De GidsCultuurtips

En nu eruit: tips om naar het museum te gaan, het theater, de film of een festival

Filmtips

Le jeune Ahmed, nu in de bioscoop

Een waarachtig drama over een ­geradicaliseerd 13-jarig jongetje, wiens wereldbeeld kantelt. Dat was de opdracht die de broers en regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne zich stelden toen ze begonnen aan het script voor Le jeune Ahmed. Ze kozen doelbewust voor een jong personage, de Belgisch-Arabische Ahmed, en vonden hun ideale vertolker in debutant Idir Ben Addi, een jongen met een aandoenlijke, maar moeilijk te doorgronden blik. Ahmed steekt zijn ‘afvallige’ juf neer, geïnspireerd door een radicale imam. De broers, eerder in de Volkskrant: ‘Als een joch van 13 iemand wil doden, twijfel je toch of hij dat écht zelf wil, of dat iets of iemand over zijn geest regeert. Ahmed is jong genoeg om nog te veranderen.’ Of – en hoe – dat lukt, is de vraag.

Mijn bijzonder rare week met Tess, nu in de bioscoop

De Nederlandse speelfilm Mijn ­bijzonder rare week met Tess werd eerder dit jaar opgenomen in het hoog aangeschreven Generation-kinderprogramma van het filmfestival van Berlijn, waar de Nederlandse debuutspeelfilm van Steven Wouterlood in wereldpremière ging. In de zomerse film naar het gelijknamige boek van Anna Woltz trekt Sam tijdens een vakantie op Terschelling op met het wonderlijke meisje Tess. Regisseur Wouterlood (Utrecht, 1984) won eerder een Emmy voor zijn korte film Alles mag (2013), en reisde langs kinderfilmfestivals over de hele wereld. Hij studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met de film Los, waarmee hij tijdens het ­Nederlands Film Festival van 2007 de prijs won voor beste afstudeerfilm.

Theatertips

Parade Den Haag t/m 14 juli, Westbroekpark, Den Haag

Sinds gisteren bevindt rondreizend zomerfestival De Parade zich in het Haagse Westbroekpark, van de vier plekken die het festival aandoet de fijnste locatie. Goed bediend worden dit jaar liefhebbers van opklap-opera (Händel goes Tinder), sprookjes met een twist (Doornroosje), clowns (o.a Hakim), liefde en seks (Yes Please Live), genderfluïditeiten (Drie lesbiennes en een talkshow) en rammelende technologie (de Voicemail Monologen). Prik op een avond blind tenminste twee voorstellingen, en laat je verrassen.

Festival Over het IJ, t/m 14 juli, NDSM-werf Amsterdam

Het kleine, financieel tobbende Over het IJ-festival blijft een Amsterdams evenement om te koesteren. Met jonge makers die kraakvers werk presenteren in krappe zeecontainers, Oerol-producties die soms heel succesvol worden overgeheveld naar de industriële omgeving van de NDSM-werf, en grotere producties van Over het IJ-veteranen zoals powervrouwenperformancekwintet La Isla ­Bonita, dat haar nieuwste productie De Managers hier presenteert.

De Drie Musketiers, t/m 31 augustus, Amsterdamse Bos, Amsterdam

De Warme Winkel – een van de meest spraakmakende toneelgroepen van Nederland – gaat deze zomer vol op het orgel in haar bewerking van De Drie Musketiers, voor het sfeervolle buitentheater in het Amsterdamse Bos. Slapstick en spektakel vechten om aandacht, varkens en kippen rennen rond terwijl zeven acteurs de degens opnemen, en veertien anderen een virtuoze dood tegemoet gaan. De Warme Winkel blaast De Drie Musketiers in het Amsterdamse Bos nieuw leven in, op de van hen bekende, vrolijk-anarchistische wijze.

Beeldende kunsttips

Eindexamenexpositie, in juli, op diverse academies

Ze zijn er weer: de eindexamententoonstellingen van afgestudeerde kunstenaars aan diverse academies door het land. Om een nieuw talent te spotten (en deze de komende jaren te blijven volgen). Greep uit het aanbod van de komende week en dit weekend: Willem de Kooning Academie in Rotterdam, 11 t/m 14 juli. Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, t/m 7 juli. Artez in Arnhem en Zwolle, t/m 7 en 14 juli (bekijk website). Zuyd in Maastricht, t/m 7 juli. En de Koninklijke Academie in Den Haag, t/m 11 juli.

Fotografietips

When Red Disappears, t/m 1 september, Huis Marseille, Amsterdam

Fotograaf Elspeth Diederix laat zich in haar tentoonstelling When Red Disappears inspireren door de 17de-eeuwse stillevenschilderkunst uit de Lage Landen. En als je door je wimpers kijkt, dan zie je dat meteen: de vormen en kleuren. Maar de achtergrond is anders. Diederix maakt onderwaterfoto‘s in de Zeeuwse wateren. Een onderwaterparadijs met schelpen, sponzen, wieren, anemonen en andere organismen, die leven in het koude, water.

Muziektips

Valkhof Festival, 13 tot en met 18 juli, Valkhofpark, Nijmegen

Het wordt weer een pittig, nauwelijks bij te benen festivalweekend ­– zoals natuurlijk ieder zomerweekend. Wie geen kaarten heeft voor het exclusieve Wildeburg bij Kraggenburg, zou naar Nijmegen kunnen gaan. De stad zet graag tentenkampen op in stadsparken, van het Goffertpark tot Brakkenstein. Volgend weekend (en de hele week erna!) wordt het Valkhofpark omver geblazen door het Valkhof Festival, en de line-up is sterk en divers. Er staan flink veel herriebands op het programma, van de elektronische noiseheld Blanck Mass tot de ouderwets alternatieve rockers Black Midi en de geweldige Japanse lawaaistilisten Bo Ningen. Maandag spelen de metalvernieuwers The Body en Full of Hell, en daarna treden nog een aantal hippe wereldbands aan, uit landen van Turkije tot Soedan. Gewaagd, uitdagend en origineel. En dan is het Valkhof Festival ook nog gratis toegankelijk. Wij zouden het wel weten.

Woo Hah!, 12 tot en met 14 juli, Hilvarenbeek

Het hiphopfestival Woo Hah! is de Tilburgse binnenstad ontvlucht en kan sinds vorig jaar écht het grootste ­hiphopfestival van Europa zijn, in het recreatiegebied Beekse Bergen nabij Hilvarenbeek.

De grote man van Woo Hah! is dit jaar Travis Scott, zoals hij dat ook al was in 2015 en 2017. Een festivalfavorietje dus en dat is ook begrijpelijk want de shows van Scott zijn energiebommen. Zijn plaat Astroworld van vorig jaar was een soort Sgt. Pepper van de hiphop, want psychedelisch dik in orde en rijk gearrangeerd. Verder op het affiche: de Britse grimekoning Stormzy, hiphopboyband Brockhampton, de fijne hiphopvrouw Little Simz, de nietsontziende Lil Uzi Vert en de enge hardcore- en horrorrappers Suicideboys. En nog heel veel meer.

Meer over