De GidsIn de mode

Draag dat scubapak alleen naast het water, en die wielerbroek...

Het is een kwestie van de juiste context, schrijft Cécile Narinx over het modeverschijnsel van de week: scubagear en wielerwear.

Actrice Jacqueline Bisset  als Gail Berke in The Deep. Beeld Getty Images
Actrice Jacqueline Bisset als Gail Berke in The Deep.Beeld Getty Images

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Loeistrakke kleding! De echte hyperhippe vogel zal er deze zomer toch aan moeten geloven, wil ze laten zien dat ze bovenop de trend zit. Nieuw is dat het dit seizoen niet om strakke poppenjurkjes en -rokjes gaat, maar om sportieve stretchwear. De ontwerpers speelden en masse leentjebuur bij surfers, diepzeeduikers en wielrenners. Er waren weinig ontwerpers die de wetsuit en/of de wielerbroek – in België zo fraai koersbroek geheten – niet hadden opgenomen in hun collecties.

Een model loopt over de catwalk tijdens de Marine Serre Ready to Wear modeshow.. Beeld Getty Images
Een model loopt over de catwalk tijdens de Marine Serre Ready to Wear modeshow..Beeld Getty Images

Welke merken? En hoe dan?

De scubatrend was het eerst en het duidelijkst te zien in New York, waar Raf Simons zich voor zijn laatste show voor Calvin Klein had laten inspireren door de film Jaws. Simons’ wetsuits werden nonchalant opengeklapt gedragen. De Franse Marine Serre maakte een fraaie avondjurk met een duikpaklijfje, Sportmax liet het rubber in jurken en broeken terugkomen. Wat de koersbroek betreft: die liet vrijwel overal zijn (vergeef me de emotie) lelijke smoel zien, van Fendi tot Chanel en van Cavalli tot McCartney. Vaak in het zwart, soms met bloemetjes of in carnavaleske kleuren.

Hoe gaan wij het dragen?

Wat het wetsuit betreft: draag hem a.u.b. alleen met een surfplank of met zuurstofflessen en een duikbril. Hoe cool de looks van Calvin Klein ook ogen, op het droge is het natuurlijk een crime, zo’n rubberen harnas. De wielerbroek laat zich helaas minder makkelijk wegsturen, dat ding hangt werkelijk in elke winkel. En eerlijk is eerlijk: bij jonge meiden staat-ie best leuk – mits er een groot shirt of ruim colbert over gedragen wordt, en een niet al te hoerige schoen eronder. Tuurlijk, ik klink als een oma. Maar als oma heel eerlijk is: hou ’m lekker voor je spinningklasje of je wielerronde. Voor alles is een tijd en plaats.

Valkuilen vermijden doe je zo

Nu ik toch uit de kast ben als modebejaarde kan ik hardop schrijven dat ik grote moeite heb met de kledingkeuze en styling van Kim Kardashian. Best knap dat je met louter opzichtig, ordinair, exhibitionistisch en schaamteloos zijn wereldroem kunt vergaren, vooruit. Het grote nadeel van die wereldroem is helaas dat ook wie haar graag zou willen negeren helaas niet om haar en haar familieleden heen kan. Komt bij dat Kim de aanjager is van de comeback van de wielerbroek door veelvuldig in vacuüm gezogen exemplaren rond te paraderen. Dat Kardashian daarmee de ontwerpers op een idee heeft gebracht, is al erg genoeg.

Neem een voorbeeld aan een bekend mens

Prinses Diana draagt een sportbroek. Beeld WireImage
Prinses Diana draagt een sportbroek.Beeld WireImage

Gelukkig hebben we de stijlgodinnen van weleer nog om ons te geleiden over het glibberige pad van de goede smaak. Kijk eens hoe Jacqueline Bisset het strakke duikpak en het wetlook-kapsel (ook een favoriet van Kim Kardashian, maar die draagt het op de rode loper en op magazinecovers) in de juiste context kan plaatsen. Ook Prinses Diana begreep dat een sportbroek beter op z’n plaats is bij de sportschool dan op een feest, met dad-sneakers eronder en een royale sweater erboven. Doseren dus, niet alles strak dragen, dan blijft het fris en sportief. Postume pluim voor Diana, die we – zeker in tijden van Kardashians – zo node missen.

Meer over