De GidsBier

Een rondje Amsterdamse brouwerijen op zoek naar bier

Raymond van der Laan maakt een tocht langs Amsterdamse brouwerijen waar wordt gebrouwen én geschonken.

Raymond van der Laan
null Beeld Brouwerij De Prael
Beeld Brouwerij De Prael

Volgens de jongste telling van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur kent Amsterdam meer dan vijftig brouwerijen. (In heel Nederland nadert de teller de ­zevenhonderd.) Ze hebben niet allemaal eigen brouwhardware; grofweg de helft huurt elders ­ketelcapaciteit. Deze huurbrouwers of bierfirma’s bedenken en ontwikkelen wel zelf nieuwe bieren, maar gebruiken de brouwinstallatie en waar nodig de expertise van derden voor de productie. Niet dat dat iets zegt over de kwaliteit van het bier, natuurlijk. Ongeveer de helft van deze Amsterdamse (huur)brouwerijen is nog geen vijf jaar oud. En of ze er over vijf jaar nog zijn weet niemand. Het aantal groeit nog steeds, maar zelfs in bierland groeien de bomen niet tot aan de hemel. Wie blijft er als commercieel bedrijf overeind, en wie krijgt zijn of haar hobby weer terug? Ik denk dat de brouwerijen die een herkenbaar, onderscheidend en goed beschikbaar assortiment neerzetten de meeste kans maken. En een eigen plek waar het bier getapt wordt is naar mijn idee van positieve invloed op de continuïteit van de bedrijvigheid.

Geniet daarom van deze verkenning van Mokumse locaties waar wordt gebrouwen én geschonken. Want vers van het vat is bier toch het lekkerst. En anders helpt uw lokale bierwinkelier u vast wel verder.

’t IJ, Session IPA

brouwerijhetij.nl/proeflokalen

De nestor in deze lijst is nog altijd te vinden in het voormalig badhuis onder de vertrouwde vleugels van windmolen De Gooyer aan de Funenkade. Sinds midden jaren tachtig een vaste waarde, en deze zomer ook te genieten in ’t Blauwe Theehuis in het Vondelpark. Uit het rijke ­assortiment kiezen we de nieuwe Session IPA, met wél de kick van deze krachtig gehopte bierstijl, maar dan met een paar procentjes minder alcohol. Gelukkig doet dat niets af aan het stuivende hoparoma en de dito smaak. Lekker doordrinkbaar.

't IJ Session IPA. Beeld Raymond van der Laan
't IJ Session IPA.Beeld Raymond van der Laan

Poesiat & Kater Kaintz

poesiatenkater.nl/locatie

Om de zon optimaal te vangen vlijt het terras zich als een kroelerige poes danwel kater tegen het proeflokaal annex ­restaurant aan de Polderweg in Oost. Niet een maar twee bier­labels stromen hier uit de tap: het eigen Poesiat & Kater-bier, maar ook de bieren van het nieuw leven ingeblazen Van Vollenhoven-merk, onder welke vlag de historisch getinte bieren uitkomen. Op deze plek komt te veel geschiedenis bij elkaar om hier te kunnen bespreken. Lees daarvoor het boek Geloof in de brouwerij, en drink een Kaintz modern tripel (een wat zoet ­uitgevallen Belgische tripel met Engelse gist en Japanse hop die een beetje vreemd is, maar wel lekker), al dan niet op dat terras.

Poesiat & Kater Kaintz. Beeld Raymond van der Laan
Poesiat & Kater Kaintz.Beeld Raymond van der Laan

Butcher’s Tears, Green Cap

butchers-tears.com/tasting-room

Zonder twijfel de diepst weggestopte locatie van de zeven, daar aan de Karperweg in Oud-Zuid. Maar wie doorzet en zonder vrees de Spartaanse, witbetegelde ruimte betreedt, wordt verwelkomd in een weldadige oase van bier. Het Butcher’s Tears-bier is bier dat de randen opzoekt, er soms overheen gaat, maar altijd de moeite waard is om mee kennis te maken. Dat kan regelmatig met livemuziek, of met kleinschalige evenementen zoals een ‘Franconian Anstich Fest’. Ja, dat gaat over bier. De Green Cap is het signatuurbier: een pale ale die uitnodigend ruikt en een degelijke, serieuze bitter koppelt aan boventonen van vrolijke citrus.

