Film- en tv-tipsZondag 8 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 8 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Daniel Craig (rechts) in Defiance (Edward Zwick, 2008). Beeld
Daniel Craig (rechts) in Defiance (Edward Zwick, 2008).

X-Men: Days of Future Past

Veronica, 20.00 uur

(Bryan Singer, 2014) De wereld van de X-Men-films is er een van sequels, prequels, reboots en spin-offs, waardoor nauwelijks nog uit te rekenen valt hoeveel delen er sinds 2000 zijn verschenen. X-Men: Days of Future Past (even tellen leert: de zevende aflevering) maakt het nog verwarrender door de personages uit de eerste X-Men-trilogie te verbinden met die uit de laatste film, X-Men: First Class, die zich veel eerder afspeelde. Regisseur Bryan Singer besteedt naast het actiespektakel zelfs wat aandacht aan psychologie en toont gevoel voor humor.

X-Men: Days of Future Past, met Nicholas Hoult en Michael Fassbender (onder). Beeld Warner Bros
X-Men: Days of Future Past, met Nicholas Hoult en Michael Fassbender (onder).Beeld Warner Bros

Kamp Waes

Één, 20.00 uur

De Special Forces Group is een eliteonderdeel van de Belgische landmacht en staat bekend als de taaiste legereenheid van het land. De komende weken presenteert Tom Waes in het realityprogramma Kamp Waes een afvalrace waarin vijftien gewone burgers proberen het zware opleidingstraject van de Special Forces te doorlopen. Een week lang worden de mannen en vrouwen onderworpen aan een reeks opdrachten die lichaam en geest op de proef stellen. Aan het eind van elke aflevering wordt duidelijk wie Kamp Waes moet verlaten en wie er doorgaan.

She Wore a Yellow Ribbon

Arte, 20.15 uur

(John Ford, 1949) Schitterend gefotografeerde western met John Wayne als legerleider die met pensioen moet, maar zijn cavalerie wil blijven aanvoeren tegen de indianen. De film, opgenomen op locatie in Monument Valley en in 1950 onderscheiden met de Oscar voor het Beste camerawerk in kleur, grijpt voor zijn fantastische beelden gretig terug op het werk van kunstenaar Frederic Remington. She Wore a Yellow Ribbon is het middendeel van Fords zogenaamde Cavalerie-trilogie, naast Ford Apache (1948) en Rio Grande (1950) – allen met Fords muze Wayne in de hoofdrol.

She Wore a Yellow Ribbon (John Ford, 1949). Beeld
She Wore a Yellow Ribbon (John Ford, 1949).

Medialogica

NPO 2, 21.15 uur

Dertig jaar nadat abortus in Nederland werd gelegaliseerd lijkt de discussie rond het onderwerp toch weer op te laaien. Om hun standpunt kracht bij te zetten grijpen de tegenstanders van abortus naar onconventionele middelen en wordt er actiegevoerd op de stoep van abortusklinieken. Maar zijn dit intimiderende demonstranten of liefdevolle raadgevers voor vrouwen in nood? Medialogica bekijkt hoe de voor- en tegenstanders in het debat met woord en beeld hun gelijk proberen te halen en onderzoekt de rol van de media in de discussie rond abortus.

Minding the Gap

Canvas, 22.05 uur

De Rust Belt in het noordoosten van de VS was vroeger het bloeiende centrum van de zware industrie, maar tegenwoordig kampt het gebied met grote werkloosheid en een dalend inwonertal. In zijn eerste documentaire toont Bing Liu hoe de recessie het leven beïnvloedt in zijn woonplaats Rockford, Illinois. Liu werkte tien jaar aan Minding the Gap, waarin hij en twee skateboardende vrienden de hoofdrol spelen. We zien hoe het drietal opgroeit en worstelt met hun identiteit, opvoeding en de uitdagingen van het leven als volwassene, zoals relaties en ouderschap.

Teledoc Campus: Alleen op de wereld

NPO 3, 23.15 uur

Waar draait het om in het leven, en hoe moet je leven als er nergens antwoorden te vinden zijn? Voor zulke diepe vragen is geen plek in de meeste levens, die beheerst worden door routinematige rituelen als opstaan, werken, boodschappen doen en tv-kijken. In het documentaire-essay Alleen op de wereld portretteert regisseur Iris Grob twee mensen die op geheel eigen wijze zoeken naar een invulling van het leven. Kjeld woont in een klein huisje in de natuur en vindt voldoening in eenvoud. Artiest Anna zoekt naar antwoorden in haar muziek en gedichten.

Defiance

BBC 2, 00.00 uur

(Edward Zwick, 2008) Aan de basis van Defiance, een effectieve oorlogsthriller met de subtiliteit van een vak sissende voetbalsupporters, ligt het waargebeurde verhaal van vier Pools-Joodse broers. De Bielski-broers wisten te ontkomen aan de nazi’s, waarna ze zich met een groep van duizend lotgenoten in de Tweede Wereldoorlog schuilhielden in de bossen rond Navahrudak (nu Wit-Rusland). Regisseur Edward Zwick (Blood Diamond) maakte het nog spannender door de broers de Duitsers te laten bestrijden, en door een broedertwist tussen Tuvia (Daniel Craig), die zo veel mogelijk Joodse levens wil sparen, en Zus (Liev Schreiber), die zo veel mogelijk Duitsers over de kling wil jagen.

Meer over