DE GIDSJEUGD

Een zeer korte cursus kinderen begrijpen. Deze week: hoe speel je Fortnite

. Beeld Fortnite
.Beeld Fortnite

Hebben jouw kinderen het over noobs of doen ze af en toe een vreemd dansje? Dan is de kans wel heel groot dat ze het spel Fortnite spelen. Wees niet bang: het is een stuk minder gewelddadig dan Grand Theft Auto en het is ook nog eens gratis.

Over hoeveel schermtijd nu eigenlijk goed voor het kind is, daar zijn de wetenschappers het niet over eens. Over een ding wel: verdiep je in de (online) belevingswereld van je kind. En hoe kan dat beter dan je hier in te lezen over dat mateloos populaire spel Fortnite.

Hoewel Fortnite een schietspel is, is het een vriendelijke variant, een soort vossenjacht. Prettig idee voor ouders. Aldus onze wetenschapsjournalist Bard van de Weijer. Hij verklaart het succes doordat spelers pals battalions kunnen formeren: met een groepje vrienden proberen het spel te winnen. Vrienden trekken, voorzien van headsets, samen op tegen de vijand. Om die te verslaan, of om dansend ten onder te gaan.

Wat maakt Fortnite Battle Royale tot zo’n succes? Natuurlijk, dat spelen geen geld hoeft te kosten. Belangrijker is het ontbreken van bloederige beelden en lichamen van overleden medespelers: wie wordt neergeschoten, kijkt daarna mee met de dader, tot uiteindelijk een van de honderd spelers winnaar is - en eeuwige roem krijgt toegezwaaid. Het spel is een jacht. Op tegenstanders, maar ook op buit, die overal verstopt ligt. Om de spanning hoog te houden, wordt het speelterrein gedurende elke game steeds kleiner door een dodelijke storm die telkens een groter deel van het eiland omspant. Aardig is ook dat spelers eigen stellages kunnen bouwen om dekking te zoeken en om de omgeving te kunnen overzien, een beetje zoals in de voormalige hit Minecraft. Er zit gekkigheid in, zoals de dansjes die spelers kunnen doen (en die hun voetbalhelden ook geregeld op het veld laten zien).

. Beeld Fortnite
.Beeld Fortnite

Bij een groot gamesucces duiken meteen de verhalen over gameverslaving op. Want volgens de WHO hebben we er sinds kort een nieuwe stoornis bij: Gaming Disorder. Is het moeilijk om je los te maken van het spel waar je mee bezig bent? Heb je geen zin om feestelijkheden bij te wonen? Verzin je excuses om eerder van tafel te kunnen bij het eten? Dit is een greep uit een vragenlijst van een Nederlandse ggz-instelling, om te polsen of je een gameverslaving hebt. Aan de positieve kant: dit besluit is erkenning voor de problemen van mensen die er nachtenlang dwangmatig op loshakken in Fortnite of een andere populaire game, terwijl ze vrienden, studie of werk verwaarlozen. Maar zo’n nieuw etiket heeft ook een duistere zijde, schrijven ruim twintig experts in Journal of Behavioral Addictions. Stigmatisering van miljoenen gamers voor wie die spellen gewoon een leuk tijdverdrijf zijn. En wat ook helpt, volgens Tonie Mudde in zijn column: ouder worden: dan zijn er andere nieuwe avonturen om te beleven.

Onze muziekman Robert van Gijssel analyseerde de Fortnite-dansjes als een heus popcultureel fenomeen: de dansjes van Fortnite zijn zo leuk omdat ze refereren aan bijna een eeuw popcultuur en dwarsverbanden leggen tussen hiphop en straatdans, horrorfilms en oude tv-comedy’s. Er is een dansje dat de charleston uit de jaren twintig nabootst, er zijn moonwalkdansjes van Michael Jackson en dansjes van Drake uit het nummer Hotline Bling. De losersdans Take the L is afgekeken van de dans van de horrorclown Pennywise uit de It-films naar Stephen King. Lees hier het complete stuk met alle Youtube-video’s erbij. En verras je kind eens met een Fortnite-dansje.

WOORDENLIJST: FORTNITE VOOR BEGINNERS

No skinner: speler die geen geld heeft uitgegeven aan een flitsende outfit. No skinners worden vaak aangezien voor noobs, onervaren nieuwkomers die makkelijk te verslaan zijn. Is zeker niet altijd het geval, en je loopt altijd het risico te worden geknockt: neergehaald zonder te zijn geëlimineerd. Wanneer je gewond bent geraakt, kunnen teamleden je een heal geven in de vorm van zwachtels of medicijnen. V-Bucks zijn het officiële betaalmiddel in de game, voor het aanschaffen van bijvoorbeeld een nieuwe outfit.

Meer over