Duurzaam op reis in 2017

Toerisme en duurzaamheid staan vaak op gespannen voet. Daarom heeft de VN 2017 uitgeroepen tot internationaal jaar voor duurzaam toerisme. De reisredactie vond tien prijswinnende projecten die goed zijn voor het milieu, de inwoners en hun inkomsten.

In 2020 wil North Sailing de hele vloot CO2-vrij hebben Beeld North Sailing
In 2020 wil North Sailing de hele vloot CO2-vrij hebbenBeeld North Sailing

North Sailing, IJsland

Op weinig plekken in de wereld zijn de gevolgen van klimaatverandering zo voelbaar als binnen de fragiele Noordpoolcirkel. Daarom zijn de eikenhouten vissersboten met elektrische aandrijving van de IJslandse reder North Sailing een welkome innovatie. Ga met hen geruisloos walvissen bekijken bij Húsavík, of skiën in de fjorden van natuurpark Hornstrandir of op meerdaagse expeditie naar Groenland. In 2020 wil North Sailing de hele vloot CO2-vrij hebben.

northsailing.is

undefined

null Beeld North Sailing
Beeld North Sailing

Oregon, Verenigde Staten

De Amerikaanse staat met de groenste stad van de VS, Portland, ontpopt zich als serieuze ecobestemming. Ga bijvoorbeeld paardrijden bij een van de duizend boerderijen die zijn aangesloten bij Rural Tourism Studio, een nieuw duurzaam initiatief, of kies een van de vijf groene autoroutes - door Willamette Wine Country, Zuid-Oregon, de kuststreek, Mt. Hood en Columbia River Gorge - met veel oplaadpunten voor je elektrische huurauto. Extra reden om Oregon te bezoeken is de volledige zonsverduistering op 21 augustus 2017.

traveloregon.com
oregonsolarfest.com

Oregon Beeld Steve Minkler
OregonBeeld Steve Minkler
Oregon, VS Beeld LA Times via Getty Images
Oregon, VSBeeld LA Times via Getty Images

Alpine Pearls dorpjes, Europese Alpen

27 autovrije bergdorpjes in Alpenlanden Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland presenteren zich samen als duurzame bestemming. Ze investeren in openbaar vervoer, duurzame energie en ze beperken het watergebruik. Zo biedt het Oostenrijkse Hinterstoder gratis busvervoer en goedkope taxi's die bergwandelaars afzetten aan het begin en ze ophalen op het eindpunt van een trail. Andere dorpen experimenteren met paard en wagen, gratis fietsen of elektrische voertuigen.

alpine-pearls.com

Parkstad Limburg, Nederland

In vijftien jaar tijd wist Parkstad Limburg zich van een onaantrekkelijk, grijs mijngebied te ontwikkelen tot een van de groenste stadsregio's van Nederland. Door nieuwe natuurgebieden af te wisselen met stedelijke innovaties als street art in Heerlen, nieuwe theaters en kasteelhotels, zette de mijnstreek zich op de kaart als duurzame toeristische bestemming. Dat leverde de WTTC Tourism for Tomorrow Award 2016 op: een bekroning voor de vooruitstrevendste bestemming ter wereld.

vvvzuidlimburg.nl

Street art in Heerlen Beeld Luc Lodder
Street art in HeerlenBeeld Luc Lodder
Street art in Heerlen Beeld Luc Lodder
Street art in HeerlenBeeld Luc Lodder

Leuser Ecosystem, Indonesië

Op het Indonesische eiland Sumatra groeit het rijkste tropische regenwoud in Zuidoost-Azië; de laatste plek waar Sumatraanse tijgers, orang-oetans, neushoorns en olifanten samen in het wild leven. Het Leuser Ecosystem - een natuurgebied tien keer zo groot als Noord-Holland - heeft met vier ecosystemen en 160 kilometer kustlijn veel potentie als toeristische bestemming. Trek door de jungle, peddel over de rivier en overnacht in berghutten. Toerisme kan dat woud beschermen tegen stroperij en houtkap.

sumatra-ecotravel.com

Canopy Family, Panama

Een keten van ecolodges om het Panamese regenwoud van dichtbij te ervaren. Slaap in een omgebouwde militaire toren met 360-gradenuitzicht over de jungle en op de skyline van Panama-Stad in de verte. Vogelaars vanuit de hele wereld komen naar dit ecohotel in het Soberania National Park, waar je ook luiaards kunt spotten vanuit je bed, of roodnektamarins - schattige aapjes met een boos gezicht. Nieuwste aanwinst is het Canopy Camp in de Dariénjungle, waar je overnacht in safaritenten en op zoek gaat naar jaguars en de harpij, een roofvogel.

canopytower.com

null Beeld Alex Alba
Beeld Alex Alba
Kamperen in Afrika Beeld Dana Allen
Kamperen in AfrikaBeeld Dana Allen

