De GidsBiertest

Een goed glas bier is in Utrecht nooit ver weg

Het gaat misschien wat ver om Utrecht tot bierhoofdstad van Nederland uit te roepen, maar dat het aantal bieradressen in de stad gerust royaal genoemd mag worden, staat buiten kijf.

Raymond van der Laan
De Kromme Haring Les Perles du Homard. Beeld
De Kromme Haring Les Perles du Homard.Beeld

Van buurtkroegen als Jan Primus en DeRat, bierbar Kafé België en proeflokaal De Drie Dorstige Herten tot een heus stadskasteel (Oudaen) en een omgeturnde kerk (Belgisch Biercafé Olivier): een goed glas bier is nooit ver weg. Nieuwere bronnen van bierplezier zijn onder meer Taplokaal Gist (vlakbij station Vaartsche Rijn), ‘bierboetiek’ De Bierverteller en ook restaurants als Beers & Barrels (bbq) en Kloek (kip) bieden een mooie bierkeuze.

En dan zijn er nog de brouwerijen. Geniet van deze selectie Utrechtse bieren. Dat kan overigens prima in de diverse eigen proeflokalen, dus trek er gerust op uit om ze beter te leren kennen. Voor wie buiten Utrecht woont: uw bierspeciaalzaak helpt u graag verder.

Van ruige komaf

Bier: Les Perles du Homard, brouwer: De Kromme Haring, proeflokaal: Europaweg 2C (in Vechtclub XL).

Nouveau ruig klinkt nog veel te chic voor de omgeving aan de Europalaan waar brouwerij De Kromme Haring de ketels heeft neergepoot; onversneden rauw komt al meer in de buurt. Eenmaal in de brewpub zit je bijna temidden van de brouwinstallatie, waar bier wordt gemaakt dat zich vooral onderscheidt door een uitgekiende keuze van het gebruikte gist. De krachtige saison Les Perles du Homard is daar een fantastisch voorbeeld van: er zit zowel balans als diepte in de smaak. Daar houden we van. Stuivend kruidig, rijk en tintelend. Opwindend bier.

Vinex Maximus

Bier: Stout 8, brouwer: Maximus, proeflokaal: Pratumplaats 2A.

‘Leidsche Rijn: de wijk waar je nooit dacht te gaan wonen’, viel onlangs te lezen in deze krant. Nou, wij snappen waarom wél. Brouwerij en proeflokaal Maximus is immers binnen handbereik. De gerechten en borrelhappen op het menu zijn zoveel mogelijk op regionale en biologische leest geschoeid, maar let vooral op de solide verzameling fraai uitgevoerde bieren die tezamen een evenwichtig geheel vormen. Neem nou de Stout 8: verrassend licht aanvoelend, robuust edoch mild. Jummie.

Maximus Stout 8 Beeld
Maximus Stout 8Beeld

Smeltkroes van smaken

Bier: Black Flag, brouwer: Oproer, proeflokaal: CAB-Rondom 90A.

Vanaf het perron van station Utrecht Zuilen heb je direct uitzicht op Oproers brouwerij, biercafé en honderd procent plantaardig restaurant. Van buiten zien we een voormalige autobuswerkplaats, van binnen is met tamelijk succes geprobeerd de immense hal enige knusheid mee te geven. Het bierbord is uitgebreid, het advies duidelijk en direct en zo komen we uit bij de Black Flag: een black IPA, dus een donker bier met een prominent hopkarakter. Uit de smeltkroes van smaken halen we cacao en drop, voorzien van een duidelijke hoprand.

Oproer Black Flag Beeld
Oproer Black FlagBeeld

Mag er óók zijn

Bier: Pilsener, brouwer: De Leckere, proeflokaal: Tractieweg 43.

Een relatief oudgediende onder de nieuwe brouwerijen: al sinds 1997 produceert De Leckere haar bieren, biologisch en bewust. En op alweer zo’n industriële plek waar tot voor kort nooit iemand aan fijne bieren van de tap plus passende happen gedacht zou hebben, floreert sinds een jaar het eigen proeflokaal: het Werkspoor Café. Uit de ruime biervariatie valt onze keus op de Pilsener: een knettercleane en strakbittere doordrinker. Dit zeer aantrekkelijke bier maakt duidelijk dat pils er ook gewoon mag zijn. Zondags bier.

De Leckere Pilsener Beeld
De Leckere PilsenerBeeld

Doordrinkertje

Bier: Hop Art, brouwer: vandeStreek, proeflokaal: nog niet, maar Café Lombok, Vleutenseweg 228, schenkt veel vandeStreek.

Brouwerij vandeStreek timmert aardig aan de weg met de Playground Non-alcoholic IPA, een van de weinige alcoholvrije bieren die echt naar bier smaken. Maar de rechtdoorzee brouwende broers Sander en Ronald maken natuurlijk meer dan dat: het assortiment gaat van heftige hopknallers tot romige stouts. De Hop Art is een van de bieren die al wat langer meegaan. En dat komt omdat deze IPA weliswaar prettig doordrinkt, maar ook voldoende karakter heeft voor een volgend glas, dankzij het citroenige bittertje dat soepel over de tong rolt.

vandeStreek Hop Art Beeld
vandeStreek Hop ArtBeeld
Meer over