlees de markt uit te prijzen: Impossible Foods en Beyond Meat. Bill Gates, Google, Leonardo DiCaprio en ook de vleesreus Tyson Foods investeerden in de bedrijven, die beiden inmiddels een aantal producten op de markt hebben.

Impossibe – nog niet in Europa verkrijgbaar – maakt hierbij gebruik van heem, de ijzerhoudende verbinding die normaal in rode bloedcellen voorkomt, en die vlees z’n smaak, geur en sappigheid zou geven. Maar dan geproduceerd door genetisch gemodificeerde gisten.

Beyond Burger (van erwtenproteïne) is sinds vorig jaar te krijgen bij de Thrill Grill burgerbars en bij een handjevol andere zaken, waaronder Deer Mama. Maar het zou mij niet verbazen als deze bedrijven de markt voor het nepvlees ook hier volledig gaan opschudden.

De Indiase pani puri: eenhapsbakjes met kikkererwten en pompoen Beeld Els Zweerink
De Indiase pani puri: eenhapsbakjes met kikkererwten en pompoenBeeld Els Zweerink

De Volkskrant restaurantgids

Op zoek naar een fijn restaurant of benieuwd naar waar het lekker eten is bij jou in de buurt (en waar juist niet)? Op volkskrant.nl/restaurantrecensies vind je de kaart met alle recensies van Hiske Versprille en haar voorganger Mac van Dinther van de afgelopen jaren. Selecteer op het beste oordeel of zoek op je eigen stad.

Meer over