Wilderness Safaris, Botswana

Befaamde Zuid-Afrikaanse safari-aanbieder die al dertig jaar het goede voorbeeld geeft. De veertig kampen en lodges in Zuidelijk en Oost-Afrika zijn verre van goedkoop, maar altijd opgezet met oog voor duurzaam natuur- en cultuurbeheer. Wilderness Safaris begon in Botswana en bracht daar met succes de bedreigde neushoorn terug in de Okavango Delta. Hun luxetentenkamp DumaTau, nabij nationaal park Chobe, behoort tot de beste ecolodges ter wereld.

wilderness-safaris.com

null Beeld x
Beeld x

Pan Pet, Myanmar

Met hulp van Nederland en de VN experimenteren vier dorpjes in Myanmar met duurzaam toerisme. De bergachtige provincie Kayah is onlangs geopend voor buitenlanders en de bedoeling is dat dorpelingen dingen gaan ondernemen met vreemdelingen. Samen wandelen, koken, de ossenkar rijden, muziek maken: zo blijft er tenminste geld hangen in het dorp. In gehuchten als Hta Nee La Leh en Pan Pet wonen kleurrijke dames met lange nekken vol gouden ringen en hun (groot)moeders in zwarte klederdracht die tokkelen op een gitaar.

myanmar.travel
khiri.com

Samen wandelen in Myanmar Beeld Aurelie Geurts
Samen wandelen in MyanmarBeeld Aurelie Geurts
null Beeld Aurelie Geurts
Beeld Aurelie Geurts

Jardines de la Reina, Cuba

Nu de ruzie met Amerika geslecht lijkt te worden, houden we ons hart vast voor Cuba. Maar nationaal park Jardines de la Reina - een van de beste duikbestemmingen in het Caribisch gebied - wordt stevig beschermd. De eilanden, mangroven en riffen voor de zuidkust van het eiland vormen een zeereservaat waar slechts een paar duizend bezoekers per jaar worden toegelaten. Elandhoornkoraal, zijdehaaien, pijlinktvissen en spitssnuitkrokodillen: ze leven in relatief grote aantallen in het park. Het geld van duikers en sportvissers gaat naar dorpelingen en natuurbeheer. Vooral drijvend hotel Tortuga is populair bij bezoekers.

cubandivingcenters.com

Duiken in Cuba Beeld Getty Images
Duiken in CubaBeeld Getty Images

Tren Ecuador, Ecuador

Doorkruis het landschap van Ecuador per trein: langs ruige Andespieken en vulkanen, nevelwouden en tropische plantages tot aan de kust. De luxe trein levert tevens vijfduizend banen op voor bewoners langs het herstelde spoor. Tren Ecuador won afgelopen jaar de World Responsible Tourism Award in de categorie armoedebestrijding. De reizigers eten in dorpsrestaurants, bezoeken Quechuagemeenschappen en slapen in haciënda's.

trenecuador.com

null Beeld RV
Beeld RV
null Beeld JPVerdesoto
Beeld JPVerdesoto
Doorkruis het landschap van Ecuador per trein Beeld Nariz del Diablo
Doorkruis het landschap van Ecuador per treinBeeld Nariz del Diablo

Duurzaam reizen? Zo doe je dat.

Een milieuvriendelijke vakantie bestaat eigenlijk niet. Maar je kunt wel groener en bewuster reizen. Beperk je impact op de omgeving en de cultuur en help de lokale economie. Een paar tips.

1. Vliegen is vervuilend. Als je ver weg gaat, blijf dan wat langer om de uitstoot per dag te beperken. Compenseer de CO2-uitstoot via bijvoorbeeld treesforall.nl

2. Slaap bij mensen thuis (homestays): een leuke manier om de inkomsten in de gemeenschap te houden. Zie: responsibletravel.com/holidays/homestays.

3. Kies een plaatselijke gids, eet regionale gerechten en doe milieuvriendelijke activiteiten zoals kajakken, wandelen of fietsen.

4. Boek tours waarvan een deel van de opbrengst naar natuurbehoud gaat.

5. Zoek milieuvriendelijke alternatieven voor een vliegreis, bijvoorbeeld de trein, bus of een zeilboot.

6. Boek accommodaties en tours met een erkend ecolabel als EarthCheck, Green Key en EU Ecolabel (meer op ecolabelindex.com en destinet.eu) of bij verantwoorde touroperators (zoals bookdifferent.com, tui.nl en travelife.info).

7. Beperk afval door bijvoorbeeld een hervulbare drinkfles te gebruiken. (banthebottle.com).

8. Vermijd dieronvriendelijke attracties, zoals olifantrijden, krokodillenfarms en dolfijnenshows (worldanimalprotection.nl/wildlife-not-entertainers).

9. Wees zuinig met water en energie.

10. Koop niks van kinderen op straat en evenmin souvenirs gemaakt van bedreigde dier- en plantsoorten.

Meer over