de gidsmodeverschijnsel

Één glittertje is geen glittertje: deze winter mogen we van top tot teen in het zilver

Zilver is niet alleen voor Kerst, aldus Cécile Narinx, die elke week schrijft over een modeverschijnsel.

Een beetje hippe partypoes trekt dit najaar alle glans en glitter uit de kast. Beeld
Een beetje hippe partypoes trekt dit najaar alle glans en glitter uit de kast.

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Waarschijnlijk heeft elke Nederlandse vrouw die wel eens naar een fuifje gaat iets glimmends in de kast hangen, zeker aan het rekje dat bedoeld is voor kerstdiners en nieuwjaarsborrels. ‘Zwart met een glittertje’ is volgens mijn getrainde oog beslist de meest gedragen uitdossing in december. Maar hoe feestelijk ook, het is wel een tikje saai, en brááf. Want één glittertje is geen glittertje: een beetje hippe partypoes trekt dit najaar alle glans en glitter uit de kast, en durft te shinen van top tot teen – of het nu met pailletten, glimmende franjes of ander zilverwerk is. En wacht daarmee zeker niet tot december.

Welke merken? En hoe dan?

Het huis Paco Rabanne is er in de jaren zestig groot mee geworden: futuristische metalen paillettenjurken – logisch dat het gereanimeerde modehuis er ook dit seizoen mee stuntte, zij het in een zachtere en meer draagbare versie: zilveren munten gestikt op een lief bloesje en rokje. Voor het wat deftiger glimwerk wende men zich tot de stokoude Italiaanse maestro Giorgio Armani die een keurige glimjas het plankier op stuurde. Voor driedelig aluminiumfolie kan de durfal terecht bij Balmain. Het happening streetlabel Off-White (van de nieuwe modemessias Virgil Abloh) deed het op z’n Superwomans: met een blote schouder en een sexy split in de korte asymmetrische rok.

Hoe gaan wij het dragen?

Je kunt er donder op zeggen dat dit een trend is die gaat doorsijpelen naar de Nederlandse winkelstraten. Sterker nog: in de zomer hingen er her en der al jurkjes en topjes met discobal-allure in de rekken. Voor mensenschuwe types natuurlijk een schrikbeeld: binnenkomen en alle licht op je weerkaatst weten. Toch is het juist daardoor dat een glittertop je gezicht letterlijk oplicht. Wat ook kan, en minder opvalt: een feestelijke, frivole glitterrok of -broek combineren met een tikje suffe, dikke trui of een simpele bloes – dat zwakt het discogehalte subiet af.

Valkuilen vermijden doe je zo

Het is eigenlijk voor alles een gulden regel: verlaat het huis niet als de halspiegel (of je dochter) zegt: halló zeg, ga jij soms naar een concert van de Toppers of zo? Mijd alle details die naar trapeze-artiesten en/of hysterische podiumnichten zouden kunnen rieken. Zeker overdag dien je het nuchter te houden, dus niet óók nog glitterschoenen erbij, laat staan tressen en epauletten. Breisels of jeans houden het draagbaar en kantoorfähig. Check in het geval van een zilveren jas of pak ook of de stof niet te stug en te massief is, voor je het weet lijk je op The Tin Man uit Oz, of erger: op een levend standbeeld.

De Toppers op het Eurovisie Songfestival 2009 in Moskou. Beeld Getty Images
De Toppers op het Eurovisie Songfestival 2009 in Moskou.Beeld Getty Images

Kijk de kunst af bij de grootste stijliconen.

Zeg je glitter, zeg je disco en glamour, dan zeg je eigenlijk ook heel erg Donna ‘love to love you’ Summer, die als geen ander een flinke dosis hitte en sensualiteit in koel metaal kon hijgen. Daar zit ’m ook de crux als je zilver en glimmers feestelijk en sexy wil dragen. Zorg ervoor dat je niet oogt als het zilveren broertje van C-3PO of een koene ridder in maliënkolder, maar laat wat bloot zien, en kies voor vloeiende texturen die meebewegen als je loopt. Een les die hier piekfijn wordt gedemonstreerd door de originele Charlie’s Angels – Farrah Fawcett, Jaclyn Smith en Kate Jackson. Losvallend haar, geen toeters en oorbellen verder – die hebben we ook helemaal niet meer nodig, toch?

De originele Charlie’s Angels: Farrah Fawcett, Kate Jackson en Jaclyn Smith. Beeld Getty Images
De originele Charlie’s Angels: Farrah Fawcett, Kate Jackson en Jaclyn Smith.Beeld Getty Images

In het winkelmandje

Een glitter voor elke portemonnee.

Van links naar rechts:  broek met soulpijpen van Asos € 59,99, kokerrok van Iben € 230, limited edition sneakers van RVDK x Filling Pieces, prijs op aanvraag. Beeld
Van links naar rechts: broek met soulpijpen van Asos € 59,99, kokerrok van Iben € 230, limited edition sneakers van RVDK x Filling Pieces, prijs op aanvraag.
Meer over