FILM- EN TV-TIPSZondag 3 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 3 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Heath Ledger in The Dark Knight (Christopher Nolan, 2008). Beeld
Heath Ledger in The Dark Knight (Christopher Nolan, 2008).

The Gay Divorcee

Één, 15.00 uur

(Mark Sandrich, 1934) De eerste film die danssterren Ginger Rogers en Fred Astaire echt voor zichzelf hadden. De plot, vol kluchtige verwikkelingen rond de scheiding van Rogers’ personage, dient natuurlijk in de eerste plaats om haar en Astaire samen te krijgen. In de oorspronkelijke Broadway-musical zaten allerlei liedjes van Cole Porter, waarvan alleen het beroemde Night and Day de filmversie haalde. Dat nummer levert een mooie scène op, waarin Astaire al tapdansend, zwierend en draaiend het ijs probeert te breken tussen hem en Rogers.

Fred Astaire en Ginger Rogers in The Gay Divorcee (Mark Sandrich, 1934). Beeld RKO/Kobal/REX/Shutterstock
Fred Astaire en Ginger Rogers in The Gay Divorcee (Mark Sandrich, 1934).Beeld RKO/Kobal/REX/Shutterstock

Koplopers

NPO 3, 19.25 uur

Tweede aflevering van een serie portretten van ‘jonge hoogvliegers’. Hoe ziet het leven van de toekomstige Ronnie Flexen en Famke Louises eruit, op weg naar roem en succes? Vanavond volgt het programma de 16-jarige Daan van Marle. Hij heeft tienduizend volgers op Instagram en werkt als dj, onder de artiestennaam Tommy. Programmamaker Eva van Weeghel volgt hem onder meer in de aanloop naar een optreden in Afas Live, met Freek Vonk, waar hij zijn nummer Wildernis ten gehore zal brengen. Intussen blijft hij natuurlijk ook gewoon een jongen van 16.

The Dark Knight

Veronica, 20.00 uur

(Christopher Nolan, 2008) Uiterst grimmig superhelden-meesterwerk, waarin extreem geweld de boventoon voert. Nolans tweede en beste Batmanfilm dankt zijn status bovenal aan de overrompelende vertolking van slechterik The Joker. Eerder werd die onder meer en niet onverdienstelijk belichaamd door Jack Nicholson, maar dat optreden verbleekt bij wat Heath Ledger ten beste geeft. De vlak na de opnamen overleden acteur is in het toch al intens duistere Gotham City een onpeilbare, amorele schurk die alleen maar chaos wil creëren. Daarbij lispelt hij, likt hij nerveus langs zijn beschadigde mondhoeken, trekt hij als een gebochelde zijn schouders in en laat hij op onverwachte momenten een akelige kakellach horen.

Heath Ledger overleed kort na de opnamen van The Dark Knight, 28 jaar oud, aan aan een overdosis slaappillen en pijnstillers. Hij werd postuum dertig maal geëerd voor zijn vertolking van de Joker, onder meer met een Oscar en een Golden Globe.

Zwartboek

RTL 7, 20.00 uur

(Paul Verhoeven, 2006) Het is een beeld dat geen andere filmer zo zou hebben laten zien. Wanneer in Paul Verhoevens Zwartboek SS-soldaten een groep vluchtende Joden hebben uitgemoord, verzamelen ze snel de bezittingen van hun rijke slachtoffers. Van een dode vrouw worden eerst de borsten ontbloot, daarna rukken graaiende handen de juwelen om haar hals met geweld weg. Vlees, bloed en lage instincten, hebzucht en geweld – dat zijn de fundamenten van het met drie Gouden Kalveren bekroonde Zwartboek, over een Joodse verzetsvrouw (Carice van Houten) die bij de nazi’s infiltreert.

Carice van Houten in Zwartboek (Paul Verhoeven, 2006). Beeld
Carice van Houten in Zwartboek (Paul Verhoeven, 2006).

2Doc: De kinderen van Truus

NPO 2, 20.20 uur

Al voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was Truus Wijsmuller begaan met het lot van de Joodse kinderen in Duitsland. Nadat de Britse regering had aangegeven Joodse vluchtelingen te willen opvangen, ging Wijsmuller op bezoek bij Adolf Eichmann, een van de architecten van de Holocaust, van wie ze toestemming kreeg om zeshonderd kinderen mee te nemen. Er zouden nog vele kindertransporten volgen, die meer dan tienduizend Joodse kinderen in veiligheid brachten. In De kinderen van Truus vertellen enkele van hen over de bijzondere daden van Wijsmuller.

Tegenlicht

NPO 2, 22.35 uur

Door alle aandacht voor de coronaproblematiek zouden we haast het grotere plaatje vergeten. Tegenlicht neemt vandaag wat afstand en bekijkt ‘the big picture’: een planeet met een bevolking die al eeuwen groeit, sociale verhoudingen die steeds schever worden en een toenemende verstedelijking, mondialisering en migratie. Zetten deze trends in de toekomst door of trekken landen zich terug achter hun grenzen? Wat gebeurt er met onze levensverwachting en wie worden de slachtoffers en winnaars in de komende decennia? Experts geven hun visie.

Sunshine Kings

NPO 2, 23.30 uur

De Zuid-Soedanese vluchteling Jacob Garang (Wally Elnour) heeft in de Australische voorstad Sunshine een nieuw bestaan opgebouwd. De getalenteerde basketballer droomt van een profcarrière, maar begaat de fout in te stappen bij zijn teamgenoot die een joyride wil maken in een gestolen auto. Bij het huis waar de eigenaar van de auto woont wordt een aangerand meisje aangetroffen. Voor de politie zijn de jongemannen in de auto logische verdachten van beide misdrijven. Het misdaaddrama Sunshine Kings is de komende vier weken te zien op NPO 2.

Meer over