De GidsWoontrends

Dit zijn de woontrends en vintagevondsten van deze week

Fluorkleuren en heftige prints. Beeld  Danny Post
Fluorkleuren en heftige prints.Beeld Danny Post

Bij PlanC vind je vintage paradijsvogelpakken voor op de piste

In de jaren tachtig zoefden we als toverballen van de piste. Van Val d’Isère tot St. Moritz, overal zag je skipakken in fluorkleuren en prints die een epileptische aanval kunnen veroorzaken. Door de bijpassende hoofdbanden die onze stijlkwab afknelden, beseften we niet hoe erg we erbij liepen. De skimode van toen beleeft een hilarische comeback. Steeds meer tweedehandskledingwinkels bieden een breed assortiment aan oude skipakken, -broeken, -jacks en -overalls. Mensen kopen ze voor carnaval, een fout feest of gewoon een flitsende wintersportvakantie. Topadressen zijn de webwinkel fouteskipakken.nl en PlanC in Apeldoorn (vintagesportswear.nl). De ouders van PlanC-eigenaar Caroline Wilms Floet hadden een sportzaak en zij verkoopt o.a. hun restvoorraad uit de periode 1961-1986, vaak met de prijskaartjes er nog aan. Binnenkort in Alpe d’Huez? U kunt daar bij Mitch Ski Vintage (mitchskivintage.com) ook zo’n paradijsvogelpak huren. Melige après-ski gegarandeerd!

Danny Post

DE VOLKSKRANT VINTAGEGIDS

Op zoek naar een leuk antiekzaakje of een zeldzame designstoel? Bekijk de kaart hier en vind de beste adressen voor kringloopzaken en winkels met bijzondere tweedehands en retro spullen bij jou in de buurt.

Meer tips: gowiththevlo.nl

Woonkeuze - Licht met een knipoog

Het banale alledaagse tot kunst verheffen, heeft een lange traditie. Het begon met de pispot van ­Duchamp en werd door Andy Warhol gesublimeerd met zijn soepblikken en zeefdrukken. Maar design weet zich moeilijk raad met dit principe. Dat een product banaal en alledaags is, wordt immers verbloemd met aerodynamische vormen of peperdure materialen. Omgekeerd kan ook, dat een exclusief voorwerp een alledaagse uitvoering krijgt – een kroonluchter van Ikea, bijvoorbeeld. In dat geval wordt elke zweem van kunstzinnigheid juist vermeden; het object moet juist democratisch ogen. Het humoristische Duitse lampenmerk Rrudi maakt lampen die knipogen naar zowel Duchamp als Warhol. In de houten steel van een bezem of zwabber is in de achterkant een ledstrip verwerkt. Nonchalant tegen een muur leunend zijn deze gebruiksvoorwerpen opeens gepromoveerd tot designlampen. Kunst is het nog lang niet, maar de dweil is opeens toch maar mooi een sierobject. Dat popart een grote inspiratiebron is, wordt overigens niet onder stoelen of banken gestoken. Zo maakt Rrudi ook plastic muurlampen in de vorm van cartoon-icoontjes, denk knalrode lippen of de onvermijdelijke Warhol-banaan.

jeroen junte

Woonkeuze - Rrudi Beeld rrudi.com
Woonkeuze - RrudiBeeld rrudi.com
Woonkeuze - Rrudi Beeld rrudi.com
Woonkeuze - RrudiBeeld rrudi.com
Woonkeuze - Rrudi Beeld rrudi.com
Woonkeuze - RrudiBeeld rrudi.com
Woonkeuze - Rrudi Beeld rrudi.com
Woonkeuze - RrudiBeeld rrudi.com
Woonkeuze - Rrudi Beeld rrudi.com
Woonkeuze - RrudiBeeld rrudi.com
Woonkeuze - Rrudi Beeld rrudi.com
Woonkeuze - RrudiBeeld rrudi.com

Woontrend: Kolderiek keramiek

De carnavalssfeer sijpelt vanzelf het huis binnen via een knotsgekke bloemenvaas

Illustrator Ingela P. Arrhenius bedacht verschillende personages waaronder de ‘Mrs. Hoffman’-vaas voor Kitsch Kitchen. 23 cm hoog, € 29,50. Beeld whatsinabag.nl
Illustrator Ingela P. Arrhenius bedacht verschillende personages waaronder de ‘Mrs. Hoffman’-vaas voor Kitsch Kitchen. 23 cm hoog, € 29,50.Beeld whatsinabag.nl
Lichtroze vaas in de vorm van het hoofd van een Griekse god. 23 cm hoog, € 59,95. Beeld klevering.nl
Lichtroze vaas in de vorm van het hoofd van een Griekse god. 23 cm hoog, € 59,95.Beeld klevering.nl
Keramieken ‘Giraffe’-vaas van accessoiremerk Rice. 24 cm hoog, € 34,90. Beeld ricebyrice.com
Keramieken ‘Giraffe’-vaas van accessoiremerk Rice. 24 cm hoog, € 34,90.Beeld ricebyrice.com

Joline van den Oever

Meer over