FILM- EN TV-TIPSDinsdag 15 september

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 15 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Ben Affleck (links) en Matt Damon in Good Will Hunting (Gus Van Sant, 1997). Beeld
Ben Affleck (links) en Matt Damon in Good Will Hunting (Gus Van Sant, 1997).

Prinsjesdag 2020

NPO 1, 12.30 uur

Vanwege de coronamaatregelen wordt de Troonrede dit jaar niet voorgelezen in de Ridderzaal maar in de Grote Kerk, die de aanwezigen voldoende plek biedt om afstand te houden. Ook inhoudelijk zullen de Troonrede en Miljoenennota in het teken staan van de gevolgen van de epidemie. De NOS doet vanmiddag live verslag uit Den Haag. Na het ceremoniële deel verplaatst de aandacht zich naar de Tweede Kamer, waar Rob Trip in de Statenpassage spreekt met politici en Arjan Noorlander zorgt voor politieke duiding. Om 18.10 uur geeft NPO 2 een overzicht van de hoofdpunten.

De kunstdetective

NPO 2, 20.25 uur

Toen Arthur Brand te horen kreeg dat de Iraanse geheime dienst op jacht was naar de Divan, een zeldzaam 15de-eeuws Perzisch manuscript met gedichten van Hafez, wist hij dat hij snel moest handelen. Hij besefte dat het boek voorgoed naar Iran zou verdwijnen als het in handen van de agenten zou vallen. In De kunstdetective vertelt Brand hoe hij het boek, dat in 2007 werd gestolen uit de collectie van een kunsthandelaar, zelf wist te traceren om het terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar. De waarde van het boek wordt geschat op één miljoen euro.

Good Will Hunting

SBS 9, 20.30 uur

(Gus Van Sant, 1997) Acteurs Ben Affleck en Matt Damon moesten jaren leuren met hun scenario voor Good Will Hunting voordat Gus Van Sant zich aan het sprookjesachtig mooie verhaal zette. Het was voor de vrijgevochten cineast een geslaagde stap in een conventionelere richting. Naamgever van de film (Damon) is een achterbuurtjongen met een baan als schoonmaker op de universiteit. Wanneer een docent (Stellan Skarsgård) op een ochtend de oplossing van een complex wiskundeprobleem op een schoolbord ziet staan, weet hij niet wat hij ziet. Het brengt hem in contact met de geniale (oudere) puber. Therapeut Robin Williams zal de enige zijn die het lukt door diens pantser van gevoelloosheid heen te breken.

Kingsman: The Secret Service

Veronica, 20.30 uur

(Matthew Vaughn, 2014) De makers van Kingsman: The Secret Service laten geen moment onbenut om aan hun eigen filmgenre te refereren. Kijk naar de scène waarin gentleman-spion Colin Firth en slissende slechterik Samuel L. Jackson bespreken hoe bloedserieus die spionnenfilms van tegenwoordig zijn. De ironische toon van Kingsman wordt op een gegeven moment wat flauw, maar de film blijft plezierig door Firths zelfverzekerde spel en Vaughns stijlvaste regie. Na Kick-Ass verfilmde hij weer een strip van Mark Millar, die lekker vlot voortbeweegt en dynamisch oogt in de actiescènes.

Britain’s Biggest Dig

BBC 2, 22.00 uur

De aanleg van de Engelse hogesnelheidslijn HS2 is een bouwproject van enorme omvang, waarbij veel oudheden worden blootgelegd. Deze vondsten komen uit allerhande tijdvakken, van de steentijd en Romeinse periode tot het victoriaanse tijdperk. In Britain’s Biggest Dig kijkt de BBC mee met de meest opzienbarende opgravingen langs het tracé. In Londen werden meer dan 45 duizend graven gevonden uit het georgiaanse en victoriaanse tijdperk. De Britse hoofdstad beleefde toen een enorme bevolkingsgroei. In Burkinghamshire ten noordwesten van Londen, vond men vijfduizend skeletten uit de Middeleeuwen.

A Beautiful Mind

RTL 8, 22.25 uur

(Ron Howard, 2001) Subtiel is anders, maar voor een film met Russell Crowe in de hoofdrol is dit een absolute meevaller. De Australische wildebras speelt hier, voor zijn doen ingetogen, de schizofrene speltheoreticus John Forbes Nash Jr. op diens hobbelige weg naar de Nobelprijs, in een zeer geromantiseerde adaptatie van het gelijknamige boek uit 1998 van econoom Sylvia Nasar. Jennifer Connelly is mevrouw Nash. De echte John Nash kwam mei 2015 samen met zijn echtgenote op 86-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk.

Russell Crowe en Jennifer Connelly in A Beautiful Mind (Ron Howard, 2001). Beeld
Russell Crowe en Jennifer Connelly in A Beautiful Mind (Ron Howard, 2001).

Afghanistan: The Wounded Land

NPO 2, 22.40 uur

In 1989 trokken de Sovjettroepen zich terug uit Afghanistan en stonden de Afghaanse regeringstroepen alleen tegenover de opstandelingen. De documentaireserie Afghanistan: The Wounded Land vertelt vanavond hoe de regering na drie jaar ten val kwam, het land in chaos verkeerde en de taliban kans zagen om de macht te grijpen. Afghanistan werd een radicaalislamitische staat en exporteur van terreur. Aansluitend toont de documentaire The Land of the Enlightened (23.40 uur) van Pieter-Jan De Pue het naoorlogse Afghanistan door de ogen van kinderen.

Meer over