Butcher's Tears Green Cap. Beeld Raymond van der Laan
Butcher's Tears Green Cap.Beeld Raymond van der Laan

De Prael, Quadrupel

deprael.nl

De tijd dat De Prael alleen op de Amsterdamse Wallen was te vinden, ligt achter ons. In Amsterdam opende in 2017 een ­locatie aan de Nieuwe Hemweg (Houthavens) en ook in Den Haag en Groningen weten ze inmiddels waar De Prael voor staat: een brouwerij die kansen wil bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En een brouwerij die ongecompliceerd bier maakt. Voor het moment dat op het terras, in de tuin, op het ­balkon of de camping de trui aangaat, adviseren wij van harte deze hart- en lijfverwarmende quadrupel. Want een pikketanissie gaat er altijd in, ook van bier.

De Prael Quadrupel. Beeld Raymond van der Laan
De Prael Quadrupel.Beeld Raymond van der Laan

Troost, Club Tropicana

brouwerijtroost.nl

Op maar liefst drie eigen plekken in de stad kun je de Troost-bieren proeven: in de Pijp, in Oud-West en op het terrein van de Westergasfabriek. Troost schenkt een assortiment dat de bekende bierstijlen afdekt in een overzichtelijke voor-elk-wat-wilsaanpak. Af en toe wordt een frivoliteitje toegestaan. Neem nou deze Club Tropicana. Deze ‘drink’ is niet ‘free’, maar een ­variant op de zachtzure Berliner Weisse, opgevrolijkt met passievrucht en zwarte bes. Friszuur, droog optrekkend, barstensvol fruitsmaken: zomerbier bij ­uitstek.

Troost Club Tropicana. Beeld Raymond van der Laan
Troost Club Tropicana.Beeld Raymond van der Laan

Oedipus, Gaia

oedipus.com/taproom

Oedipus is inmiddels een tamelijk gevestigde naam in bierland. De brouwerij die ons de moderne Nederlandse bierklassieker Mannenliefde bracht, maakt een solide basisassortiment waarin je voor de meeste gangbare bierstijlen een mooie, net-even-spannender-dan­normaaluitvoering kunt vinden. Buiten de kaart om wordt naar hartenlust geëxperimenteerd onder de naam Studio Oedipus, vooral op het gebied van zure bieren. Gaia is een IPA die doet wat-ie doen moet – lichaam en geest verkwikken – dankzij de dennenboomachtige hoppen.

Oedipus Gaia. Beeld Raymond van der Laan
Oedipus Gaia.Beeld Raymond van der Laan

Walhalla, Osiris

walhallacraftbeer.nl/­taproom-proeflokaal

Metrolijn 52, beter bekend als de Noord-Zuidlijn, is wel een uitvinding, hoor. Plotseling voelt Amsterdam-Noord nog meer binnen handbereik dan het eigenlijk altijd al was. En dus ligt het walhalla van brouwer Aart van Bergen – tevens jazzmuzikant – ook op de route van deze brouwerijentocht. De voormalige auto-­garage, om de hoek bij Oedipus, is omgebouwd tot brouwerij annex proeflokaal en opgesierd met Vikingachtige attributen. Het bier is hedendaagse ‘craft’ van een puik niveau: de van een ­stevige bruis voorziene farmhouse ale (boerderijbier) Osiris is droog, bitter en kruidig.

Walhalla Osiris. Beeld Raymond van der Laan
Walhalla Osiris.Beeld Raymond van der Laan

Nog een extra tip

Weliswaar geen Amsterdam, maar wel bijna: in de prachtige Sint-Annakerk in Amstelveen heeft brouwerij De Naeckte Brouwers de ketels opgesteld. En daarbij een sfeervol proeflokaal ingericht. Aanrader.

Meer over