Service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 23 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Karen Gillan en Brenton Thwaites in Oculus. Beeld
Karen Gillan en Brenton Thwaites in Oculus.

Oculus

Veronica, 20.00 uur

(Horror, Mike Flanagan, 2013) Ingenieus vertelde, doodenge griezelfilm. Twintiger Kaylie (Karen Gillan) wordt als deze uit een psychiatrische inrichting vrijkomt herenigd met broer Tim (Brenton Thwaites). Hij zou deels verantwoordelijk zijn voor het gezinsdrama waarbij hun ouders omkwamen, elf jaar geleden. Kaylie weet beter: het was de antieke spiegel die hun vader knettergek maakte, voor hij hun moeder vermoordde. Ze herinnert Tim aan het pact dat ze destijds sloten: samen zullen ze de spiegel vernietigen. Ze zetten het gevaarte neer in het ouderlijk huis, waarna de film ingenieus gaat wisselen tussen twee tijdlijnen: de gebeurtenissen van nu en die van elf jaar terug. Knap hoe Oculus de grenzen van de gekte verkent.

Out of Time

RTL 7, 20.00 uur

(Thriller, Carl Franklin, 2003) Thriller in film-noirmodus, die zich afspeelt in het voor dit filmtype uitermate geschikte Florida. Denzel Washington speelt een politieman die in een scheiding ligt. Daarnaast heeft hij een verhouding met een vrouw die wordt mishandeld door haar man. Zijn dit al voldoende film-noiringrediënten (pas op voor de femme fatale), helemaal volgens het boekje gaat het als de echtgenoot van de overspelige vrouw om het leven komt en Washington de dader lijkt. Toch een prettige film voor de zaterdagavond, al is het maar vanwege Washington en het fijne camerawerk van Nederlander Theo van de Sande.

Denzel Washington in Out of Time. Beeld
Denzel Washington in Out of Time.

Sterren op het doek

NPO 2, 20.35 uur

In een nieuw seizoen van Sterren op het doek spreekt Özcan Akyol weer met vijf prominente Nederlanders terwijl ze worden vereeuwigd door drie kunstenaars. De eerste gast van dit seizoen is presentator en cabaretier Arjen Lubach, die deze maand net naast een Zilveren Televizier-Ster greep. Hij vertelt dat hij graag de touwtjes in handen heeft, niet graag oogcontact maakt en een bewogen jaar achter de rug heeft. Vanaf dit seizoen mogen de kunstenaars aanwezig zijn bij de onthulling van de portretten, zodat ze het commentaar van de gast kunnen horen.

Hitler’s Disastrous Desert War

National Geographic, 21.00 uur

Een maand na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog sloot Italië zich aan bij nazi-Duitsland. Zo werd het ook oorlog in Noord-Afrika, waar gevechten uitbraken tussen Italiaanse en Britse legereenheden. De Italianen bleken al snel geen partij voor de Britten en riepen de hulp in van Duitsland, dat het Afrika Korps onder bevel van generaal Erwin Rommel stuurde. De documentaire Hitler’s Disastrous Desert War vertelt over briljante strategische zetten en massale tankslagen in de woestijn, die zouden leidden tot de nederlaag van de asmogendheden.

Gravity

Eén, 21.25 uur

(Thriller, Alfonso Cuarón, 2013) Twee astronauten (George Clooney en Sandra Bullock) moeten na een ongeluk tijdens een routineklus aan hun spaceshuttle zien te overleven in het heelal. Het is niet aan dit eenvoudige verhaal te danken dat het ruimtevaartmeesterwerk Gravity zeven Oscars won, maar aan de virtuoze uitvoering van Alfonso Cuarón en cameraman Emmanuel Lubezki, die de ruimte presenteren als een duizelingwekkende oneindigheid. Hun film volgt de natuurwetten zo getrouw mogelijk en dat levert beeldschone shots op: de hel gefilmd door iemand die er de hemel in ziet.

Sandra Bullock in Gravity. Beeld
Sandra Bullock in Gravity.

Die grüne Revolution

Arte, 21.50 uur

Plastic gemaakt van hout of afval, vleesvervangers van peulvruchten en kweekvlees, vissenvoer van insectenlarven, biodiesel van stro. De ontwikkelingen die moeten leiden tot wat de Duitse makers van deze documentaire een bio-economie noemen, zijn niet vanzelfsprekend ook duurzamer. Daarom neemt Die grüne Revolution de nieuwe gedroomde economische kringloop onder de loep. Nieuwe grondstoffen voor op nieuwe wijze gemaakte producten kunnen ook de aardbodem uitputten, al is het op een andere manier, bijvoorbeeld door erosie te veroorzaken. Moet de productie van levensmiddelen niet volledig worden losgekoppeld van het gebruik van grondstoffen? In Finland is er een bedrijf dat vlees maakt van lucht.

De nacht van de filmacademie

NPO 3, 23.02 uur

De tweede selectie eindexamenfilms van 2021 van de Nederlandse Filmacademie bestaat uit documentaires. De dochter van de dominee (23.20 uur) is een persoonlijke film waarin filmmaker Christine Boersma haar twijfels over het geloof waarmee ze is opgevoed opbiecht aan haar ouders. In Man in de kas (23.45 uur) portretteert Sterre Slikkerveer een gerberakweker die tegen beter weten in blijft doorwerken in zijn bedrijf. In een nagebouwde onderduikkamer onderzoekt Lotte Salomons hoe een oorlogstrauma drie generaties kan doorwerken in Bellum (00.40 uur).

Meer over