Dit zijn anno 2017 de beste steden om in te leven

Wenen is opnieuw de beste stad ter wereld om in te leven. Voor de achtste keer op rij staat de Oostenrijkse hoofdstad bovenaan een lijst over 'de kwaliteit van leven', die jaarlijks wordt samengesteld door adviesbureau Mercer. In totaal werden 231 steden aan de hand van factoren als politieke stabiliteit, criminaliteit, infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs beoordeeld. Amsterdam staat op een twaalfde plek in deze lijst, maar dit is de top-tien:

Iñaki Oñorbe Genovesi en Thijs van Soest
Wenen, 'de beste stad om nu te wonen'. Beeld ANP
Wenen, 'de beste stad om nu te wonen'.Beeld ANP

Klik op de cijfers voor meer info of links

Klik hier voor een grotere versie, of als de cijfers niet goed zichtbaar zijn.

Op uw mobiele device werkt deze tool (nog) niet goed helaas. We werken eraan.

De toptien

1) Wenen

Wenen is enorm servicegericht. De typische Wiener Gastwirtschaft, de gastvrijheid in onder meer restaurants, is tot ver buiten de Oostenrijkse hoofdstad bekend. Wenen is ook mooi, veilig en erg van de buitenkant, een façadestad. Neem de keizerlijke paleizen en chique konditoreiën zoals Café Central met zijn art deco-inrichting. Daarnaast wonen in Wenen veel expats, doordat internationale organisaties als de Verenigde Naties, de OPEC (organisatie van olie-exporterende landen) en het IAEA (International Atomic Energy Agency) er gevestigd zijn.

2) Zürich

Zürich, zeggen de eigen inwoners, is klein en fijn, met veel laagbouw en groen. Veel meer dan alleen een saaie bankenstad met dure Porsches. Bergen, wijngaarden, een meer, de Limmatrivier, je vind ze allemaal in deze Zwitserse stad waar de wereldhandel in goud wordt geregeld. Bovendien zijn er ruim vijftig musea, meer dan honderd galerieën en winkels met eigen modemerken, zoals het cultlabel Freitag met zijn tassen en accessoires. En dan heeft Zürich ook nog eens de grootste 'clubdichtheid' van Zwitserland - zonder sluitingstijden.

3) Auckland

Auckland wordt wel de 'City of Sails' genoemd; nergens ter wereld is de hoeveelheid boten per hoofd van de bevolking zo groot als hier. Het is een zeer uitgestrekte stad, aangezien de meeste inwoners liever wonen in een vrijstaand huis met een tuin dan in een appartement. Bovendien geldt Auckland, ooit de Nieuw-Zeelandse hoofdstad totdat Wellington die eretitel kreeg, als uitermate veilig. Best opmerkelijk als je bedenkt dat de stad bij een vulkanisch veld ligt met ongeveer vijftig vulkanen. Het merendeel is uitgestorven of slaapt, dat dan weer wel.

4) München

Alleen de Duitse steden Berlijn en Hamburg zijn groter. Maar München is een van de sterkste economische centra van Duitsland. Gezegend met een Midden-Europese ligging in de buurt van de Alpen. Het centrum heeft alleen maar gebouwen onder de 99 meter en er is sprake van een cultureel verfijnd leven. München is vooral bekend van het jaarlijkse Oktoberfest. Als het op bier drinken aankomt, kunnen inwoners ook terecht in een van de 180 biertuinen of de vele bierhallen van de stad. En dan is er natuurlijk ook het Englischer Garten, een van 's werelds grootste stedelijke parken.

5) Vancouver

Deze Canadese stad staat wereldwijd bekend om de spectaculaire natuur in de directe omgeving. Stranden, bergen, meren, bos; alles is er. Van Vancouver wordt wel gezegd dat je er 's ochtends golf kunt spelen, 's middags kunt zeilen en 's avonds nog even kan gaan skiën in de bergen. Bovendien beschikt Vancouver naast een mooie skyline ook over een van de grootste stadsparken van Noord-Amerika: Stanley Park. En dan is het door het grote aantal studenten ook nog eens een zeer jonge en hippe stad.

6) Düsseldorf

Napoleon schreef het twee eeuwen geleden al aan een vriend: 'Ga naar Düsseldorf, dan ervaar je hoe je er als een keizer ontvangen wordt.' Het verklaart waarom veel Duitsers en toeristen zo graag deze stad aan de Rijn bezoeken. Beroemd zijn de kerstmarkt en de Altstadt van Düsseldorf, die vanwege de vele kroegen ook de 'längste Theke der welt' (langste kroeg van de wereld) wordt genoemd. Bovendien heeft Düsseldorf, na Londen en Parijs, de grootste Japanse gemeenschap buiten Japan in een Europese stad. De meesten wonen in de Japanse wijk, vol met sushirestaurants, Japanse hotels, kappers en supermarkten.

7) Frankfurt

Op het eerste gezicht domineren de grijze bankgebouwen en mannen in maatpakken. Frankfurt is mede door de aanwezigheid van de Europese Centrale Bank uitgegroeid tot een van de belangrijkste financiële centra van Europa. Toch blijkt 'Manhattan am Main' ook hip en happening op cultureel gebied. Met een glas typische Frankfurter Apfelwein met een scheutje spuitwater in de hand. En niet te vergeten: Frankfurt is de stad waar Anne Frank werd geboren, waar de invloedrijke Frankfurter Allgemeine Zeitung wordt gemaakt en is de thuishaven van Europa's grootste luchthaven.

8) Genève

Genève heeft een steriel, zakelijk imago. Ook is het een van de duurste steden ter wereld om te wonen. Misschien komt het wel door de tweehonderd internationale organisaties - waaronder de VN en het Rode Kruis - die er hun onderkomen hebben. Toch is de 'hoofdstad van de vrede' ook de dorpse stad aan het Meer van Genève, waarin je heerlijk kunt zwemmen en kunt nagenieten van een champagne-kaasfondue. En een uitstapje naar de Alpentoppen of wijngaarden is zo gemaakt.

9) Kopenhagen

Kopenhagen is veilig, lekker laidback en cool. Of het nou de modeboetiekjes, designwinkels of goede Scandinavische restaurants betreft. En dan lijken de inwoners van de Deense hoofdstad ook nog eens steevast op zoek naar hygge, oftewel gezelligheid. Ook niet onbelangrijk: Kopenhagen is een fietsstad, een groene stad en een stad waar het gezamenlijk wonen (co-housing) een grote vlucht heeft genomen. Leven in je eigen huis, maar samenkomen met andere bewoners om samen te eten of gezellig spelletjes te doen.

10) Basel

Op het drielandenpunt van Zwitserland, Frankrijk en Duitsland ligt de oudste universiteitsstad van Zwitserland: Basel. De stad kent de grootste museumdichtheid van het land. Door Basel stromen twee verschillende rivieren, de Rijn en de Birs. Groen, maar ook decor van de vele moderne bouwwerken van architecten als Herzog & de Meuron, Mario Botta of Richard Meyer. Basel is ook de stad waar Art Basel wordt gehouden, de grootste beurs voor moderne en klassiek-moderne kunst in Europa. En niet te vergeten de plaats waar de beroemde schrijver, denker en humanist Erasmus in de Basler Münster ligt begraven.

München op plek 4. Beeld ANP
München op plek 4.Beeld ANP
Auckland op 3. Beeld ANP
Auckland op 3.Beeld ANP
Meer over