Eindelijk weer decadent

Shanghai krijgt weer naam als mondaine uitgaansstad. Chinese yuppen vieren extravagante glitterparties op hooggelegen dakterrassen. Maar gewoon fietsen door People’s Park is ook leuk....

Als de fatsoenrakkers van De Partij hier maar niet op een kwade dag krachtig ingrijpen, denk je onwillekeurig op het dakterras van Pier One. Zie daar, op de bovenste verdieping van een voormalige brouwerij: een bar annex whirlpool waar de jeunesse dorée, een enkeling halfnaakt, met een bel drank in de hand, neerkijkt op de rest van de stad.

Shanghai, stad van geld en uiterlijk vertoon, is hot aan het worden. Een stoet nieuwe clubs, restaurants en andere luxe gelegenheden heeft de laatste tijd de deuren geopend, internationale dj’s – inclusief Nederlandse beroemdheden als Tiësto en Junkie XL – reizen af en aan.

De ambitie is onmiskenbaar: de metropool van ruim vijftien miljoen inwoners aan de Chinese oostkust is druk bezig een plaats te veroveren in de top tien van mondaine uitgaanssteden. Zo gaat dat in een land waar de economische groei in recordtijd een nieuwe kaste van tienduizenden miljonairs heeft opgeleverd. Deze menssoort moet tenslotte ook ergens een avondje uit kunnen gaan.

Dat heeft in korte tijd een enorme hoeveelheid nieuwe wufte uitgaansgelegenheden opgeleverd. Die hebben namen als Babyface, Whampoa Club, O2, New Heights, Jean Georges, Bar Rouge, Sasha’s, Zapata en Muse. Ze beschikken als het even kan over een dakterras met zicht op een glitterende skyline en ze steken hun pretenties niet onder stoelen of banken. Bij de Elite Club hoopt men bijvoorbeeld louter op ‘beroemdheden, fashionista’s, sterren en de sociale elite’.

VIP-avondjes zijn het populairst – ben je niet uitgenodigd voor de in champagne gedrenkte lancering van een nieuw geurtje van Dior in Attica of een nieuw drankje van Smirnoff in Wynn Win, dan hoor je misschien toch niet bij de happy few van Shanghai. Niet teveel getreurd: je kunt altijd nog naar de Flirtini-night van De La Coast, gesponsored door Solid Vodka, of Ladies on Top, speciale avond voor verwende meisjes op het dak van Barbarossa – alweer een nieuwe bar/restaurant/lounge in People’s Park.

Shanghai heeft natuurlijk een naam op te houden, als het om decadentie gaat. Anderhalve eeuw geleden werd het slaperige vissersdorp aan de rivier de Huangpo door de Britten, Fransen en Amerikanen uitgekozen als de plek om handel te voeren met het door opiumoorlogen verzwakte Chinese keizerrijk. De koloniale nederzetting groeide uit tot een oord waar kooplui, gangsters, hoeren en gokkers van allerlei nationaliteiten een aparte biotoop vormden.

Behalve een zekere reputatie hield Shanghai er de naam aan over de meest mondaine, kosmopolische stad van China te zijn. En na een communistische sluimerperiode van een halve eeuw is ze flink in de weer die reputatie te herstellen.

De nieuwe decadentie kan tegenwoordig in passende stijl worden verkend. Je kunt al een stretched Hummer-met-chauffeur huren, blingbling op z’n Chinees – met het risico dat je lelijk komt vast te zitten in het verkeer.

Het kan een stuk handiger. Wie Shanghai eens rustig wil verkennen, huurt een fiets en dwaalt op eigen kracht rond door het oude centrum. ‘Er is niets heerlijker dan loom wat onder de platanen te fietsen’, zegt Patricia Deckers, een Nederlandse expat die pal naast People’s Park woont. Hier spreekt een ervaringsdeskundige: dagelijks verkent ze op haar Giant de binnenstad.

Op de fiets valt mooi te ontdekken dat Shanghai, los van alle glitter en glamour, ook gewoon een leuke stad kan zijn. Neem alleen People’s Park, waar bijna elke vooravond aan de noordzijde een orkestje speelt en ouderen een dansje wagen. Je kunt in het park de huwelijksmarkt tegenkomen, elke zondagmiddag: vaders en moeders die gewapend met briefjes en foto’s bezig zijn geschikte partners voor hun kroost te vinden. En in de kelder van het Raffles-gebouw zit een goochelwinkel, waar jonge Chinezen oefenen met verdwijntrucs.

Of zoek het Shanghai Art Museum op, gehuisvest in de oude herenclub aan de rand van People’s Park, de plek die in de koloniale tijd de grote paardenrenbaan van de stad was. In het trappenhuis hangen foto’s van vroeger, toen Shanghai nog een groot dorp was.

Toch toe aan wat loungen? Loop het park in naar de glazen nieuwbouw van Moca, een cafe-restaurant in het nieuwe Museum of Contemporary Art. Omhoog naar het dakterras, dat zicht biedt op de ruimteschiparchitectuur die in enkele jaren rond het park uit de grond is geschoten. Kijk, er prijkt een miniscuul torentje tussen al die joekels van glimmend glas en staal. Het is de klokkentoren van de oude herenclub, ooit een van de hoogste punten van Shanghai. Tijd voor Moca’s specialiteit van het huis: de Cool Panda Cocktail.

Meer over