Film- en tv-tipsMaandag 13 juli

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 13 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in Titanic. Beeld
Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in Titanic.

Een huis vol in quarantaine

NPO 1, 19.00 uur

Elke zomer gunt KRONCRV de Nederlandse kijker een blik in de levens van een aantal grote gezinnen in de realityserie Een huis vol. In het nieuwe seizoen zien we hoe de families zich thuis proberen te handhaven terwijl de coronamaatregelen van kracht zijn. Hoe houd je anderhalve meter afstand met zo veel kinderen in je huis, als deze bovendien niet naar school gaan en thuisonderwijs moeten krijgen? In Een huis vol in quarantaine keren de drie families van het vorige seizoen terug, naast enkele oude bekenden: de families Baumgard en Quaedackers.

Titanic

Net 5, 20.30 uur.

(Rampenfilm, James Cameron, 1997) De megalomane rampenfilm over de gedoemde liefde tussen de gekooide aristocraat Rose (Kate Winslet) en de levenslustige armoedzaaier Jack (Leonardo DiCaprio) werd ondanks alle bedenkingen vooraf toch een immens succes. De Academy deelde elf Oscars uit en Titanic verdiende zijn ongekende budget van 180 miljoen euro vele malen terug. De spectaculair in beeld gebrachte scheepsramp blijft misschien de hoofdattractie van de film, maar de hoofdrolspelers zijn fantastisch, en ook daarbuiten bevat Titanic diverse klassieke momenten, waaronder een van de populairste sterfscènes uit Hollywood. Met 1,6 miljard euro aan initiële kassaopbrengst, aangevuld tot 1,9 miljard euro na een tweede bioscoopronde in 3D.

A Time to Kill

Veronica, 20.30 uur

(Drama, Joel Schumacher, 1996) Geslaagd rechtbankdrama, een van de betere films van de onlangs overleden Schumacher. Fabrieksarbeider Carl Lee Hailey (Samuel L. Jackson) doodt de twee witte verkrachters van zijn 10-jarige dochtertje. De jonge advocaat Jake Brigance (Matthew McConaughey) wekt met zijn verdediging de toorn van de racistische gemeenschap. De spanning zit er meteen goed in, en het conflict tussen wet en gerechtigheid wordt in zowel de rechtbank als Brigance’s gezin prima uitgespeeld. Kevin Spacey is de donderprekende aanklager, Sandra Bullock de pittige rechtenstudent die Brigance terzijde staat.

Matthew McConaughey en Sandra Bullock in A Time to Kill. Beeld
Matthew McConaughey en Sandra Bullock in A Time to Kill.

De slimste mens

NPO 2, 20.40 uur

Met bijna anderhalf miljoen kijkers per dag is De slimste mens al sinds 2012 een favoriet bij de kijker. Vorig seizoen mocht politiek verslaggever Marieke van de Zilver zich de slimste mens van Nederland noemen; vanaf vandaag strijden weer dagelijks drie prominente kandidaten om die eer. Philip Freriks verwelkomt vanavond voetballer Bart Vriends, opiniepeiler Gijs Rademaker en zangeres Shirma Rouse. De komende weken schuiven ook onder anderen Astrid Kersseboom, Jörgen Raymann en Huub Stapel aan. Maarten van Rossem is opnieuw het enige jurylid.

Giù la testa

Arte, 21.45 uur

(Western, Sergio Leone, 1971) Zoals alle spaghettiwesterns van regisseur Sergio Leone (Once Upon a Time in the West) is ook deze heel dik aangezet. Bankrovers Rod Steiger en James Coburn - Clint Eastwood is in deze film van Leone niet van de partij - raken ergens in Mexico verwikkeld in een plaatselijke revolutie. Veel explosies, zoals A Fistful of Dynamite, de Engelse titel van Giù la testa, belooft. De onlangs overleden maestro van de filmmuziek Ennio Morricone verzorgde de kenmerkende soundtrack - een van de zes keer dat hij en Leone samenwerkten.

James Coburn (links) en Rod Steiger in Giù la testa. Beeld
James Coburn (links) en Rod Steiger in Giù la testa.

Once Upon a Time in Iraq

BBC 2, 22.00 uur

De natie Irak bestaat al sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog, maar een echte eenheid is het land nooit geworden. Nadat geallieerde troepen dictator Saddam Hussein in 2003 ten val hadden gebracht, belandde het land in een crisis waarvan het nog steeds niet is hersteld. In de documentaire Once Upon a Time in Iraq van James Bluemel vertellen Irakezen hoe zij de Amerikaanse invasie hebben beleefd en welke verwachtingen ze hadden van het land na Saddam. Ook delen ze hun ervaringen tijdens de sektarische strijd en het terreurbewind van Islamitische Staat.

2Doc: The Trial of Ratko Mladic

NPO 2, 22.10 uur

In de jaren negentig stonden in het voormalige Joegoslavië diverse politieke, culturele en religieuze groepen tegenover elkaar, met een burgeroorlog en zo’n honderdduizend doden als gevolg. The Trial of Ratko Mladic schetst het proces tegen een van de grootste spelers in het conflict: de Bosnisch-Servische generaal Mladic, die zich in 2012 moest verantwoorden voor zijn daden op een tribunaal in Den Haag. Regisseurs Robert Miller en Henry Singer interviewden getuigen, slachtoffers van Mladic en zijn advocaten, die hem als held en patriot zien.

Meer over