De gidsBestsellers

Een overweldigende binnenkomer en een tip voor de Kinderboekenweek

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
null Beeld Lannoo
Beeld Lannoo

Een keurig literair lijstje zo, de Volkskrant Boekenraad Toptien, met zes romans (waaronder de nieuwe Oek en de nieuwe Griet, die het zonder achternaam kunnen stellen, je weet meteen over wie het gaat) en drie keer serieuze non-fictie. En één kinderboek, dat iets minder serieus is, want naar eigen zeggen vooral ‘een supergrappige verhalenbundel’ met ‘geestige limericks’ en ‘grappige rijmpjes’. Het boek, van schrijversduo De Gouden Grijns (Jozua Douglas en Tosca Menten), is een van de ‘kerntitels’ van de Kinderboekenweek – die woensdag begonnen is en waarvan de gevolgen dus pas volgende week écht zichtbaar zullen zijn in de bestsellerlijsten. Het thema is namelijk Voertuigen/Reis mee! en daar past Pech onderweg – Over barre tochten en rampzalige reisjes perfect bij.

De grote afwezige in de Volkskrant Toptien, aangezien hij in de CPNB Bestseller 60 op 2 staat, waarmee hij daar de overweldigend hoogste binnenkomer is: Lekker Fred. Dit zijn de ingrediënten van Freddy Tratlehner, aka Vieze Freddy, oftewel Vjeze Fur, rapper en zanger maar tegenwoordig ook kok. Soort van. Hij maakt althans krankzinnige kookfilmpjes waarin het niet echt gaat over het resultaat en hoe dat überhaupt heet en op welke wijze je het bereidt, maar meer over… Freddy, en waarom hij het ‘zo hard loevt’. Het De Wereld Draait Door-item waarin hij coquilles met korianderijs en ‘mayomenaise’ van codium maakt, was ook krankzinnig, maar op een andere manier. Het heeft in elk geval gewerkt: kijkers besloten massaal zijn kookboek aan te schaffen, waardoor het nu in Top 60 staat. Maar dus niet in de Volkskrant-top, waar het ook niet echt gepast had, tussen al die serieuze literatuur.

Lot Douze van boekhandel Over het Water, Amsterdam. Beeld Marie Wanders
Lot Douze van boekhandel Over het Water, Amsterdam.Beeld Marie Wanders

De boekentip van...

Lot Douze (Boekhandel Over het water): Ghislaine Roman en Tom Schamp – Oef, wat een geluk!

Oef, wat een geluk! Het overweldigende prentenboek van Ghislaine Roman en Tom Schamp is net op tijd verschenen om getipt te kunnen worden voor de Kinderboekenweek. In Oef heeft een eikeltje razend veel geluk. Telkens ontsnapt hij aan het noodlot: de eekhoorn eet hem niet meteen op, maar verstopt hem; de mensen kiezen toch een andere boom om te versieren met Kerst… en zo groeit het nietige nootje uit tot een kanjer van een eik, terwijl rondom hem de wereld almaar verandert. Schamps tekenstijl, kleurrijk, fantasievol en met veel visuele grapjes, komt goed tot zijn recht in dit verhaal. En kijkend naar de platen mijmer je: wat een geluk wanneer het noodlot ons niet treft!

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

2. Oek de Jong: Zwarte Schuur; Atlas Contact

3. Griet Op de Beeck: Let op mijn woorden; ­Prometheus

4. Margaret Atwood: Het verhaal van de dienstmaagd; Prometheus

5. Margaret Atwood: De testamenten; ­Prometheus

6. Huib Modderkolk: Het is oorlog, maar niemand die het ziet; Podium

7. Maarten ’t Hart: De nachtstemmer; De Arbeiderspers

8. Simone van der Vlugt: Schilderslief; Ambo Anthos

9. Hannah Arendt: De vrijheid om vrij te zijn; Atlas Contact

10. Jozuas Douglas: Pech onderweg; Uitgeverij De Fontijn

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over