De GidsDe boekhandel tipt

Eindelijk krijgt Vincent Elzinga van de Kennemer Boekhandel weer vragen over normale boeken

Jet Steinz gaat wekelijks langs bij een boekhandelaar voor tien zomertips. Deze week: Vincent Elzinga (Kennemer Boekhandel, Haarlem) ziet hoe klanten hem weer naar ‘normale’ boeken vragen.

Jet Steinz
null Beeld Eva Faché
Beeld Eva Faché

‘Tijdens de eerste coronamaanden kon je onze klanten in twee groepen verdelen: zij die behoefte hadden aan boeken die de crisis duidden, in perspectief plaatsten of in ieder geval een houvast boden, en zij die juist wilden verdwijnen in het tegenovergestelde, romantische fictie en luchtige verhalen. Ikzelf behoorde tot de eerste groep. Ik kon me écht niet concentreren op gewone romans. De wereld stond in brand!

Inmiddels is het leesgedrag weer genormaliseerd. Zoals elke zomer is er veel vraag naar lekkere, dikke, meeslepende vakantieboeken. Dan raad ik zeker Aria van Nazanine Hozar aan, een gelaagde, grootse roman die je meevoert naar een heel ander oord, Iran, in een heel andere tijd, 1953. En Stad der dieven van David Benioff, over twee tienerjongens tijdens het beleg van Leningrad. Een moderne oude Rus door de absurdistische elementen; maar ook een aandoenlijk verhaal, waarvan de hoofdpersonen je lang bijblijven. Als ik eraan terugdenk begin ik automatisch te glimlachen. Hoewel het verhaal moeilijk te pitchen is — weinig lezers hebben in eerste instantie zin in een boek over een grauwe stad die wordt geteisterd door hongersnood — komt iedereen die het gelezen heeft enthousiast terug om te zeggen hoe fantastisch het was.

Ook De rattenlijn van Philippe Sands is groots van opzet en verhaal: het gaat over de speurtocht van een advocaat naar een Oostenrijkse SS’er die zich na de Tweede Wereldoorlog vier jaar heeft schuilgehouden, maar ook over de confrontatie van diens zoon met wat zijn vader heeft misdaan. Verder hou ik erg van Lionel Shriver — ik mag van mezelf een van haar boeken per jaar lezen. Met De weg van de meeste weerstand heeft ze opnieuw een knappe, maatschappijkritische roman afgeleverd die je aan het denken zet: dit keer over de heersende sportmanie en de wens om jong te blijven. Zij is een van de weinige auteurs van wie ik bijna het gehele oeuvre ken. Ook Philippe Besson volg ik actief, dus toen ik Lieg met mij zag aangekondigd, dacht ik: yes! Het is nu al een van mijn favorieten van dit jaar, zo poëtisch en mooi is deze melancholieke roman over een eerste liefde, waarin bovendien wordt gespeeld met feit en fictie.

null Beeld Eva Faché
Beeld Eva Faché

Twee aanraders van Nederlandse bodem: Fantoomgroei van Sander Heijne en Hendrik Noten, toegankelijke non-fictie over iets wat iedereen aangaat: de economie, en Het verbrande huis van Bodil de la Parra, een memoir over haar jeugdvakanties in Paramaribo. Daar, in het huis van haar grootvader, woonden drie ongetrouwde tantes, die ze op zo’n manier heeft beschreven dat je denkt: goh, die had ik ook wel willen kennen. Een verrassing voor mij was Vogels als huisgenoten, eerder genoemd door boekhandelaar Margreet de Haan. Ik had helemaal niets met vogels — tot ik dit boek las. Len Howard beschrijft ze als vliegende mensjes met hun eigen sores, en dat doet ze zo meeslepend en grappig dat ik meermaals hardop zat te lachen.

Tot slot wil ik twee jeugdboeken tippen: De juwelendief van M.G. Leonard, een soort Agatha Christie-mysterie voor 9+, en Prinses Kevin van Michaël Escoffier, een ontzettend grappig boek over jezelf zijn. Overigens vinden kinderen vaak totaal andere dingen grappig dan volwassenen. Het leven van een loser, De waanzinnige boomhut… die humor ontgaat mij. Maar deze boeken vindt iedereen leuk, volgens mij.’

Eerder in deze serie

Voor Frederike Scholing (Boekhandel Lovink, Lochem) kunnen boeken niet confronterend genoeg zijn.

Als klanten op Bertram Borkes (Broese, Utrecht) afstappen voor leestips, vraagt hij ze eerst helemaal uit.

Luchtige boeken aanraden vindt Margreet de Haan (’t Spui, Vlissingen) maar moeilijk. Ze houdt nu eenmaal van heftig.

Meer over