Film- en tv-tipsMaandag 23 november

De Volkskrant-tv-selectie voor maandag 23 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Daniel Radcliffe en Emma Watson in The Deathly Hallows: Part 1. Beeld
Daniel Radcliffe en Emma Watson in The Deathly Hallows: Part 1.

Typisch Achterhoek

NPO 2, 19.10 uur

De komende drie weken is een filmploeg van de EO te gast in het oostelijkste puntje van Gelderland. De Achterhoek is een van de mooiste regio’s van Nederland, de streek van Normaal en de Zwarte Cross, carbidschieten, bloemencorso’s en ‘noaberschap’. In Typisch Achterhoek geven enkele markante bewoners van de Achterhoek een kijkje in hun leven. We maken kennis met oude rocker Henk, die vroeger in alle kroegen optrad en zijn wilde haren nog niet heeft verloren. Herder Roelof moet na het verliezen van zijn subsidie op zoek naar een nieuwe toekomst.

2Doc: Dierbaren

NPO 2, 20.10 uur

Een van de nieuwe Nederlandse documentaires die afgelopen week op het Idfa in première ging, is Dierbaren (Sheltered). In deze film volgt Saskia Gubbels de beesten en vrijwilligers in een dierenasiel. De betegelde gangen en vertrekken van de opvang zijn leeg en steriel, maar de medewerkers lopen over van liefde voor ‘hun’ honden, katten en knaagdieren, die ze een tweede kans op een gelukkig bestaan gunnen. Binnengekomen dieren worden opgelapt en gekoppeld aan een potentiële nieuwe eigenaar. Een gelukkige afloop is echter lang niet altijd gegarandeerd.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, David Yates, 2010) De tovenaarswereld is een duister oord geworden sinds aartsgriezel Voldemort en de zijnen de macht hebben overgenomen. Harry, Hermelien en Ron bewegen zich vooral door verlaten vlakten, mistroostige sneeuwlandschappen en wagneriaanse wouden. Zwijgzame close-ups te over en de beroemde titelmelodie klinkt nooit voluit, wat genoeg zegt over de neerslachtige stemming die over deze een-na-laatste Potter-film hangt. Er valt met pubers als helden dan ook genoeg te piekeren. En dan vindt de regisseur zelfs ruimte om Harry en Hermelien onhandig te laten dansen op Nick Cave. Zulke scènes, de sterke sfeer en de prachtige animatie in schaduwspelstijl maken de voorlaatste Potter-film alleszins genietbaar.

Danny & The Brotherhood

NPO 3, 21.25 uur

Na het verbod op een aantal grote motorclubs lag het voor de hand dat de leden zich opnieuw zouden verenigen. Een van de nieuwe ‘brotherhoods’ is Sin Miedo. In de tweedelige reportage Danny & The Brotherhood duikt Danny Ghosen in de wereld van deze nieuwe Utrechtse motorclub en haar leden. The Brotherhood Sin Miedo heeft inmiddels zeven afdelingen door het hele land. De leden zijn druk bezig met het rekruteren van nieuwe aanwas en het opzetten van clubhuizen. Ghosen onderzoekt wie de nieuwe clubleden zijn, wat hen motiveert en waar ze voor staan.

Panorama: Return from Isis. A Family’s Story

BBC 1, 22.00 uur

Deze maand werd de Amerikaanse Samantha Elhassani veroordeeld tot ruim zes jaar cel wegens het financieren van terrorisme. In 2014 reisde ze met haar man en zwager naar Syrië, waar ze zich aansloten bij Islamitische Staat (IS). Terwijl haar zoon verscheen in propagandavideo’s van de terreurbeweging, regelde Elhassani geldtransporten naar Hongkong. Na de val van IS werd ze overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten. In Panorama vertelt Elhassani achter de tralies over haar leven bij Islamitische Staat en de rol die ze speelde bij het kopen van seksslaven.

Kruispunt

NPO 2, 23.00 uur

In het voorjaar stond de zorg onder enorme druk door de corona-epidemie. Er werden lessen geleerd, maar bij de tweede golf is het opnieuw raak. Ziekenhuizen en ic’s stromen weer vol, zorgverleners werken overuren en de reguliere zorg wordt uitgesteld. In een tweeluik besteedt Kruispunt vanavond en komende week aandacht aan het piepen en kraken van de Nederlandse zorg. Het magazine keek mee in twee ziekenhuizen waar de zorgverleners het water aan de lippen staat. Uit wanhoop krijgt personeel uit de horeca- en reiswereld een coronabuddy-spoedcursus.

Legend

Net 5, 23.15 uur

(Fantasy, Ridley Scott, 1985) Dit vroege werk in het oeuvre van Cruise is een curieus, mooi vormgegeven sprookje dat zich in een prehistorische droomwereld afspeelt. Cruise, hier met sluik, halflang haar, speelt een boerenjongen annex mythologische held die moet zien te voorkomen dat alle eenhoorns worden uitgeroeid door de duivelse Tim Curry-met-bolderstem. Het is allemaal te onzinnig voor woorden, maar de film ziet er fraai uit: de aaneenschakeling van geweldige outfits en over-de-top make-up, die de videoclip-achtergrond van regisseur Ridley Scott verraden, maakt veel goed.

Tom Cruise in Legend. Beeld
Tom Cruise in Legend.
Meer over