In de modeLompe Laarzen

Dit modeseizoen leven we op grote voet

Bottega Veneta, winter 20/21 Beeld Imaxtree
Bottega Veneta, winter 20/21Beeld Imaxtree

Glazen muiltjes kunnen in de kast blijven, dit is het seizoen van de loeigrote, lompe laars.

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Hele grote, zware laarzen, van het soort dat nauw verwant is aan Dr. Martens, motorlaarzen en legerkisten. De trend is op straat al een hele poos aan de gang, kwam op de catwalks voor deze winter ongelooflijk vaak voorbij en zal, als we naar de shows voor komend najaar kijken, nog wel even doorgaan. Bij het Italiaanse Bottega Veneta werden de meest grove exemplaren gespot, onder meer gedragen onder een leren pak. Ook bij Prada was het schoeisel lomp en log. Bij Alexander McQueen waren de laarzen vooral hoog en bij Dries Van Noten en Stella McCartney (die geen echt leer gebruikt) zaten er ook nog eens dikke spekzolen onder.

Tod's, winter 20/21 Beeld Imaxtree
Tod's, winter 20/21Beeld Imaxtree
Prada, winter 20/21 Beeld Imaxtree
Prada, winter 20/21Beeld Imaxtree
Alexander McQueen, winter 20/21 Beeld Imaxtree
Alexander McQueen, winter 20/21Beeld Imaxtree

Hoe gaan wij het dragen?

Het fijne van de nieuwe combat boots is dat ze niet alleen maar onder een legeroverall of motorpak gedragen worden, nee, de kloslaars is totaal salonfähig geworden. Bij Christian Dior mocht-ie zelfs meelopen onder een kort jurkje met ruiten, bij Tod’s onder blote benen en bij Dries Van Noten onder een keurige grijze mantel. Het fijne van grove laarzen is dat de rest van je silhouet extra rank oogt – een effect dat ook monstersneakers hebben, waardoor ze het verrassend goed doen onder een jurk of lange rok. Zo kun je de laars dus ook dragen. Als je de rest wat netter en zachter houdt, zorgt dat juist voor een spannend contrast.

 Vyvyan van The Young Ones Beeld Getty Images
Vyvyan van The Young OnesBeeld Getty Images

Valkuilen vermijden doe je zo

De grote valkuil van de grove laars is dat je er, zonder dat dat misschien je bedoeling was, uit gaat zien als Vyvyan van The Young Ones, Rob de Nijs in zijn motorperiode, Willempie of Pippi Langkous. Stuk voor stuk hartverwarmende karakters, daar niet van, maar stijliconen voor modebewuste, volwassen vrouwen? Euh, nee. Hoe je voorkomt dat je eruit gaat zien als een ouwe rocker danwel punker, een typetje van André van Duin of een stronteigenwijs Zweeds kind? Mijd franjes, scheuren en truien tot op je knieën. Poets je boots. En strik je veters.

Carrie-Anne Moss als Trinity in The Matrix (1999).  Beeld Alamy Stock Photo
Carrie-Anne Moss als Trinity in The Matrix (1999).Beeld Alamy Stock Photo

Een bekend mens

Als er iemand kick-ass uitzag in een leren pak en op monsterlaarzen, dan was het Carrie-Anne Moss als Trinity in The Matrix wel. Mocht je ambities hebben om zelf zo de deur uit te gaan, dan is dit je seizoen – criticasters snoer je de mond door te zeggen dat je je hebt laten inspireren door Bottega Veneta – dat zich weer heeft laten inspireren door The Matrix, ha! Achter elke outfit van de film, ontworpen door de Australische Kym Barrett, zit een verhaal, en Moss deed een groot deel van haar stunts zelf. Maar ook zonder die achtergrondinformatie is het duidelijk: met deze dame valt niet te sollen.

Stella McCartney, winter 20/21 Beeld Imaxtree
Stella McCartney, winter 20/21Beeld Imaxtree
Christian Dior, winter 20/21 Beeld Imaxtree
Christian Dior, winter 20/21Beeld Imaxtree
Dries Van Noten, winter 20/21 Beeld Imaxtree
Dries Van Noten, winter 20/21Beeld Imaxtree
Meer over