De Gidstheater

Deze steengoede 11 theaterstukken van 2018 gaan allemaal in reprise. Voor de allerlaatste keer.

Herien Wensink

Conversations is een gewaagd en tegelijkertijd prachtig theaterstuk. Deze voorstelling vraagt wat van de toeschouwer én zet aan tot nadenken.Wat zeg je tegen elkaar als je dagen zijn geteld?

Conversations (at the end of the world)  Beeld rv
Conversations (at the end of the world)Beeld rv

Oedipus: De jonge Britse regisseur Robert Icke haalt de klassieke tragedie van Sophocles rigoureus naar het nu. Ijzingwekkend mooi spel van Marieke Heebink als Jocaste, die ook genomineerd is voor de toneelprijs Theo d'Or.

Uit de voorstelling Oedipus. Beeld Jan Versweyeld
Uit de voorstelling Oedipus.Beeld Jan Versweyeld

Para: De Belgische schrijver David van Reybrouck beet zich twee jaar vast in een Belgische missie in Somalië. Dat leverde een geweldige theatertekst op, en in het verlengde daarvan een mooie solovoorstelling van acteur Bruno Vanden Broecke, voor zijn rol genomineerd voor toneelprijs Louis d'Or.

Uit de voorstelling Para Beeld Thomas Dhanens
Uit de voorstelling ParaBeeld Thomas Dhanens

Salam: Salam is een unieke, luidruchtige en bijzonder originele voorstelling, als een voortdenderende trein. Een bizarre theatrale trip.

Uit de voorstelling Salam Beeld Andreas Etter
Uit de voorstelling SalamBeeld Andreas Etter

The Nation: Verpletterend totaaltheater over een samenleving op drift, in de vorm van een verslavende Netflix-serie. Razend knap geschreven en schitterend geacteerd.

Daar gaan we weer: Een onverbiddelijke, even pijnlijke als hilarische toneelsatire over White male privilege en het onbewuste racisme van politiek-correct links.

Uit de voorstelling Daar gaan we weer Beeld Fred de Brock
Uit de voorstelling Daar gaan we weerBeeld Fred de Brock

Platina: Een poëtisch en indringend duet van twee eenzame mensen die elkaar niet (meer) kunnen bereiken, dat eindigt in afscheid en wroeging.

Uit de voorstelling Platina Beeld Kurt van der Elst
Uit de voorstelling PlatinaBeeld Kurt van der Elst

Revolutionary Road: Mooie, bitterzoete voorstelling over het failliet van verwachtingen en het demasqué van zelfbedrog, naar het boek van Richard Yates uit 1961. Alejandra Theus is genomineerd voor een Theo d'Or voor haar rol als de ongelukkige April Wheeler.

Revolutionary Road. Beeld Sanne Peper
Revolutionary Road.Beeld Sanne Peper

The Bright Side of Life: Het vluchtelingendrama op persoonlijke en lichtvoetige wijze gebracht door ervaringingsdeskundige Bright Richards. Over je oude wereld achterlaten en integreren in een nieuwe.

Ur: Een energieke, liefdevolle ode aan de verbeelding en de kunst, en aan het theater in het bijzonder.

Kogelvis: Fascinerend exposé over het kwaad, in een combinatie van voorstelbare geilheid en onvoorstelbare wreedheid. Met fraaie beelden en sterk spel.

De theaterrecensenten van De Volkskrant blikten deze zomer ook terug op het theaterseizoen. Zij stelden deze top 10 samen.

Kaarten bestellen kan via de site van het Theaterfestival

Meer over