in de mode

Elke outfit wordt subiet vrolijker van een knappe kraag, maar pas op voor de Pierrot-look

Dankzij prinses Diana en het vele beeldbellen leggen we de nadruk op het gebied rond de hals, waar brave en minder brave kragen momenteel alle aandacht opeisen.

null Beeld Imaxtree
Beeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Met dank aan het vele videovergaderen én het succes van The Crown is de grote kraag aan een enorme triomftocht bezig. Hij kent vele gedaanten: de kleine ronde heten Peter Pan-kragen (naar de outfit waarin Maude Adams in 1905 Peter Pan speelde) of Claudine-kragen (naar de hoofdpersoon uit Colettes boek Claudine a l’École). De grote puntige zijn Pilgrim- of prairiekragen, genoemd naar de kleding van de pelgrimvaders en andere kolonisten. Met recht een accessoire met histoire.

Hoe gaan wij ze dragen?

Knappe jongen die een hippe winkel vindt waar ze nu níét hangen, al dan niet in de losse variant, geen smoes dus om het niet eens te proberen. Keus genoeg: er zijn kanten, katoenen en broderieversies, en wie nog beter zoekt vindt ze van leer, denim of zelfs gehaakt. Elke outfit wordt er subiet vrolijker en frisser van. Minpunt is wel dat ze niet iedereen staan. Zegt de spiegel ‘hallo, Pierrot!’ zoals in mijn geval, dan is het wellicht beter deze trend even over te slaan.

Een bekend mens

Princess Diana in Kensington Palace. Beeld Tim Graham Photo Library via Get
Princess Diana in Kensington Palace.Beeld Tim Graham Photo Library via Get

Als er iemand is die we konden uittekenen in monsterkragen dat is het prinses Diana wel, die na haar huwelijk aankleedhulp kreeg van Vogue’s Anna Harvey. Gebaseerd op Diana's voorliefde voor Laura Ashley-bloezen bestelde Harvey jurken met wufte kragen bij ontwerpers Catherine Walker en David Sassoon. Bij zoete, lieve kraagjes bleef het niet, Diana ging all the way tot de modellen matroos, prairie en pelgrim en is decennia later nog steeds het boegbeeld voor cottage core.

Waar halen we dat?

null Beeld

Vichy-geruite katoenen blouse met prairiekraag van Mango, € 40

Marineblauwe jurk van 100% ökotex linnen met witte afneembare pelgrimkraag met kantrand van Sleeper, € 185

Bloemetjesbloes met witte broderiekraag van Claudie Pierlot, € 228

Groene lamsleren prairiekraag met ruches van Ganni, € 145

Meer over