Een DAF kost wel een paar tientjes

'Verzoeke de voertuigen niet aan te raken' staat er heel streng op alle DAF's en DAF'jes die in het DAF-museum in Eindhoven tentoongesteld staan....

Toch is een bezoekje aan dit automuseum niet alleen iets voor oude mannen met gleufhoedjes en mooie herinneringen. Kinderen die enige interesse in auto's en/of techniek hebben, kunnen er zich uitstekend vermaken. En ze doen dat ook geregeld, zo blijkt. Soms gaan ze aan de hand van papa en mama, soms lopen ze zonder begeleiding met grote ogen langs de immense trucks en opleggers, autobussen, jeeps, politie- en brandweerwagens die in de loop der jaren in Eindhoven gefabriceerd zijn. En natuurlijk ook langs de honderden miniatuurmodellen die in de vitrinekasten staan te pronken en waarvan sommige ook te koop zijn. Maar daarvoor moet de spaarpot wel flink worden aangesproken. Voor minder dan een paar tientjes heb je geen DAF.

Ariën Schouten (12) staat met zijn ouders op een camping in de buurt en loopt nu samen met vader langs de wagens. Hij heeft speciale belangstelling voor de oude DAF-brandweerwagens. Ariën is dan ook thuis in Wageningen bij de vrijwillige jeugdbrandweer. 'Machtig mooi', vindt hij al die grote wagens. En bijzonder indrukwekkend vond hij ook het 'tweekoppig monster' dat gebouwd werd voor de woestijnrally Parijs-Dakar.

Maar het zijn heus niet alleen jongens die het museum bezoeken, bewijst de 11-jarige Mienke de Wilde, die met haar moeder en haar twee kleine zusjes helemaal uit Epe speciaal voor DAF naar Eindhoven is getogen. Papa De Wilde werkt in een garage en Mienke wil een werkstuk maken over DAF. Ze vindt het 'gewoon leuk' om al die auto's te bekijken en in de museumwinkel heeft ze genoeg illustratiemateriaal gevonden om het werkstuk te verlevendigen.

DAF-museum, Tongelresestraat 27, Eindhoven, 040-244.43.64. Open woensdag, zaterdag en zondag 10-17 uur; in juli en augustus elke dag 10-17 uur. Kinderen onder geleide betalen vijf gulden, ouderen een tientje.

Meer over