Film- en tv-tipsZondag 5 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 5 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Mustang (Deniz Gamze Ergüven, 2015). Beeld
Mustang (Deniz Gamze Ergüven, 2015).

The Young and Prodigious T.S. Spivet

SBS 9, 16.25 uur

(Drama, Jean-Pierre Jeunet, 2013) De verbeelding begint waar de wetenschap ophoudt, zegt een hoogleraar aan het begin van The Young and Prodigious T.S. Spivet. De 10-jarige uitvinder/dromer T.S. weet precies wat de man bedoelt. Wanneer hij een perpetuum mobile bedenkt en daarmee de wetenschapsprijs van het gerenommeerde Smithsonian Institution wint, zit er niets anders op dan de koffer te pakken. Twee sextanten, een telescoop, een doos rozijnen, een mussenskelet, het moet allemaal mee; alleen al omdat regisseur Jeunet (Amélie) nu eenmaal van een overvloed aan schattige details houdt.

The Young and Prodigious T.S. Spivet (Jean-Pierre Jeunet, 2013) . Beeld
The Young and Prodigious T.S. Spivet (Jean-Pierre Jeunet, 2013) .

No Country for Old Men

RTL 7, 20.00 uur

(Thriller, Joel en Ethan Coen, 2007) In een van de beste films van de gebroeders Coen is nauwelijks muziek te horen. In het begin is de stilte logisch, omdat hoofdpersoon Llewelyn Moss (Josh Brolin) zich eenzaam over de vlakten van Texas beweegt: alles om hem heen is zonder uitzondering dood. Maar ook wanneer de film in een heerlijk onderkoelde achtervolgingsthriller verandert maakt de vaste Coen-componist Carter Burwell pas op de plaats. Zonder muziek, maar met het minimalistische geluidsdecor en de briljante montage, ontstonden een paar van de spannendste scènes uit het oeuvre van de Coens.

Javier Bardem in No Country for Old Men (Joel en Ethan Coen, 2007). Beeld
Javier Bardem in No Country for Old Men (Joel en Ethan Coen, 2007).

Wie denk je wel dat je bent

NPO 1, 21.20 uur

Zijn vleeseters meer macho en asocialer dan vegetariërs? Zijn jongeren gevoeliger voor groepsdruk en grotere watjes dan hun ouders? Zijn gelovigen meer empathisch maar ook bijgeloviger dan ongelovigen? In het nieuwe populair-wetenschappelijk programma staan deze en andere tegenstellingen in onze samenleving centraal. Rob Urgert en Joep van Deudekom onderwerpen steeds twee groepen mensen die in de maatschappij recht tegenover elkaar staan aan wetenschappelijke, vaak hilarische experimenten, om meer inzicht te krijgen in hun verschillen. Zij worden bijgestaan door Ap Dijksterhuis, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Flotten

Canvas, 22.05 uur

Het Acali-experiment uit 1973 is een van de vreemdste wetenschappelijke onderzoeken ooit. Antropoloog Santiago Genovés selecteerde een internationaal gezelschap van vijf mannen en zes vrouwen voor een honderd dagen durende expeditie met een vlot op de Atlantische Oceaan. De onderzoeker was benieuwd naar de rol van seks en geweld binnen de groep. De pers beschreef het experiment als een orgie op zee; de Zweedse documentairemaker Marcus Lindeen was benieuwd naar het ware verhaal. Voor Flotten spoorde hij zeven opvarenden op.

Andere tijden sport

NPO 1, 22.10 uur

Vanaf deze zondag zendt NPO 1 vier nieuwe afleveringen uit van het geschiedenismagazine Andere tijden sport. Falko Zandstra, het circuit van Zandvoort en Feyenoord dat in 1970 de Europa Cup I wint worden zondagavond voorafgegaan door Lenie van der Hoorn. Zij finishte in 1985 tijdens de Elfstedentocht niet eens zo heel veel later dan winnaar Evert van Benthem, en werd de winnaar bij de vrouwen. Geen camera had oog voor haar buitengewone prestatie. Andere tijden sport deed een oproep: wie filmde Lenie van der Hoorn in 1985? Die oproep had succes.

Lenie van der Hoorn Beeld ntr
Lenie van der HoornBeeld ntr

In Europa

NPO 2, 22.10 uur

In elke aflevering van In Europa wijst Geert Mak een sleutelmoment aan met grote voorspellende waarde voor de gebeurtenissen die zouden volgen. In de aflevering over de kredietcrisis zoomt hij in op de veroordeling van de IJslandse bankiers Larus Welding en Gudmundur Hjaltason. De twee werden schuldig bevonden aan fraude en verdwenen wegens hun roekeloze gedrag achter de tralies. Buiten IJsland bleven bankiers grotendeels uit de wind. Betekent dit dat we in Europa ons lesje nog niet hebben geleerd en kapitaalcowboys hun gang kunnen blijven gaan?

Mustang

BBC 2, 01.00 uur

(Drama, Deniz Gamze Ergüven, 2015) Een wild veulen: de vijf zusjes uit Mustang lijken samen wel op het ongetemde dier in de filmtitel, zolang ze in hun Noord-Turkse kustplaatsje met rust worden gelaten. In de beginscène belanden ze na schooltijd aan zee en klimmen op de schouders van jongens om in het water met elkaar te duelleren. Thuis horen ze dat de buurvrouw over hun zogenaamd obscene gedrag heeft geklaagd. De zusjes krijgen huisarrest. Hoe opstandiger ze zich daaronder gedragen, hoe méér ze in een traditioneel islamitisch keurslijf worden geperst. Debuterende schrijver-regisseur Ergüven maakt er een beheerst, aangrijpend, sfeervol gedraaid en spannend drama van.

Meer over