De GidsWonen

De woontrends en vintagevondsten van deze week: stoppage en gerecycled aardewerk

null Beeld

Vintagevondst: gaten herstellen

‘Het is een bekend euvel van oude kleding: scheuren en gaatjes. Daar achtergelaten door de tijd of hongerige motten. Toch hoeft dit volgens Hetty Schijvens van The Flying Needle (demooistezakdoek.nl) niet het einde te betekenen. Ze is een meesteres in het oeroude handwerkambacht stoppage en kan schade aan textiel vrijwel onzichtbaar herstellen. ‘Ik ben een van de weinige in Nederland die dit uitstervende vak nog beheerst. De laatste opleidingen hiervoor werden rond 1950 gestaakt. Mijn enige instrumenten zijn een vingerhoedje, stopnaald en een lamp.’ De Tilburgse repareert voor musea, kledingzaken en particulieren. Vintage en moderne kleding, meubels; er gaat van alles door haar handen. ‘Duurzaamheid is mijn motto. We gooien veel te veel weg. Ook moet je de emotionele waarde van een kledingstuk niet onderschatten. Het geeft me veel voldoening als ik een favoriete broek of jas kan redden. Of de jurk die iemand van haar oma erfde.’

Meer tips: gowiththevlo.nl

Voor eerdere tips: volkskrant.nl/vintage

Woontrend: in deze stoelen stoort niemand

Laat u niet storen, niet op kantoor, niet thuis.

Stoel ‘Koja’ is gemaakt om in weg te kruipen, met een zachte ommuring van geluiddempend materiaal, vanaf € 4.000.
blastation.com Beeld .
Stoel ‘Koja’ is gemaakt om in weg te kruipen, met een zachte ommuring van geluiddempend materiaal, vanaf € 4.000.blastation.comBeeld .
Deens meubelmerk Fritz Hansen vroeg de Spaanse ontwerper Jaime Hayon om een comfortabel en stijlvol kantoormeubel te ontwerpen. Zijn antwoord: de ‘Plenum’-bank met hoge rug- en zijleuning, vanaf €3.418.
fritzhansen.com Beeld .
Deens meubelmerk Fritz Hansen vroeg de Spaanse ontwerper Jaime Hayon om een comfortabel en stijlvol kantoormeubel te ontwerpen. Zijn antwoord: de ‘Plenum’-bank met hoge rug- en zijleuning, vanaf €3.418.fritzhansen.comBeeld .
Akoestische fauteuil ‘Capsule’ van Hollands meubelmerk Palau is geïnspireerd op een cocon, € 4500.
palau.nl Beeld .
Akoestische fauteuil ‘Capsule’ van Hollands meubelmerk Palau is geïnspireerd op een cocon, € 4500.palau.nlBeeld .
Nederlandse ontwerper Ineke Hans bedacht de ‘Flix’-collectie voor meubelmerk Hitch Mylius, bestaand uit afgeschermde stoelen en banken. Vanaf € 2740. 
hitchmylius.co.uk Beeld .
Nederlandse ontwerper Ineke Hans bedacht de ‘Flix’-collectie voor meubelmerk Hitch Mylius, bestaand uit afgeschermde stoelen en banken. Vanaf € 2740. hitchmylius.co.ukBeeld .

Woonkeuze: gerecycled aardewerk

Remake Ceramics is een collectie borden en schalen van gerecyled aardewerk. So what? Recyclen is immers zo gewoon als een stoel met vier poten. Wat dit servies anders maakt, is dat de scherven van het afgedankte aardewerk zichtbaar zijn als een vrolijk confetti-patroon, doordat oud aardewerk in verschillende kleuren is meegebakken. Ook hebben de borden een korrelige structuur door de brokjes recycle-klei die uitsteken. Minstens zo opvallend zijn de vinger-achtige uitsteeksels aan de borden waarmee ze in elkaar kunnen worden geschoven; de bijbehorende schaaltjes passen precies langs de bordranden. Deze speelse vormgeving moet mensen verlokken om hun eten te delen. Vooralsnog worden de poolkappen er niet mee gered, want slechts 10 procent van een bord bestaat uit gerecycled materiaal. Met het RecycleLab van de TU Delft wordt onderzocht hoe dit percentage kan worden verhoogd. Dat kan bijvoorbeeld door naast de glasbak ook serviesbakken op straat neer te zetten, suggereert ontwerper Hanneke de Leeuw. Het servies wordt vervaardigd dor Cor Unum. De borden kosten € 48,50, de schaaltjes € 14,50.

hanneke-deleeuw.com

null Beeld Tessa Spaaij
Beeld Tessa Spaaij
null Beeld Tessa Spaaij
Beeld Tessa Spaaij
null Beeld Tessa Spaaij
Beeld Tessa Spaaij
Meer over