De GidsFeestdagen

De Winterparade en knuffelen met alpaca’s: originele uitjes voor tijdens de feestmaand

De plaatselijke kerstmarkt met glühweinkraam kent u nu wel. Wat valt er nog meer te beleven tijdens de feestdagen? Voor wie vertier zoekt tussen alle (verplichte) etentjes en familiebezoeken door verzamelden we de leukste tips: van de Winterparade en knuffelen met alpaca’s, tot schaatsen in een museum.

null Beeld colourbox
Beeld colourbox

Winterparade

Het indoor-alternatief voor het lichtvoetige theaterfestijn De Parade speelt zich af rond een 120 meter lange tafel. Niet alleen de serveersters en koks van een prima kerstmenu klimmen daarop, maar ook allerhande artiesten. Thijs de Wit en Petra Ball filmen samen met regisseur Willem Weemhoff ter plekke een nieuwe versie van Kerst-klassieker Scrooge, met een glansrol voor het publiek. Muziektheatercollectief Club Gewalt leeft zich uit met dans, zang en zwavelstokjes. En het elektronische muziekduo Fus Grin schreef speciaal een nieuwe compositie. De avond eindigt met Silent Disco – waarbij nu eens wel op tafel gedanst mag worden.

Zuiderkerk Amsterdam 19 t/m 29 december, Grote of St. Bavokerk Haarlem 4 en 5 januari. Winterparade.nl

Tijd voor een tripje naar Duitsland? Deze kerstmarkt in Dresden is de moeite waard

‘De Striezelmarkt in Dresden is beroemd, het is Duitslands oudste kerstmarkt, maar die mijd ik’, schrijft filosoof en filmmaker Jurriën Rood in onze reisrubriek Gids ter plaatse. ‘Er zijn veel meer kerstmarkten in Dresden. De middeleeuwse in het stadsslot is leuk, zonder Jingle bells, maar met minstrelen, spinnewielen en een badhuis met hottub. Of het Loschwitzer Elbhangfest in Loschwitz. Dat is een veel kleinere markt, maar met alles erop en eraan, bratapfel, glühwein en, wat ik leuk vind, veel bijzondere muziek en zang.’

The Last Christmas

Deze kerstshow van Theater Bellevue was razendsnel uitverkocht, en dat zal te maken hebben met de bezetting: vijf van de grappigste vrouwen in het Nederlands theater vormen speciaal voor de feestdagen een gelegenheidscollectief. Christine de Boer, Eva Crutzen, Yvonne van den Eerenbeemt, Stephanie Louwrier en Yentl Schieman bundelen de krachten in een vrolijk-dystopische Kerstrevue, waarin het Kerstfeest is afgeschaft maar stiekem ondergronds gaat. Mogelijk komen er meer kaarten beschikbaar, dus hou de site in de gaten.

Theater Bellevue, Amsterdam, 18 t/m 29 december. Theaterbellevue.nl

null Beeld Casper koster en Thijs Meuwese
Beeld Casper koster en Thijs Meuwese

Schaatsen met de kleintjes

Geen familiebezoek op de planning en toch iets leuks doen op Eerste Kerstdag? Dat kan bij het Spoorweg Museum in Utrecht, dat de deuren dan heeft geopend. Het museum is omgetoverd tot ‘Winter Station’, met kerstlichtjes, een echte schaatsbaan (schaatsen zijn gratis te leen) en een antieke carrousel waarop de kinderen rondjes kunnen rijden. Ook kun je er poffertjes eten en marshmallows roosteren bij een vuur.

Winter Station, vanaf 22 december van 10.00 uur tot 17.00 uur. Tickets 16,50 euro. Dalurenticket (na 15:00) 7,50 euro.

Hamlet (8+)

Regisseur Pieter Kramer, die bij Theater Rotterdam rond Kerst steevast een theaterhit scoort (met bijvoorbeeld Woef Side Story en De Gelaarsde Poes) pakt dit keer Shakespeares stuk-der-stukken Hamlet aan, in een vrolijke versie voor het hele gezin. Verwacht volgens beproefd recept een opgewekte parade van camp, kitsch, fijne muziek, struikelhumor, en – dit keer – Deens design. Don Duyns bewerkte de tekst, het Vlaamse talent Mattias Van de Vijver speelt de getroebleerde hoofdrol: ‘van een vrolijke surfboy met goed haar, verandert hij in een sombermans.’

Rotterdamse schouwburg, vanaf 14 december. Theaterrotterdam.nl

Knuffelen met alpaca's

Grote kans dat vrij weinig mensen deze optie op hun netvlies hebben staan: thee drinken met alpaca’s, die schattige extreem fluffy knuffelbare beesten. Het kán dus wel, mocht er nog een activiteit gezocht worden rond de feestdagen. En wel bij deze boerderij in Lemelerveld (Overijssel). Dus terwijl je thee nipt en al het lekkers naar binnen werkt, heb je gezelschap van deze harige beesten. Doet het, zo schijnt, erg goed op Instagram.

null Beeld

Kerststal

Geen zalig kerstfeest zonder traditionele kerststal. De grootste kerststal van Europa staat in Museumpark Oriëntalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen en telt meer dan honderd vierkante meter en tweeduizend figuurtjes. Bewonderen kan nog maar één keer: dit is het laatste jaar dat de kerststal wordt opgebouwd – een proces dat twee weken in beslag neemt. De initiatiefnemers Roel den Dulk en Fred van der Zwart worden er naar eigen zeggen te oud voor. Bezoekers die benieuwd zijn naar de kerstwensen van Maarten van Rossem en fractievoorzitter van D66 Rob Jetten, schuiven aan voor het interviewprogramma op verschillende locaties in het park.

Feest van Licht (21 december t/m 6 januari): Volwassenen 9,50 en kinderen 4,50 euro.

Carnivale

Een ouderwetse kermis uit de tijd van rariteiten, vuurkunstenaars, sterke mannen, waarzeggers en burlesque danseressen. Tussen Kerst en Oud en Nieuw reist het Huygenspark in Den Haag terug naar de jaren ‘30 met het sfeervolle festival Carnivale. Denk véél lampjes, vuurkorven, glühwein, soep met brood, veren en magie. Kermisbaas Fritz Parlando is naar eigen zeggen een circusreiziger in hart en nieren, ‘zijn vuisten zo groot als kolen, zijn tanden vies, maar schitterend.’ Gedurende vier dagen zijn er meer dan 40 verschillende acts te zien. Overdag leuk voor de kleintjes, ‘s avonds wordt het wat spannender met burlesque shows en muziekoptredens.

Carnivale, 27 t/m 30 december 15.00 - 1.00 uur in Den Haag.

Even los

Wie na de kerst vol frustratie zit vanwege praatgrage tantes en dronken schoonvaders, kan zijn hart luchten bij Carsmash in Vijfhuizen nabij Amsterdam. Met overall aan en een moker of honkbalknuppel in de hand kun je losgaan op een autosloperij. De kosten zijn 45 euro per persoon. Je kunt je opgeven vanaf acht personen.

Zin in een reisje?

Kerstmis in het chalet van Wham!, bij een stille Ierse grafheuvel, rond een groot vuur aan de Mississippi of, als in de rest van Europa de januariblues al indaalt, in St.-Petersburg. De beste en opmerkelijkste plaatsen, volgens onze bescheiden mening, om de kerstvakantie door te brengen.

De theatertips zijn afkomstig van theaterredacteur Herien Wansink.

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo
Meer over