Film- en tv-tipsMaandag 2 november

De Volkskrant-tv-selectie voor maandag 2 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Ryan Gosling in Blade Runner 2049 van Denis Villeneuve. Beeld
Ryan Gosling in Blade Runner 2049 van Denis Villeneuve.

Typisch Renesse

NPO 2, 19.15 uur

Als toeristische bestemming heeft de Zeeuwse badplaats Renesse afgelopen zomer veel geleden onder de coronacrisis. Typisch Renesse volgt de komende weken enkele markante bewoners die een moeilijk jaar doormaken. De 26-jarige Iris heeft het syndroom van Down en woont daarom nog bij haar ouders. Omdat de vakantie niet kon doorgaan, zetten ze een tent op in de achtertuin. Verder maken we kennis met zeehondenwachter Leo, de uit Armenië afkomstige garagehouder Wahe, en het koppel Lenie en Jim, dat wegens gezondheidsproblemen op elkaar is aangewezen.

Anatomy of a Murder

Arte, 20.15 uur

(Drama, Otto Preminger, 1959) Een van de grote rechtbankdrama’s uit de jaren vijftig, samen met Twelve Angry Men (Sidney Lumet) en Witness for the Prosecution (Billy Wilder). Advocaat James Stewart verdedigt Ben Gazzara, die terechtstaat wegens de moord op de vermeende verkrachter van zijn echtgenote. De film duurt bijna drie uur, maar boeit vanaf de klassieke titelsequentie (de opening van Catch Me if You Can was een van de vele films die een hommage bracht aan Premingers klassieker) tot de ambigue slotscène.

James Stewart in Anatomy of a Murder van Otto Preminger. Beeld
James Stewart in Anatomy of a Murder van Otto Preminger.

Voor wie steek jij een kaarsje op?

NPO 2, 20.25 uur

Op Allerzielen staat KRO-NCRV weer stil bij de mensen van wie we het afgelopen jaar afscheid hebben moeten nemen. Voor wie steek jij een kaarsje op? vertelt de verhalen van overledenen, en ook de coronaepidemie speelt een rol in de uitzending van dit jaar. Cyriel Kramer was kapitein van een riviercruiseschip en liep in het ziekenhuis een besmetting met corona op die hij niet overleefde. Zijn verloofde vertelt hun verhaal. In mei volgde heel Nederland in het nieuws hoe vijf surfers in Scheveningen om het leven kwamen. Pat Smith maakte een lied voor hen.

Blade Runner 2049

RTL 7, 20.30 uur

(Sciencefiction, Denis Villeneuve, 2017) ‘We zoeken allemaal naar iets echts’, zegt agent K. (Ryan Gosling) in Blade Runner 2049. De betekenis van dat zinnetje zit in de diepste vezels van dit inktzwarte vervolg op de cultsciencefictionfilm uit 1982. Het verschil tussen echt en onecht, daarover ging het ook in Ridley Scotts oorspronkelijke meesterwerk. In het mistroostige Los Angeles van 2019, toen nog verre toekomst, werden opstandige androïden uitgeschakeld door blade runners, premiejagers van een speciale politiedivisie. In het in 2049 gesitueerde vervolg doet K. tijdens een routineklus een ontdekking die ernstig morrelt aan de broze verhouding tussen mens en androïde. Met uitmuntende sfeerbeelden van cameraman Roger Deakins.

Verdoofd

NPO 3, 21.20 uur

De tweede aflevering van Verdoofd gaat dieper in op de innerlijke strijd van de vier geportretteerde verslaafden. Ze vertellen waarom ze gebruiken en wat het met hen doet. Kort nadat alcoholverslaafde Mulu besluit op eigen kracht af te kicken, verdwijnt hij. Als hij weer opduikt, blijkt hij op twee flessen drank per dag te zitten. Maarten vertelt hoe de MDMA hem helpt de dood van zijn broer te vergeten, en voor Daphni zijn drugs een manier om te ontsnappen aan een veroordelende buitenwereld. Boaz praat voor het eerst met zijn vader over zijn verslaving.

The Children Act

BBC 2, 22.00 uur

(Drama, Richard Eyre, 2017) Als rechter aan het Londense hooggerechtshof is Fiona Maye (Emma Thompson) een meester in interpretatie, argumentatie, regels en logica. Ook in haar privéleven heerst een overzichtelijke orde, totdat haar man uit het niets aankondigt een affaire te willen beginnen. Fiona heeft geen idee hoe ze moet reageren. Het is een nogal gemakzuchtige tegenstelling, de kloof tussen verstand en gevoel, maar dat stoort nauwelijks; daarvoor is het verhaal over een rechter die eerst thuis en vervolgens in haar werk wordt geconfronteerd met onvoorziene emoties, veel te boeiend.

Emma Thompson in The Children Act van Richard Eyre. Beeld
Emma Thompson in The Children Act van Richard Eyre.

M & de Housewives van Bucks County

NPO 2, 22.15 uur

Vier jaar geleden scoorde presidentskandidaat Donald Trump goed bij vrouwen in de Amerikaanse voorsteden, die een belangrijke en vrij duidelijk omlijnde kiezersgroep vormen. Omdat zijn aanhang binnen de groep slinkt, heeft Trump de afgelopen tijd zijn best gedaan om de vrouwen terug te winnen. In de tweedelige reportage M & de Housewives van Bucks County gaat voormalig Amerika-correspondent Margriet van der Linden naar een rijke voorstad in Pennsylvania om te spreken met enkele vrouwen in de doelgroep. Wie zijn zij en wat zijn hun politieke ideeën?

Meer over