De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 6 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Nanni Moretti en Margherita Buy in Mia madre Beeld geen
Nanni Moretti en Margherita Buy in Mia madreBeeld geen

Goed volk, NPO 2, 20.25 uur

De Vlaamse tv-kok Jeroen Meus draait mee in het basiskamp van het Franse Vreemdelingenlegioen. Goed eten schiet er nog weleens bij in en dus probeert Meus iets gezonds te maken.

Sounds Like Friday Night, BBC 1, 19.30 uur

Muziek en vertier op de vrijdagavond. Met optredens van onder andere Snow Patrol (hun gloednieuwe single) en Years & Years en een reportage over de Britse meidengroep Little Mix in Tokio.

De eilanden, NPO 2, 21.10 uur

Op een solex gidst bioloog Midas Dekkers ons over de Waddeneilanden. In aflevering 1 tuft hij over Texel: het is lente en Dekkers inspecteert de nieuwe lammetjes. Ook ontmoet hij de enige vroedvrouw van het eiland.

Stacey Dooley Onderzoekt, RTL 5, 21.30 uur

Via de haven van Odessa (Oekraïne) komt jaarlijks flink wat Zuid-Amerikaanse drugs aan wal. BBC-journaliste Stacey Dooley zoekt met de politie naar de verstopte waar in verwarmingsketels en ananassen.

The City and The City, BBC 2, 22.00 uur

Nieuwe detectiveserie gebaseerd op de gelijknamige fantasyroman van China Miéville. We volgen rechercheur Tyador Borlú, wiens moordonderzoek wordt bemoeilijkt door het bestaan van een mysterieuze parallelstad.

The Graham Norton Show, BBC 1, 22.35 uur

Graham Norton is terug van een paar weken pauze en ontvangt acteurs Emily Blunt en John Krasinski. Die zijn getrouwd én maakten samen de horrorfilm A Quiet Place. Muziek is er van popster Kylie Minogue.

Mia madre, NPO 2, 23.00-00.40 uur

‘Ik wil niet alleen het personage zien, maar ook de acteur naast het personage.’ Het is een wens die regisseur Margherita (Margherita Buy) haar spelers telkens weer meegeeft, in Nanni Moretti’s mooie drama Mia madre. Niemand lijkt te begrijpen wat Margherita ermee bedoelt, maar dat ontgaat haar; ze heeft te veel aan haar hoofd om de verwarring op te merken. Terwijl ze haar nieuwe film probeert te realiseren, moet ze verwerken dat haar moeder Ada (Giulia Lazzarini), die met een longontsteking in het ziekenhuis is opgenomen, stervende is.

Van de kliniek sleept Margherita zich naar de filmset, met ex Vitorrio ­(Enrico Ianniello) als blok aan haar been en broer Giovanni (Moretti zelf) als voornaamste steun. Tot overmaat van ramp verkeert ze in een artistieke en existentiële crisis en heeft ze ook nog eens te dealen met het ontzagwekkende onvermogen van haar Amerikaanse hoofdrolspeler Barry Huggins (John Turturro), die zijn Italiaanse zinnen voortdurend vergeet of verkeerd uitspreekt en niet eens overtuigend kan doen alsof hij autorijdt. Moretti (La stanza del figlio, Il caimano) weet niet te voorkomen dat Mia madre, op het Filmfestival van Cannes onderscheiden met de prijs van de Oecumenische Jury, door het geschakel tussen alle strubbelingen iets oppervlakkigs krijgt. Tegelijkertijd tekent dat vluchtige karakter de moeite die Margherita heeft om stil te staan bij de belangrijke momenten en bij de existentiële storm die haar leven alle kanten opjaagt. Grote dramatische gebaren zijn Moretti vreemd; volledig vertrouwend op de getergde maar ook warmbloedige rol van hoofdrolspeler Buy en Lazzarini’s kwetsbare verschijning, houdt hij de stijl van de film kalm en ingetogen. Hier en daar een verstilde droomscène, gekker dan dat wordt het in Mia madre niet. Wel jammer dat niemand Moretti ervoor behoedde om als zoveelste regisseur met Arvo Pärts compositie Für Alina aan de haal te gaan.

Big Fish, RTL 8, 20.30-23.05 uur

Na zijn kleurloze remake van de klassieker Planet of the Apes revancheerde filmmaker Tim Burton zich knap met het ouderwets fantasierijke Big Fish. Burton werkte de gelijknamige roman uit 1998 van de Amerikaanse schrijver Daniel Wallace uit tot een even braaf als kleurrijk sprookje, waarin een moeizame vader-zoonrelatie de basis vormt voor een onnavolgbare reeks magische verhalen. Vader sloeg ooit zo door in zijn fantasieën dat hij zijn zoon het huis uit joeg. Die komt terug wanneer pa (Albert Finney) op sterven ligt. Zoon (Ewan McGregor) leert dat verbeeldingskracht soms belangrijker is dan de harde realiteit. Beetje moralistisch, maar wel prachtig gemaakt.

Sonny Boy, NPO 3, 22.00-00.20 uur

Was Sonny Boy fictie, dan zou je adviseren het drama te temperen om de kijker niet te overspoelen. Maar de onwaarschijnlijke liefdesgeschiedenis tussen een Hollandse moeder van vier kinderen en een zeventien jaar jongere Surinaamse student, heeft zich echt voltrokken en eindigde ongenadig wreed in de Tweede Wereldoorlog. Journalist Annejet van der Zijl speurde de feiten na en tekende die geserreerd op in haar boek Sonny Boy (2004). Peters maakte er een weinig subtiele film van, maar hoofdrolspelers Ricky Koole en Sergio Hasselbaink vullen elkaar goed aan; de eerste kwetsbaar en uitbundig, de tweede fier en gereserveerd.

Meer over