Film- en tv-tipsMaandag 14 september

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 14 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Kathleen Turner en Michael Douglas in The Jewel of the Nile. Beeld
Kathleen Turner en Michael Douglas in The Jewel of the Nile.

2Doc: Verstopt

NPO 2, 20.25 uur

In zijn documentaire Verstopt ontmoet Frans Bromet de 78-jarige Eduard van Dijk en diens goede vriendin Vera. Zij staan voor de taak om Eduards woning, die stampvol staat met spullen uit en boeken over de oorlog, weer bewoonbaar te maken. Veel voorwerpen die ze tegenkomen hebben een grote emotionele impact op Eduard. Op tweejarige leeftijd verloor hij zijn vader, een verzetsman die overleed in concentratiekamp Natzweiler. De autobiografie Nacht und Nebel van Floris Bakels raakt Eduard bijzonder. Bromet besluit de plaatsen uit het boek te bezoeken.

Angels & Demons

Net 5, 20.30 uur

(Thriller, Ron Howard, 2009) Deze vlotte verfilming van Het Bernini Mysterie neemt een loopje met de religieuze én wetenschappelijke elementen van Dan Browns bestseller, maar is minder uitleggerig dan The Da Vinci Code. Ditmaal is de pausverkiezing het startsein voor een serie lugubere moorden. De slachtoffers zijn de kardinalen die als het kansrijkst worden beschouwd. De Amerikaanse Vaticaankenner Robert Langdon (net als in The Da Vinci Code en het bedenkelijke derde deel Inferno gespeeld door Tom Hanks) wordt ingeroepen om het geweld te stoppen.

Ewan McGregor in Angels & Demons. Beeld Scott Garfield
Ewan McGregor in Angels & Demons.Beeld Scott Garfield

Rambo

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Sylvester Stallone, 2008) In de vierde Rambo-film treffen we de held, nog altijd met hoofddoek, in Thailand aan, als slangenvanger werkend voor een toeristenshow. Wanneer missionarissen hem inhuren om Birma in te trekken, wil Rambo eerst niet mee. Maar overgehaald door de missionaris Sarah (Julie Benz), doet hij al snel wat we van hem verwachten: volksstammen uitroeien. Regisseur Stallone brengt het geweld grover dan ooit in beeld. Rambo doet niet onder voor deel 2 en 3. Dat is nog geen compliment, maar gezien Stallone’s leeftijd wel een opmerkelijke prestatie.

Sylvester Stallone in Rambo. Beeld
Sylvester Stallone in Rambo.

De monitor

NPO 2, 22.20 uur

Driekwart van de pakketten van PostNL wordt bezorgd door onderaannemers. Dat is geen vetpot: de tarieven zijn zo laag dat bezorgers lange uren moeten maken en haast geen tijd hebben voor een lunch- of plaspauze. In De monitor vertelt Ruud Wassenaar dat hij vindt dat PostNL zijn onderaannemers uitknijpt. Zomaar stoppen is echter geen optie, want Wassenaar heeft bezorgers in loondienst en leasecontracten voor zijn bestelwagens. Hij is een van de weinigen die openlijk durft te klagen, want de meeste onderaannemers zijn bang om kritiek te uiten op PostNL.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Veel leerlingen, docenten en ouders hoopten dat bij de opening van het nieuwe schooljaar alles weer bij het oude zou zijn. Helaas blijft de invloed van het coronavirus merkbaar, en dan moet de spannende herfstperiode nog beginnen. Kruispunt volgde enkele docenten in deze hectische en belastende tijd. Thom van Dongen gaf vanuit huis les. Als leraar van groep 1 en 2 deed hij actief moeite om met ouders en kinderen in contact te blijven. Juriaan Visser vindt dat zijn taak als docent meer omvat dan alleen kennis overdragen en nam een leerling in huis.

The Jewel of the Nile

Net 5, 23.10 uur

(Avontuur, Lewis Teague, 1985) Het is alweer lang geleden dat zanger Billy Ocean, die met de gecoiffeerde sik, een hit scoorde met When the Going Gets Tough. Kent u de clip nog, met beelden uit The Jewel of the Nile? Een mallotig dansende Michael Douglas en een guitig knipogende Kathleen Turner? Zij speelden Jack en Joan, een stel dat vaststelt dat hun relatie begint te roesten. Daar komt verandering in wanneer de schrijfster van avonturenromans (Turner) naar Afrika gaat op uitnodiging van een rijke Arabier, die snode plannen uitvoert. Alles komt natuurlijk goed in deze avonturenfilm met een knipoog, die bijna net zo leuk is als voorganger Romancing the Stone (1984).

I, Sniper - The Road to Washington D.C.

Canvas, 23.20 uur

In de herfst van 2002 was de regio rond Washington D.C. in de ban van een geheimzinnige reeks beschietingen, waarbij in totaal zeventien doden vielen en tien mensen gewond raakten. De Britse documentaireserie I, Sniper - The Road to Washington D.C. reconstrueert de dodelijke roadtrip van John Muhammad en Lee Malvo, die voor de moorden werden veroordeeld. De eerste aflevering begint in het Caraïbisch gebied, waar de zeventienjarige Jamaicaan Malvo op zoek is naar een vaderfiguur en bij toeval kennismaakt met de verbitterde legerveteraan Muhammad.

Meer over