Een vulkaan voor jezelf: 'Mond dicht en ogen open'

Veel herdershutten in de Franse bergen staan leeg. Kaasmakers blijven tegenwoordig liever in het dal. Dat biedt kansen voor toeristen.

null Beeld Noel van Bemmel
Beeld Noel van Bemmel

'Mond dicht en ogen open', zegt Bernard Montimart achter het stuur van zijn oude Landrover. De 63-jarige oud-schooldirecteur rijdt behoedzaam naar de top van de berg en maakt een weids gebaar. 'Kijk, de vulkanen van de Auvergne. Eigenlijk staan we op de rand van een reuzenvulkaan die lang geleden is ingestort.' Verderop staat een robuuste herdershut van grijs natuursteen met een magnifiek uitzicht. In dergelijke burons woonden kaasboeren de hele zomer tussen hun koeien. 'Van de duizend herdershutten in de regio zijn er nog maar twee operationeel', zegt Montimart, die vroeger in de buron van zijn grootvader werkte. Nu knapt hij ze op en maakt ze geschikt voor toeristen. Volgens hem is het een mooie kans voor alle betrokkenen. Zes jaar lang renoveerde Montimart deze oude hut op een bloemenweide hoog boven de wereld. 'De mensen komen hier om even afstand te nemen van hun leven in de stad.'

Metersdikke muren, piepkleine ramen en grote platte stenen als dekbedekking verraden dat het flink kan spoken in de bergen. 'Het is hier de hemel of de hel', zegt Montimart. Vandaag is het een paradijs. Hij vult de gaskoelkast met kaas en worst, steekt een paar kaarsen aan en wijst naar een matras op zolder met een berg dekens. 'Nou, dan ga ik maar weer. Heb je nog vragen?' Ik schrik even - blijf ik alleen achter op de berg? - maar al snel voel ik me even tevreden als de opa van Heidi.

Op een houten bankje voor de deur drink ik gentiaanlikeur, het drankje van de Haut-Auvergne, en eet ik harde Salerskaas met augurken. Montimart liet zelfs nog een frambozentaartje achter, voor bij de koffie. Overal in de wereld gaat de zon dagelijks onder, maar als je in je eentje op een vulkaan zit, ben je blij met zo'n avondvullende show. Aansluitend verschijnt de Melkweg, een fonkelende band in het donker van de ene naar de andere kant van het heelal. De elektrische lichtjes in het dal zijn ver genoeg weg.

null Beeld Noel van Bemmel
Beeld Noel van Bemmel

Drie burons zijn opgeknapt en Montimart hoopt dat meer eigenaren hun ongebruikte berghut zullen renoveren. 'Het gaat moeizaam', vertelt hij op de terugweg in de auto. 'De boeren zijn conservatief en vrezen dat hun koeien gestrest raken.' De meeste gasten zijn volgens hem geen bergwandelaars, al loopt het wandelpad GR400 in de buurt. Montimart verhuurt vooral aan Franse gezinnen die gentiane willen drinken op een bergweide, terwijl de kinderen door het gras naar beneden rollen.

Een eigen vulkaan is niet goedkoop. Montimart vraag 380 euro per nacht (tot veertien personen, van 8 uur 's ochtends tot 5 uur de volgende dag) en 240 euro als je met z'n tweeën komt. Je moet vanaf het laatste dorp, Nierveze, zelf naar een hut wandelen door bos en bergweides. De bagage wordt bezorgd. Voor dat geld zit je ook in een vijfsterrenhotel, maar na een bergwandeling smaakt al het eten beter, voelt het matras zachter en nodigt het uitzicht uit tot reflectie.

burons-gites-auvergne.com en auvergnerhonealpes-tourisme.com

Meer over